reklama

Tour de France 2018

Termín: 20.07.2018 - 29.07.2018, 10 dní
Cena od: 16 900 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Rubikon

V letošním roce zavítáme díky zajímavě vypsanému programu 105. ročníku Staré dámy více na jih, nežli tomu bývalo v dřívějších letech. Náš program nabídne zajímavé úvodní etapy při pobřeží jižní Francie v oblasti Beziers, s možností koupání v moři. Využijeme nádhernou cyklotrasu podél technického zázraku z doby Ludvíka XIV. - průplavu Canal du Midi. Užijeme poklid panující na stezce ve stínu platanové aleje, která je typickým znakem kanálu v této oblasti. Zamávat můžeme výletníkům na lodi a také domácím "zdymadlářům", však také zdolávání četných zdymadel je vždy vítaným zpestřením na trase a podívanou. Nevynecháme ani historické Beziers a zachovalé středověké pevnostní Carcassonne. Poté se již přesuneme více jizápadním směrem do Pyrenejí a jejich podhůří. Užijeme si horské etapy pelotonu v oblasti Col de Peyresourde, Col d´Aspin, Col du Tourmalet, Col des Borderes. Pochopitelně zavítáme i do ikonického poutního městečka Lourdes. Celkově je letošní program uzpůsoben pro všechny cyklistické nadšence, nejenom pro výkonnostní silničáře. Začátek u moře u Beziers, Carcassonne i Lourdy dávají zájezdu i silný odpočinkově-poznávací nádech.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v odpoledních/večerních hodinách dle místa nakládky.

2. den: Příjezd do jižní Francie na pobřeží. Ubytování. První setkání nad mapou, koupání, plány na další den. První kilometry na kole - je třeba se zorientovat a dojet na trh s ovocem, zmrzlinou či báječným vínem :-).

3. den: Beziers, Canal du Midi, Les Ecluses de Fonseranes. Přímo z kempu se po cyklostezce vydáme do historického Beziers a k technickému divu soustavy zdymadel de Fonseranes. Místo s báječným výhledem na katedrálu v Beziers, kam přijedeme po další technické zvláštnosti - mimoúrovňové vodní křižovatce, kde jakoby jedna řeka protéká pod druhou. Pohodových cca 40 km resp. dle chuti a nálady.

4. den: Narbonne, Gruissan, pobřežní etapa s návratem do kempu. Vydáme do Narbonne a prohlédneme si domov Katarů ve středověku, s monumentální nedokončenou gotickou konkatedrálou svatých Justa a Pastora. Dále se přesuneme do Gruissan, kouzelného rybářského a vinařského středomořského městečka na pobřeží, s tradiční výrobou růžové soli (díky rozdrceným schránkám mořských živočichů). Trasa po pobřeží zpět do kempu nás povede podél lákavách pláží a hospůdek a taktéž přístavišť na zpracování čerstvých úlovků z moře. Máte pocit, že se vyznáte v plodech moře? Zdejší nabídka Vás z tohoto omylu rychle vyvede :-). Bonusem jsou i místní vinaři a vinařství, která budete cestou potkávat. Etapa v základu cca 45 km - 90 km (s pomocí autobusu či bez něho).

5. den: Carcassonne, start 16. etapy TdF - 218 km z Carcassonne do Bagneres-de-Luchon. Středověk v zachovalé podobě, přístav, místní specialita Cassoulet de Carcassonne. Start dnešní etapy pelotonu využijeme k návštěvě nejzachovalejšího evropského pevnostního středověkého města s libozvučným názvem Carcassonne. Projdeme se mezi hradbami, zavítáme do stinných uliček pevnosti a ochutnámě vybranou místní specialitu, mezi které se rozhodně řadí Cassoulet de Carcassonne - pokrm z kachního, skopového či jiného masa s bílou fazolí v zahuštěné omáčce. Nakoupíme typické suvenýry a přesuneme se do našeho dalšího ubytování v podhůří Pyrenejí.

6. den: 17. etapa Tour de France - 65 horských km z Bagneres-de-Luchon do Saint-Lary-Soulan, sedla Col de Peyresourde (1.569 m), Col de Val Louron-Azet (1.580 m), Loudenvielle (982 m). Dnes přichází skutečný zážitek z horských etap. Autobus nám vypomůže do městečka Arreau a dále se již po svých vydáme vstříc pyrenejským kopcům směrem k sedlu Col de Peyresourde. Nejbližší místo, kde bude projíždět peloton, je vzdálené 15 km s převýšením 300 m, což znamená velkou pohodu. Do samotného sedla Col de Peyresourde to máme 17 m s převýšením 900 výškových metrů. Vzdálenější Col de Val Louron-Azet představuje 24 km a převýšení kolem 1.000 metrů.

7. den: Lourdes - poutní místo se zázračným pramenem. Etapa v podhůří. Stará dáma bude dnes polykat kilometry v lehce vzdálenějším regionu, využijeme toho tedy k návštěvě jednoho z nejznámějších křesťanských poutních míst světa, městečka Lourdes. Roku 1858 se zde dle pověsti chudé dívce Bernardette Soubirous zjevila Panna Marie a přivedla ji na myšlenku vyhloubení pramene v jeskyni Grotte de Massabielle, jehož voda nyní údajně uzdravuje. Na místě zjevení je dnes postavena soška Panenky Marie a nedaleko také Růžencová bazilika z 19. stol. v románsko-byzantnském stylu. Dnešní etapa podhůřím Pyrenejí představuje cca 60 km, s podporou autobusu.

8. den: 19. etapa Tour de France - 200 km přes legendární Col du Tourmalet (2.115 m). Start dnešní etapy je právě v Lurdech, my se nicméně pověnujeme opět horským sedlům. Na výběr budeme mít Col d´Aspin (1.490 m) anebo královské sedlo Col du Tourmalet (2.115 m). Nejdosažitelnější je první jmenované, které obnáší 8,5 km s převýšením cca 950 výškových metrů. Tourmalet je pak vzdálen od místa vykládky 27 km se stoupáním cca 1.800 m. Touto královskou etapou se s cyklistickými Pyrenejemi rozloučíme.

9. den: Úklid, předání bydlíků, odjezd domů. Nastává čas balení, loučení a cesty domů. Únava nám jistě pomůže překonat dlouhou zpáteční cestu.

10. den: Návrat do ČR. V případě ideálního provozu na dálnicích bychom do ČR měli dorazit před polednem, dále pak dle výstupních míst.

Cena zahrnuje

Ubytování ve vybavených kempech v mobilhomech (19.200 Kč) resp. vlastních stanech (16.900 Kč) - celkem 7 noclehů. Bohatou polopenzi. Kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištení CK proti insolvenci.

Nástupní místa

Bratislava, Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
střední - vysoká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční, trekingové

Detaily zájezdu
cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Francie Francie

Podobné zájezdy

Francouzská riviéra na kole

 (CK Mamut tour)
27.04.2024, 10 dní
14 900 Kč
cyklistický Autobusem

Andalusie na kole

 (CK Extremtour)
18.05.2024, 9 dní
17 670 Kč
cyklistický Letecky

Provence na kole

 (CK Mamut tour)
18.05.2024, 8 dní
15 250 Kč
cyklistický Autobusem

Provence a Azurové pobřeží

 (CK Frčíme)
07.06.2024, 10 dní
18 900 Kč
cyklistický Autobusem

Provence na kole: Od Verdonu až po Camargue

 (CK Bondo)
21.06.2024, 10 dní
19 940 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

234 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024