reklama

Cyklisté si stěžují na České dráhy, vlaky jezdí ale stále více

Ačkoli od našich návštěvníků zaznívají časté nářky na problémy s přepravou kol ve vlacích Českých drah a nezřídka nepřátelský přístup jejich pracovníků k cestujícím cyklistům, počet kol přepravených státním dopravcem rok od roku roste.

Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Nedodržování jízdních řádů, nepřátelský personál a nutnost povinné rezervace – to jsou nejčastější výtky cyklistů na adresu Českých drah. Jestli by mi mělo kdy něco znechutit cestování na kole, tak přeprava kola vlakem je horkým kandidátem, ilustruje to za všechny stížnost jednoho z cyklistů na diskusi NaKole.cz. Přesto se objemy přepravených kol každým rokem zvyšují.

České dráhy letos o prázdninách uskutečnily opět po dvou letech týdenní průzkum přepravy jízdních kol. Údaje potvrdily trend rostoucího zájmu o cykloturistiku spojenou s cestováním vlakem. České dráhy letos přepravují jízdní kola ve více než 1 100 vlacích se službou úschova během přepravy (v jízdním řádu symbol kufr) a ve více než 4 700 vlacích formou tzv. zjednodušené přepravy (v jízdním řádu symbol kolo).

České dráhy přepravily za 7 měsíců letošního roku téměř čtvrt milionu jízdních kol. Například jen během jednoho červencového týdne, kdy byl realizován přepravní průzkum, bylo přepraveno více než 73 000 cestujících s jízdním kolem. To představuje denně v průměru kolem 10 500 přeprav. Největší zájem o cestování byl v sobotu, kdy cestovalo s kolem okolo 14 000 cestujících. Nejvíce cyklistů jezdí vlakem ve Středočeském kraji, také díky velkému rozsahu železniční sítě a intenzivnímu osídlení. Denně zde využívá vlak kolem 1 700 cyklistů. Průměrně více než tisíc cyklistů denně jezdí spoji ČD i v Praze, v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Z průzkumu dále vyplynulo že dálková železniční doprava nejčastěji přepravuje cyklisty z velkých měst, jako jsou Praha, Brno či Plzeň do cyklisty oblíbených destinací v okolí, jako jsou Český ráj, jižní Čechy nebo vinařské stezky na jižní Moravě.

Ve spolupráci se zahraničními partery mohou cykloturisté cestovat s kolem ve vlaku také např. do Hamburku (Labská cyklostezka), Berlína, Řezna, Lince, Vídně, Bratislavy nebo Budapešti (Dunajská cyklostezka), rakouského Villachu, a v nočních vlacích také do Amsterdamu nebo Curychu.            

Nabízí se tedy otázka, proč cyklisté na jednu stranu nadávají, na druhou ale jezdí vlakem čím dál tím častěji. Pravdou je, že České dráhy stále zlepšují své služby cyklistům, ať už jde o postupné zavádění vlaků s upravenými vagony pro přepravu kol, sjednocení označení vlaků piktogramy, nebo omezování nenáviděných povinných rezervací.


Dnes představená motorová souprava RegioShark má také integrovaný prostor pro kola.
Foto: ČD

Nejnovějším počinem je právě dnes představená vlaková souprava RegioShark, která začne od podzimu vozit cestující na trati Plzeň – Domažlice. Součástí motorové soupravy jsou také vyhrazená místa pro kola, která ve spojení s nízkým nástupem podstatně zvýší komfort cestujících.  V první vlně začne těchto moderních souprav jezdit v ČR celkem 31, kromě Plzeňského kraje budou nasazeny ještě v Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji. Vzhledem k tomu, že souprava je motorová, bohužel se s ní zřejmě nesetkáme na páteřních trasách, které jsou většinou elektrifikované, ale spíše na vedlejších spojích regionálního významu.

Rostoucí cena benzínu zvýhodňuje cestování vlakem, který navíc nabízí v porovnání s automobilem výhody jednosměrné přepravy. Jinými slovy, ke vlaku se (na rozdíl od auta) není potřeba vracet. 

Důležitým důvodem našeho rozporuplného vztahu k našemu největšímu železničnímu přepravci je i faktická ne­existence konkurence. Chci-li jet s kolem jinak než na něm nebo autem, vesměs vždycky skončím ve vlaku Českých drah… Vztah k monopolnímu dodavateli se tak trochu podobá sňatku z rozumu. Přes možná klopýtnutí se však České dráhy zatím snaží vycházet cyklistům vstříc. 

Přečtěte si také:

Fotogalerie

Nová souprava RegioShark nabízí komfortní cestování (také) pro cyklisty. Nová souprava RegioShark nabízí komfortní cestování (také) pro cyklisty.
Petr Vít, Nakole.cz (s využitím tiskové zprávy dopravce), 21.09.2012
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme před 14 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

418 cyklistů (8 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024