reklama

Nouzové opravy v terénu (6.) – Seřízení přehazovačky a přesmykače

Nepřesně nastavená přehazovačka nebo přesmykač dokáže při jízdě pěkně potrápit. V závěrečné části Bike školy vám poradíme, jak správně seřídit ovládací lanka řadícího systému a jak zvýšit přesnost při řazení.

Seřizování přehazovačky
Seřizování přehazovačky

Mnoho lidí si plete přesmykač a přehazovačku, abychom tedy nejprve upřesnili:

  • Přesmykač (neboli přední měnič) je určen k „přesmýknutí“ řetězu na další ozubené kolo předního trojtácu (popř. dvojtácu, tácu).
  • Přehazovačka (neboli zadní měnič) je umístěna na zadním kole a slouží k  „přehození“  řetězu na jiné ozulabené kolo na kazetě.

Co je Topswing a Downswing

Před tím, než se pustíte do seřizování přesmykače, podívejte se, jaký máte typ:

  • Topswing = pružina má na starost řazení z největšího k nejmenšímu převodníku. Konstrukčně má objímku sedlové trubky níže než vodítko přesmykače.
  • Downswing = pružina řadí stejným způsobem. Objímka sedlové trubky je ale výše než vodítko přesmykače.

Přesmykače typu Topswing jsou obecně náchylnější na vznik vůle v čepech přesmykače, mají však silnější pružinu a lépe řadí ve zhoršených podmínkách. Na některá kola navíc přesmykač Downswing není možné kvůli jejich konstrukci použít.

Základní nastavení přesmykače

Nejprve nastavujeme pozici přesmykače na rámu. Jeho vodítko musí být při pohledu shora rovnoběžné s převodníky. Při řazení na velký převodník musí vodítko procházet 1–4 mm nad největším převodníkem.

Umístění přesmykače
Správná výška vodítka přesmykače nad převodníky

Následuje nastavení spodního dorazového šroubu. Dva dorazové šrouby najdete na horní straně přesmykače. U Downswing přesmykačů je spodní doraz blíž k rámu, u Topswing dále od rámu. Dokud nemáme natažené lanko, pružina drží přesmykač v jeho krajní poloze. Chcete-li se přesvědčit, který šroub je který, vyzkoušejte otáčet se šrouby a sledovat, kterým docílíte pohybu vodítka.

Máme-li ve šroubech jasno, provlečeme řetěz vodítkem, zařadíme na nejmenší převodník (řazení vpředu) a současně na největší pastorek (zadní řazení). Dorazovým šroubem pak nastavíme vodítko přesmykače tak, aby vnitřní strana jeho vnitřní části byla do 0,5 mm od řetězu.

Nastavení dolního dorazu přesmykače
Dolní doraz nastavujeme u přesmykače topswing vnějším šroubem.

Pak přichází na řadu lanko (výměna lanka byla popsána už v kapitole věnované brzdám). Nové lanko protáhneme bovdeny (pružný obal na lanko), provlečeme pod podložkou zajišťovacího šroubu na přesmykači, napneme a šroubem zajistíme. Máme-li nové i bovdeny, několikrát rukou pořádně zatáhneme za samotné lanko na horní nebo spodní rámové trubce. Tím pomůžeme usazení bovdenů do koncovek. Potom povolíme zajišťovací šroub na přesmykači a lanko znovu dopneme.

Horní doraz se nastavuje po zařazení na největší převodník a nejmenší pastorek. Zkuste si rukou potáhnout přesmykač co nejdále od rámu, až kam vás pustí doraz. Měl by být nastaven tak, aby vnitřní strana vnější části vodítka byla do 0,5 mm od řetězu.

Nastavení horního dorazu přesmykače
Horní doraz přesmykače nastavujeme vnitřním šroubem.

Nakonec je potřeba doladit pozici přesmykače na prostředním převodníku. K tomu slouží napínací šroub, jímž vede lanko k řadící páce na řídítkách. Pokud se přesmykači příliš nechce řadit na menší převodníky, šroub zašroubujeme, lanko tím trochu povolíme. Máme-li naopak problém přeřadit na větší převodníky, šroub vyšroubujeme a lanko mírně dopneme. Je vhodné při ladění šroubem otočit vždy jen o jeden závit a funkci přesmykače vyzkoušet.

Tipy pro seřízení přesmykače

Přesnost a rychlost řazení můžete ovlivnit drobným natočením přesmykače, aby nebyl zcela rovnoběžně s převodníky. Obvykle pomůže natočit jej maximálně o 5° směrem k rámu, tak aby lépe respektoval řetězovou linku.

Kvalitu řazení také ovlivňuje výšková pozice přesmykače na rámu. Přesvědčte se, zda při řazení jsou v kontaktu s řetězem správné prolisy na vodítku přesmykače.

Udržujte bovdeny ve stoprocentním stavu. Jen čisté bovdeny a kvalitní lanka zajistí bezproblémové a snadné řazení.

Španěl
Extrémní křížení řetězu – takzvaný španěl neboli velký převodník a velký pastorek. Jeho časté použití poškozuje řetěz – více v díle o opravách řetězu.

Nastavujeme přehazovačku

Nastavení přehazovačky je vždy stejné. Zde uvedený postup platí pro přehazovačky se standardním chodem – tedy pružina řadí z největšího pastorku k nejmenšímu. U přehazovaček s inverzním chodem je celý pracovní postup opačný.

Základní podmínkou seřízení přehazovačky je srovnaná patka rámu. Jejímu rovnání jsme se věnovali ve druhém díle našeho seriálu.

  • Ještě bez nataženého lanka nastavíme spodní doraz. Při pohledu zezadu se nastavuje horním šroubem. Kladky přehazovačky musí být v ose nejmenšího pastorku.

Nastavení dolního dorazu přehazovačky
Dolní doraz přehazovačky nastavujeme horním šroubem.

  • Usazení lanka provedeme stejně jako u přesmykače. Nejprve tedy protáhneme lanko bovdeny, napneme, usadíme bovdeny a ještě jednou dopneme. Pozor – lanko musí u zajišťovacího šroubu na přehazovačce procházet mělkou drážkou pod jeho podložkou. Vyhnete se rozmáčknutí lanka a je zajištěn i jeho správný tah.
  • Horní doraz nastavujeme spodním šroubem. Cílem je nastavení kladek přehazovačky do osy největšího pastorku. Přesné nastavení horního dorazu je velmi důležité. Zkuste si, jestli přehazovačka nechodí ani o milimetr dál, než je nezbytně nutné pro zařazení největšího pastorku. Pokud totiž dojde ke kontaktu vodítka přehazovačky s výpletem kola, mívá to fatální následky. Ani řetěz zapadlý za největší pastorek není nic, o co bychom měli stát.

Nastavení horního dorazu přehazovačky
Horní doraz přehazovačky nastavujeme spodním šroubem.

Správný chod řetězu v celé šířce kazety nastavíme šroubem, jímž prochází lanko do přehazovačky anebo identicky šroubem u řadící páčky na řídítkách. Povolením šroubu bude přehazovačka lépe řadit na menší pastorky a naopak. Vyzkoušejte si několikrát zařadit celou kazetu nahoru a dolů při současném otáčení klikami. Reakce na zmáčknutí řadící páčky by měla být okamžitá v jakémkoliv směru.

Nastavení délky lanka
Nastavení předepnutí lanka – vyšroubováním bude přehazovačka ochotněji řadit na větší pastorky a naopak.

Tipy a triky s přehazovačkou

Zvýšení přesnosti řazení docílíme pomocí šroubu pro předepnutí přehazovačky. Nastavujeme jím vzdálenost horní kladky od pastorků. Zařaďte na největší pastorek a nejmenší převodník a snažte se pomocí tohoto šroubu dostat horní kladku co nejblíž, k největšímu pastorku. Pozor ale, aby se zuby na kladce nedostaly do kontaktu s pastorkem. Jakmile najdete optimální pozici, odřaďte na nejmenší pastorek a zkontrolujte, zda se kladka nedostane do kontaktu ani s tímto pastorkem.

Nastavení přehazovačky
Správná vzdálenost horní kladky přehazovačky od pastorků

Bovdeny

Pro správnou funkci řazení jsou klíčové bovdeny a lanka. Lanka používejte vždy zabrušovaná nerezová, případně s teflonovou vrstvou. Velkou službu udělají zatěsněné koncovky bovdenů, které brání vnikání nečistot a prodlužují tak jejich životnost.

„Zadřené“ bovdeny se začnou projevovat špatným odřazováním, neboť pružina přehazovačky/přes­mykače již lanko neutáhne. V takovém případě může pomoci vyháknout bovdeny z opěrek na rámu, sundat koncovky a podél lanka vpravit trochu řídkého oleje do bovdenu, rozhýbat a otřít hadrem.

Když ani toto promazání nepomáhá, přišel čas na výměnu celého kompletu lanek, bovdenů i koncovek. Abyste mohli vytáhnout lanka z řadících páček, odřaďte přehazovačku i přesmykač. Ve spodní části páček se nachází otvor krytý krytkou pro křížový šroubovák. Stačí ji povolit a vytlačit lanko ven. Následně stejným způsobem zavedeme nové lanko a uzavřeme krytkou.

Zavedení řadícího lanka
Otvor pro vložení lanka se schovává pod řadícími páčkami.

Podle délky starých bovdenů nastříháme nové a jejich konce srovnáme do kulata, případně zabrousíme. Nastrkáme koncovky, protáhneme lanko a usadíme do rámu. Po přišroubování k přehazovačce či přesmykači stačí už jen ucvaknout přebytečný konec a zajistit konec lanka koncovkou proti jeho rozpletení.

Nouzové možnosti opravy

Při vyjížďkách na kole se vyplatí s sebou vozit náhradní řadící lanko. Více namáhané (a tedy častěji vyměňované) je lanko u přesmykače. Pokud se přetrhne a nemáme s sebou náhradní lanko, nastavíme dorazový šroub tak, aby nám řetěz na prostředním tácu nedřel o přesmykač. Takto můžeme dojet domů nebo do servisu, kde lanko vyměníme.


Tento seriál vznikl ve spolupráci s Alpským klubem Brno, který organizuje pro veřejnost projekt Bikové školy, otevřené všem zájemcům o zlepšení jejich jezdecké techniky a dovedností.
Biková škola, to jsou nejen lekce jízdy v terénu, ale také workshopy zaměřené na ukázky, respektive instruktáž základních servisních úkonů pro bezproblémový provoz jízdního kola a jeho případné nouzové opravy v terénu. Své místo zde mají také rady pro výběr nového kola, jeho přizpůsobení proporcím postavy (nastavení posedu), stejně tak i správné nastavení klíčových komponentů, jako jsou kotoučové brzdy anebo odpružení. Pořádá Alpský klub Brno, partnerem školy je Cyklo World, síť prodejen nabízejících cyklistické zboží a jízdní kola.

Seriál „Nouzové opravy v terénu“:

(1.) – Oprava duše a pláště
(2.) – Opravy pohonného systému
(3.) – Opravy a seřízení brzd – ráfkové brzdy
(4.) – Opravy a seřízení brzd – kotoučové brzdy
(5.) – Poškození ráfku a výpletu kola 
(6.) – Seřízení přehazovačky a přesmykače

Fotogalerie

Seřizování přehazovačky Správná výška vodítka přesmykače nad převodníky Dolní doraz nastavujeme u přesmykače topswing vnějším šroubem. Horní doraz nastavujeme u přesmykače topswing vnitřním šroubem. Extrémní křížení řetězu – takzvaný španěl neboli velký převodník a velký pastorek Dolní doraz přehazovačky nastavujeme horním šroubem. Horní doraz přehazovačky nastavujeme spodním šroubem. Nastavení předepnutí lanka – vyšroubováním bude přehazovačka ochotněji řadit na větší pastorky a naopak. Správná vzdálenost horní kladky přehazovačky od pastorků Otvor pro vložení lanka se schovává pod řadícími páčkami.
Jakub Kmínek, Michael Pokorný, 24.04.2012
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Ostatní – cyklo Za kým je mi smutno, kdo mi bude chybět - 1. před 3 minutami
Rada při výběru kola GENESIS nebo ROCK MACHINE před 4 minutami
Fotohádanky Fotohádanky - 2023 před 5 minutami
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 před 6 minutami
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 před 19 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 08:40
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. dnes v 08:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

283 cyklistů (11 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024