reklama

Velká skandinávská pouť na kole

Termín: 27.07.2018 - 12.08.2018, 17 dní
Cena od: 32 840 Kč

cyklistický Autobusem Letecky
Foto: CK Bondo

Kde slunce nezapadá a všechno vychází

Na severu Evropy objevíte fascinující přírodu. Její rozmanitost, velkolepost a krása na vás zapůsobí podmaňujícím klidem a otevřeností. Tisíce finských jezer, nezapadající slunce za polárním kruhem, nesčetné ostrovy, fjordy, majestátní pohoří, divoké řeky. Kdysi tu žili Seveřané, starogermánské kmeny, již dali základ dnešnímu Norsku a Švédsku. Ve Finsku to pak byli ugrofinové, dnešní Finové a Sámové. Projedeme nejsevernější oblastí Skandinávie, Laponskem, jenž se rozkládá na území všech tří severských států.

Čtyři hlavní města: Navštívíme několik hlavních měst: Stockholm ve Švédsku, Rovaniemi ve finském Laponsku, Trondheim, který byl za Vikingů hlavním městem Norska, a také nynější hlavní město Norska – Oslo.

Finské Laponsko: Sámové jsou velmi spjati s přírodou, věří na duchy a v posvátná místa. Dovedeme vás do oblastí, jež vás svou úchvatností přesvědčí, že se nacházíte na místě poslední evropské divočiny. Domov tu mají sobi, losi, rosomáci, medvědi, vlci.

Lofoty a Vesterály: Soustroví tvořené asi 80 ostrovy s hornatými panoramaty čnějícími vysoko k nebi. Snová krajina, v níž se v hladinách oceánu a fjordů zrcadlí hluboká modř oblohy, aby na pevnině přešla ve všechny odstíny zelené prošpikované sytě červenou barvou typických severských stavení. 6000 let osídleny člověkem. Místo věčného rybolovu a domov obávaného mořského proudu zvaného Malstróm.

Západní Norsko: Pojedeme pod nejvyšším pohořím Jotunheimem, abychom se za svěží jízdy nadechli horského vzduchu v lesích náhorních planin v říši Peera Gynta. Údolí se třpytivou řekou Sjoa pramenící pod ledovci je naší výzvou k jízdě na kole a třeba i na raftu.

Program zájezdu

1. DEN | Odjezd z ČR

Autobusem: Autobusem do Rostocku, odtud nočním trajektem, 8 hodinová noční plavba (od 11 večer do 7 hodin ráno) do Trelleborku ve Švédsku. Na trajektu jsou restaurace, občerstvení, obchody. Kajuta za příplatek.

2. DEN | Jönköping ŠVÉDSKO

Krátkou projížďkou začneme v Jönköpingu u jezera Vättern. Navštívíme muzeum sirek, rádií a zakončíme u krásného dřevěného kostela v Habbo Kyrka. Anebo se budem válet na pláži u jezera.
23 km

3. DEN | Stockholm

Cesta na sever s prohlídkou královského města Stockholm. Královský palác, staré město, Parlament, Aristokratický palác a nejstarší skansen na světě. Na noc vyrazíme na sever do Finska. Cestou projedeme skrz přírodní památku UNESCO Höga Kusten a nasnídáme se v poutní vesničce UNESCO Gammelstad.

Letecky: Odlet z Prahy kolem poledne do Stockholmu, přeprava metrem do centra Stockholmu, odpoledne/podvečer prohlídka Stockholmu, večer připojení k autobusu s odjezdem na noc do Finska.

4. DEN | Hiidenkirnut FINSKÉ LAPONSKO

Příjezd do Rovaniemi, ubytování, odpolední krátká vyjížďka laponskou přírodou za neobvyklým přírodním úkazem ledovcových jam. Kolem přehrad a starou vesničkou Rautiosaari s roubenkami.
34 km

5. DEN | Polární kruh

Na Severní polární kruh navštívit Santa Clause v jeho vesničce a ještě na sever k jezeru Norvajärvi (koupání).
39 km nebo 72 km
Noční divočinou: Tajuplnou tajgou vyrazíme v noci krátkým výstupem na vyhlídku, v přírodě pak rozděláme oheň a vínem a malým občerstvením oslavíme návštěvu Severu.

6. DEN | Pisavaara

Na kole objedeme nejvíce střeženou přírodní rezervaci v Evropě. Doplníme pěší procházkou divokou oblastí Katkavaara kolem jezer a močálů. Krátká naučná stezka. Možnost posezení u jezera.
37 km nebo 58 km

Finská sauna na řece: Relaxujte, hoďte své starosti do ohně a nechte se unášet po řece. Návštěva tradiční finské sauny. Extra program.

7. DEN | Rovaniemi

Krátký dopolední výlet do hlavního města Laponska s interaktivním museem Arktikum, prodejnou kvalitních laponských nožů, skansenem anebo museem lesnitcví. Možnost návštěvy restaurace (sobí aj. speciality). Na noc vyrazíme na severozápad směr Lofoty.
22 km

8. DEN | Stamsund LOFOTY

Příjezd na souostroví Lofoty, do ostrovní vesnice Henningsvær. Na kole nádhernou pobřežní scenérií vysokých lofotských hor a Atlantického oceánu do Stamsundu. Cestou písčité pláže, koupání. Večer se ubytujeme v rybářských chatách Rorbuer, dědictví UNESCO.
59 nebo 83 km

9. DEN | Vikingové

Pojedeme se podívat, jak kdysi žili Vikingové, na velký vikingský dům s museem do Borgu a vikingské slavnosti. Uvidíme vikingskou loď i Vikingy. Cestou krásných jezer projedeme kolem první přenádherné mořské pláže ve tvaru podkovy. Kostel v dračím stylu v Buksnes.
52 nebo 72 km

10. DEN | Nusfjord

Na kole do malebné vesničky Vikten se sklárnou s foukaným sklem, sklářská galerie, písečná pláž, malá restaurace s výhledem kam až oko dohlédne. Romantickou krajinou do rybářské vesničky Nusfjord, sevřené v kouzelné zátoce s rorbuery.
54 km
Lov ryb na moři: Výlet lodí na širé moře. Lov ryb, makrel malých tuňáků, Nádherné pobřežní scenérie, zelené vrcholky hor, křídové bílé pláže, rybolov. Extra program.

11. DEN | Å na konci světa

Å je poslední písmeno norské abecedy a také poslední vesnička na Lofotech. Jedna z nejkrásnějších lofotských vesnic, mnoho původních rybářských budov, vesnička je téměř celá museem (Norsk Fiskevaersmuseum). Z Nusfj ordu pobřežím s plážemi do Sund, kovářská dílna, galerie, dále přes Tind, Moskenes do Å je to celkem 60 km, volitelně 34 km

12. DEN | Bodo - Vodní víry Saltstraumen

Autobusem na trajekt z Moskenes do Bodo, překrásná plavba po moři, na kole do Saltstraumen krásným pobřežím. Zde vznikájí přílivem a odlivem nejsilnější vodní víry na světě, pohled z mostu (národní památka),
40 km.

13. DEN | TRONDHEIM ZÁPADNÍ NORSKO

Na cestě na jih prohlídka kdysi hlavního města království norského Trondheim. Mimo jiné: socha nejslavnějšího Vikinga Olafa Tryggvasona, královský palác, Nidaroský dóm - největší gotický chrám ve Skandinávii. Na večer se ubytujeme u pohoří Jotunheimen.

14. DEN | Sjoa kolo i rafting

Na kole překrásným údolím kolem třpytivé ledovcové řeky Sjoa. Skalní průrva Ridderspranget s prudce tekoucí řekou.
66 km
Adrenalin rafting: Neopakovatelný zážitek na burácející řece Sjoa, 16 km sjezd na raft ovém člunu. Extra program.

15. DEN | Jotunheimem

Kolem jezera Tesse v největších norských horách Jotunheimem, přes vřesy, potoky, lesy,místy připomínajíc českou krajinu na opuštěnou náhorní plošinu až k úpatí ledovce Glitterheim.
41, 64 nebo 82 km

16. DEN | Oslo

Prohlídka centra města s přístavem, Operou, Carl Johan Gate, královský palác, Nobelovo centrum míru. Možnost návštěvy Vikingského musea Kon-Tiki, Fram.

Autobusem: Po prohlídce Osla do Trelleborgu, na noc trajektem do Německa.
Letecky: Po prohlídce Osla metrem do hotelu u letiště, přespání v hotelu se snídaní.

17. DEN | Příjezd domů

Autobusem: příjezd odpoledne / večer do ČR.
Letecky: odlet ráno z Osla, přílet dopoledne do Prahy

Ubytování

Chaty v kempu a rorbuery u moře s vlastním sociálním zařízením, dvoulůžkové pokoje, na chatách vlastní toaleta, sprcha, WC, vybavená kuchyňka, lednice, topení. Ubytování na 4 místech: Švédsko, Finsko, Norsko Lofoty, Norsko Jotuneheimem. Dispozice chatek se mohou odlišovat.

Stravování

Česká polopenze, snídaně formou bufetu, teplá večeře o dvou chodech. Při přejezdech může být polopenze balená. Možnost zakoupení svačin za příplatek.

Cena zahrnuje

  • 10x ubytování v chatách a rorbuerech s vlastním sociálním zařízením, kuchyňka, doulůžkové pokoje
  • 13x česká polopenze, 2x tatranka
  • Plavba nočnín trajektem do a ze Skandinávie (2x)
  • Plavba denním trajektem z Lofot do Bodo (1x)
  • Doprava osob, zavazadel a kol
  • Služby průvodce
  • GPS cyklonavigace zapůjčení pro skupinky a mapky cyklotras
  • Poklad BONDO
  • Zákonné pojištění CK proti úpadku
  • Pojištění storna zájezdu 70 %, max. 12 000 Kč

Nástupní místa

Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Praha, Ústí nad Labem

Letecká přeprava z Prahy do Stockholmu a zpět z Osla do Prahy je za příplatek a probíhá samostatně bez delegáta, individuální přeprava z letiště a na letiště není v ceně zájezdu. Účastník obdrží kompletní instrukce, jak abslovovat leteckou část přepravy. V případě letecké přepravy není přeprava trajektem do/z Skandinávie.

Bondo
Cestovní kancelář:
Bondo
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem Letecky
Navštívené země:
Finsko Finsko
Norsko Norsko
Švédsko Švédsko

Podobné zájezdy

Norsko na kole: fjordy, hory, řeky

 (CK Bondo)
28.06.2024, 12 dní
26 940 Kč
cyklistický Letecky

Dánsko na kole

 (CK Extrem Tour)
13.07.2024, 9 dní
14 900 Kč
cyklistický Autobusem

Velká skandinávská pouť na kole

 (CK Bondo)
01.08.2025, 17 dní
56 940 Kč
cyklistický Letecky

Lofoty na kole

 (CK Bondo)
06.08.2025, 12 dní
39 940 Kč
cyklistický Letecky
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

451 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024