reklama

Deštivé a chladné počasí snížilo prodej kol

Prodejci jízdních kol letos hlásí slabší sezónu. Lidé méně utráceli za nové bicykly zejména kvůli chladnému a deštivému počasí, které na jaře a v létě příliš nepřálo projížďkám na kole.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Václav Vrtal

Prodej kol podle odhadu obchodníků letos meziročně klesne až o bezmála pětinu. Některé specializované obchody v těchto dnech již odstartovaly tradiční sezónní výprodej jízdních kol, jejichž ceny se snížily i o několik desítek procent.

„V letošním roce očekáváme propad prodejů kol na českém trhu v rozmezí od 15 do 18 %. Důvodem je špatné počasí na jaře a v létě a vysoká zatíženost obyvatelstva spotřebními úvěry a leasingy,“ řekl spolumajitel společnosti Universe Agency a místopředseda představenstva Asociace výrobců a dovozců kol a velomateriálu Martin Havlena. Lidé podle něj navíc své útraty více zaměřovali na levnější druhy zboží, jako je textil a obuv, které byly letos v obchodech k dostání za rekordně nízké ceny.

Pokles prodeje hlásí také cykloprodejna Kolík v Bohumíně. „Letošní prodeje byly horší než loni, ale v loňském roce zase byly nejlepší za posledních 12 let, co náš obchod provozujeme. Takže letošní výsledek nebude až tak špatný,“ řekl spolumajitel obchodu David Kolesár. Bohumínská prodejna v těchto dnech odstartovala sezónní výprodej letošních modelů kol. Slevy se pohybují většinou od 15 do 25 %. U některých značek kol dosahují až 40 %.

Také internetový obchod Cykloexpert.cz nyní nabízí až 30% slevy vybraných modelů kol. „Je to především z důvodu doprodeje skladových zásob,“ řekl mluvčí obchodu Tomáš Kovařík.

Nejlevnější jízdní kola lidé letos mohli tradičně koupit v prodejnách obchodních řetězců, z nichž některé prodávaly bicykly pro dospělé za 1200 až 1500 Kč. Naopak nejdražší závodní modely například značky Author stály bezmála 100.000 Kč. Na trhu jsou však k dostání i závodní kola za 200.000 až 300.000 Kč, které nabízí například značky Cannondale či Colnago.

„Kvalita kol v hypermarketech se dlouhodobě drží na velmi nízké úrovni a většina modelů dospělých kol, jejichž maloobchodní cena je do 3000 Kč, je z hlediska provozu nebezpečná pro uživatele,“ upozornil Havlena.
„Nejvíce kol se prodává ve střední kategorii, a to v cenovém rozmezí od 10.000 do 15.000 Kč,“ doplnil jej Kovařík.

Ceny jízdních kol od loňského května ohrožují vyšší cla na dovoz bicyklů z Asie. Většina kol, která se prodávají na tuzemském trhu, totiž pochází z Číny či Tchaj-wanu. Po vstupu do EU bylo clo na jejich dovoz zvýšeno v případě Tchaj-wanu o osm procentních bodů na 15 % a v případě Číny o 6,5 bodu na 10 %. Čínská kola jsou navíc při dovozu do zemí EU zatížena 31% antidumpingovým clem, takže většina kol se nyní dováží například z Tchaj-wanu.

Podle Havleny ale tato opatření zatím nezvýšila cenu jízdních kol prodávaných na českém trhu, jelikož dovozci si vytvořili před loňským vstupem do EU dostatečné zásoby jízdních kol. „Tyto zásoby ještě nejsou vyčerpané, v dealerské síti v roce 2006 proto neočekáváme nárůst cen. Naopak mnohá skladová, ale kvalitní kola, se budou od letošního podzimu nabízet za spotřebitelsky velmi výhodné maloobchodní ceny,“ podotkl Havlena.

Na tuzemském trhu se podle odborníků ročně prodá necelých 400.000 jízdních kol, přičemž většina pochází z asijských závodů. Po krachu Favoritu Rokycany či Velamosu Sobotín montuje bicykly v Česku už pouze několik málo firem, například společnosti Olpran či Bike Fun.

Petr Běhal, 13.09.2005
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky před 4 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 před 8 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 8 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:24
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

217 cyklistů (11 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024