reklama

Skotsko na kole: Od Highland až po Skye

Termín: 04.08.2018 - 17.08.2018, 14 dní
Cena od: 20 910 Kč

cyklistický Autobusem Letecky
Foto: CK Bondo

Skotsko - to jsou hluboká zelená údolí vklíněná do majestátních hor, nepřístupné starobylé hrady, mokřiny porostlé purpurovým vřesem, zelená krajina posetá bílými ovečkami. Gejzír přírodních krás a jeden z několika posledních koutů divočiny v celé Evropě.

V nitru Highland se bude odehrávat většina našeho cykloputování skotskou vysočinou. Nekonečné plochy panenské přírody s jezery, horami a údolími jsou na dosah od skotských měst jako Edinburgh, Glasgow, Inverness, Fort William. Navštívíme ostrov Skye, "Isle of Sky where the Eagles fly", ostrov, kde se dosud mluví keltskou řečí - gaelštinou.

Projedeme se kolem světoznámého jezera ledovcového původu Loch Ness, panenskou přírodu údolí Glen Affric. Navštívíme hlavní město Highlandu Inverness, kde můžeme ochutnat místní gastronomii ve skotských hospůdkách (pověstné haggis). Pojedeme národním parkem Cairngorms, s modravě zbarvenými kameny a unikátní faunou a flórou. Navštívíme velmi oblíbené skotské hry Highland games >>, atletické soutěže, skotské tance, hra na dudy.

Perlou historických památek Skotska je Edinburgh. Uvidíte velkolepý Edinburghský hrad, můžete shlédnout Národní skotskou galerii a muzeum, či vyšplhat na Arthurovo sedlo. Edinburgh je město plné mladých lidí, na každém rohu stylová kavárna či hospoda, kde si můžete dát skotskou nebo pivo "na stojáka" či skotskou snídani (smažené fazole, párečky, houby, rajčata a volské oko).

Program zájezdu

1. DEN | ODJEZD

Autobusem: Odjezd autobusem na noc do Holandska.

2. DEN | AMSTERDAM

Prohlídka přístavního města Amsterdam (Rijksmuzeum s obrazy Rembranta, Rembrantův dům, mincovní věž, budova váhy, náměstí Dam, muzeum marihuany). Nočním trajektem do Británie (15 hodninová plavba v komfortním trajektu, přespání v kajutách).

3. DEN | HADRIÁNŮV VAL

Na cestě prohlídka Hadriánova římského valu a jeho nejzachovalejší pevnosti Housesteads, příjezd do Skotska, ubytování v Inverness.

Letecky: Odlet letadlem ráno do Edinburghu, odpoledne na letišti připojení k autobusu.

4. DEN | GLEN AFFRIC

Mimo civilizaci nejstaršími kaledonskými lesy vede projížďka magickým údolím Glen Affric s jezery, bystřinami, vřesovišti, vodopády a vyhlídkami. Možnost delší trasy MTB.
50 km nebo 67 km

5. DEN | BOJIŠTĚ CULLODEN

Z krásné pláže v Nairns cyklostezkami k hradu Cawdor Castle s nádhernými zahradami k bojišti Culloden, místu posledního skotského vzdoru do Invernessu. Alternativně delší trasa přes pevnost Fort George, stále fungující vojenská základna a pevnost s muzeem skotských bojovníků Highlanderů.
50 km či 65 km

6. DEN | OSTROV SKYE

Projížďka ostrovem Skye s ohromující skalní věží Old Man of Store, útesy Kilt Rock připomínající záhyby skotského kiltu či muzeum dinosaurů. Přes vyvýšeninu Quiraing do přístavu Uig a do pohádkového údolí Faery Glen.
43 km nebo 51 km

7. DEN | FORT WILLIAM

Kaledonským kanálem, soustavou plavebních komor Neptune's Staircas cyklostezkou podél jezera Loch Lochy do Fort William, nad nímž se tyčí nejvyšší hora Velké Británie Ben Nevis a kde se v muzeu nachází jedny z nejstarších skotských dud. Alternativně delší trasa prohlídka vodopádů Steall waterfalls jedněch z nejvyšších ve Skotsku ledovcovým údolím Glen Nevis.
54 km nebo 76 km

8. DEN | LOCH NESS

Krásnou přírodou přes Inverness (hlavní město Highlands) podél světoznámého jezera Loch Ness do Fort Augustus s možností hodinové vyhlídkové plavby po jezeře Loch Ness.
59 km

9. DEN | CAIRNGORMS

Cyklostezkou národním parkem Cairngorms. Z Newtonmore s Highland Folk museum - skanzenem ze života skotských Highlanderů přes Highland Wildlife Park - park se spoustou původní skotské zvěře, Loch Eilein (jezero s ostrovním hradem, vyhlášeno jako nejlepší místo na piknik v Británii), Loch Garten - jezero s rozmanitým ptactvem.
41 km nebo 70 km

10. DEN | HIGHLAND GAMES

Skotské hry v malém podhorském městečku Tomintoul s krátkou vyjížďkou po okolí v národním parku Cairngorms s možností návštěvy místní palírny whisky. Pochod dudáků, hod kládou, sprinty, skotské tance a obchod s whisky Whisky Castle. Odpoledne zámek Balmoral, letní sídlo britské královské rodiny (prohlídka). Volitelně pak jednou z nejkrásnějších MTB tras ve Skotsku z Tomintoul k zámku Balmoral.
14 km, 33 km nebo + MTB 35 km.

11. DEN | OKRUH INVERNESS

Projížďka kolem zálivu Beauly Firfth (bývají tu delfíni) s návštěvou expozice palírny whisky Glen Ord Distillery (možnost nákupu výtečné skotské Singl Malt Whisky) v Old of Muire, cestou klášter Beauly Priory a Inverness.
49 km

12. DEN | EDINBURGH

Ráno odjezd autobusu z kempu, dopoledne příjezd do velkolepého historického města - Edinburgh, s památkami UNESCO, hradem skotských králů Edinburgh Castle, královskou mílí táhnoucí se od hradu až ke skotskému parlamentu. Odpočinek v Princes Street Gardens, Scott Monument a nakupování kiltů :-).

Autobusem: Odjezd autobusu z Edinburghu do Newcastle, na noc trajektem do Amsterdamu (přespání v kajutách).
Letecky: Po prohlídce města odpoledne z centra indivuduálně na letiště (MHD autobus), v podvečer odlet z Edinburghu dop Prahy.

13 - 14. DEN | PŘÍJEZD

Příjezd autobusu na večer až v noci do Čech, po půlnoci na Moravu

Ubytování

Karavany s vlastním sociálním zařízením v kempu, dvoulůžkové pokoje, dvě ložnice, obývací pokoj, vybavená kuchyňka, lednice, mikrovlnka, toaleta, sprcha, plynový krb, televize. Kemp u moře nedaleko Invernessu. Ubytování na jednom místě po celou dobu zájezdu.

Stravování

Česká polopenze, snídaně formou bufetu, teplá večeře o dvou chodech. Svačiny za příplatek. Možnost zakoupení točeného českého piva a kofoly.

Cena zahrnuje

  • 9x ubytování v chatce
  • 9x česká polopenze
  • 2x pišingr
  • Doprava osob, zavazadel a kol
  • Pojištění storna zájezdu 70 %, max. 12 000 Kč
  • Služby průvodce
  • GPS cyklonavigace zapůjčení pro skupinky
  • Mapy cyklotras
  • Poklad BONDO
  • Zákonné pojištění CK proti úpadku

Nástupní místa

Ostrava, Olomouc, Brno, Praha, Turnov, Liberec, Ústí nad Labem

Letecká přeprava do Edinburghu a zpět s napojením na autobus je za příplatek, v ceně příplatku je letenka se slevou bez lodního lístku na trajekt, v ceně letenky je malé příruční zavazadlo. Letecká přeprava je bez delegáta, přeprava na/z letiště je individuální (MHD) a účastník si hradí sám. Kola a hlavní zavazadlo se nakládají do autobusu v nástupních místech v ČR, a to 1 den před odletem a 1 den po příletu.

Bondo
Cestovní kancelář:
Bondo
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem Letecky
Navštívené země:
Velká Británie Velká Británie

Podobné zájezdy

Skotsko na kole: Od Highlands až po Skye

 (CK Bondo)
10.07.2024, 14 dní
28 740 Kč
cyklistický Letecky

Skotsko: Vysočinou na horském kole MTB

 (CK Bondo)
10.07.2024, 14 dní
28 740 Kč
cyklistický Letecky
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

570 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024