reklama

Cyklotrasa Odra-Nisa

Rodí se ambiciózní projekt, který spojí české cyklotrasy s německými a polskými.

Účastníci cyklistické exkurze po trase okruhu Hrádek nad Nisou – Žitava – Hrádek nad Nisou
Účastníci cyklistické exkurze po trase okruhu Hrádek nad Nisou – Žitava – Hrádek nad Nisou
Foto: Liberecký kraj

Cyklotrasa Odra Nisa je jednou z deseti cyklotras s přeshraničním efektem v rámci Eurore­gionu Nisa. Výstavbu cyklokoridoru Odra-Nisa, který by propojil české cyklotrasy se stezkami v sousedním Německu a Polsku, připravuje Liberecký kraj.

Start cykloexkurze v Hrádku nad Nisou
Start cykloexkurze v Hrádku nad Nisou

Liberecký kraj od loňského roku spolupracuje s Landkreis Görlitz na projektu „Mezinárodní press-trip ODRA-NISA a marketingové aktivity“, jehož cílem je podpora úspěšné realizace cyklostezky ODRA-NISA na české straně. Náplní projektu jsou aktivity zaměřené na propagaci této cyklostezky na obou stranách hranice. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z prostředků ERDF – Evropského fondu regionálního rozvoje – Fondu malých projektů programu Ziel 3 / Cíl 3, Svobodný stát Sasko – Česká republika, prostřednictvím Euroregionu Nisa.

Aktivitami projektu bylo uspořádání odborného workshopu na podzim 2010 a zpracování propagačních panelů. V květnu 2011 ve zcela novém Multifunkčním centru v Hrádku nad Nisou proběhla mezinárodní cyklokonferenci Odra-Nisa. Mezi účastníky byli zástupci s profesním zájmem o problematiku cyklodopravy z ČR, Německa a Polska. V odpoledních hodinách, pak odstartovalo 50 účastníků na cyklistickou exkurzi po trase okruhu Hrádek nad Nisou – Žitava – Hrádek nad Nisou.

CD

Liberecký kraj vydal i sborník na CD s výstupy z konference v německém, českém i polském jazyce. Tento sborník obdrží všichni účastníci proběhlé konference, ale lze je získat i bez podmínky účasti na konferenci na adrese iveta.moravco­[email protected].

Účastníkům podzimního workshopu i jarní cyklokonference byl představen klíčový dokument pro celý projekt Územně technická studie ověření páteřní cyklotrasy Odra Nisa v úseku Nová Ves nad Nisou – Hrádek nad Nisou. Jeho řešitelé představili průběh tvorby dokumentu, způsob projednávání, cíle a výsledky zpracované studie.

Zpracovaná studie počítá s asi 48 kilometrů dlouhou trasou od pramene Nisy v Nové Vsi nad Nisou na Jablonecku přes Liberec, Chrastavu a Hrádek nad Nisou k hranicím. Zhruba 75 procent trasy povede po současných komunikacích, které bude třeba upravit, asi 11,5 kilometrů stezek bude ale nutné dostavět. Náklady projektu se odhadují na 378 milionů korun.

Liberecký kraj předpokládá, že bude cyklotrasu budovat po etapách a v současné chvíli zadal zpracování projektové dokumentace pro územní souhlas a ohlášení stavby. V letošním roce tak ještě provede opravu stávající komunikace v délce 3,66 km v úseku od Heřmánkovy ulice u mostu přes Nisu u cukrárny Eliška až po ulici Andělohorskou.  

V současné době je povrch zmíněného úseku v havarijním stavu. V rámci stavebních úprav dojde rekonstrukci komunikace s novým povrchem včetně odvodnění, bude obnoveno a doplněno dopravní značení a vybavení cyklotrasy.

Hraniční přechod

Rozvoj cykloturistiky patří k prioritám Libereckého kraje. Je důležité, aby cyklisté regionem pouze neprojeli, ale zastavili se, ubytovali a poznávali okolí. V současné době je na jeho území asi stovka cyklotras dlouhých bezmála 2 226 kilometrů. Z 99 procent ale využívají již existující komunikace, od polních a místních cest, až po místní souběhy se silnicemi I. až III. tříd. Mnohde se cyklistické trasy kříží s hlavními komunikacemi a jsou proto velmi rizikové z hlediska bezpečnosti dopravy. Liberecký kraj má snahu ve spolupráci s obcemi oddělovat postupně trasy pro cyklisty od motorové dopravy.

Logo cyklotrasy Odra-Nisa

Cyklisté se nemusejí obávat toho, že se na cyklotrase Odra-Nisa budou proplétat mezi auty po vytížených silnicích. Pouze dva a čtvrt kilometru povede trasa v souběhu se silnicemi první třídy v Jablonci n. N. a v Proseči, přes dva kilometry povedou po silnici druhé třídy v Chrastavě a celkem tři a půl kilometru je naplánováno po silnicích třetích tříd. Zbytek využívá místních nebo nových cest. Většina z necelé padesátky kilometrů bude asfaltobetonová. Trasa začíná na hraničním přechodu Hartava a vede po pravém břehu Nisy do Bílého Kostela po stávajících, ale povodněmi silně poničených komunikacích. Cyklisté pak pojedou dál přes ChrastavuAndělské hoře, kde ještě letos proběhne popisovaná rekonstrukce povrchu trasy.
Největší problémy se předpokládají  při řešení průjezdů velkými aglomeracemi.

V Libereckém kraji se připravuje několik dalších velkých projektů. Mimo koridoru Odra-Nisa se intenzivně pracuje třeba na výstavbě cyklostezky Varhany na Českolipsku nebo na cyklomagistrále Ploučnice. Na Semilsku zase připravují velký projekt cyklostezky Greenway Jizera, která má vést od pramene Jizery až k jejímu soutoku s Labem.

Evropský fond pro regionální rozvoj: Investice do vaší budoucnosti
Projekt je spolufinancován z ERDF (Evropského fondu regionálního rozvoje - Fond malých projektů Cíl 32007–2013) prostřednictvím Euroregionu Nisa

Fotogalerie

Účastníci cyklistické exkurze po trase okruhu Hrádek nad Nisou – Žitava – Hrádek nad Nisou Start cykloexkurze v Hrádku nad Nisou Přejezd z Hrádku do Žitavy Účastníci cyklistické exkurze Účastníci cyklistické exkurze Sborník na CD s výstupy z konference
Iveta Moravcová, Liberecký kraj (PR), 31.08.2011
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 19:23
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

249 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024