reklama

Na kole po stopách pánů z růže

Projeďte se českou historií, českou krajinou, po českých památkách, to vše ve znamení pětilisté růže a při 400. výročí vymření významného rodu Rožmberků.

Český Krumlov z nadhledu
Český Krumlov z nadhledu
Foto: Světlana Jasná

Rožmberský rok 2011

Nevím, jestli dějepis patřil mezi vaše oblíbené předměty, u mne tomu tak nebylo. Vzhledem k memorovaným informacím jsem balancovala mezi českým jazykem a matematikou, tedy plno textů a čísel. Že vše může být jinak, jsem pochopila až s přibývajícím věkem a především s modernějšími a přívětivějšími přístupu historiků k nám, k laické veřejnosti. Příkladem úspěšného spojení poznávání naší historie se zábavou nebo přímo dovolenou mohou být akce spjaté s 400letým výročím úmrtí posledního mužského potomka nejvýznamnějšího šlechtického rodu Rožmberků Petra Voka.

Celoroční akci pojmenovanou Rožmberký rok inicioval Národní památkový úřad, který je správcem rožmberských rezidencí. V rámci projektu se uskuteční řada aktivit: výstavy, speciální expozice, městské slavnosti, divadelní představení a kulturní akce s tématikou rodu Rožmberků.

Na výstavu bez kola

Pokud chcete pochopit význam rodu Rožmberků a dobu, ve které žili, je vhodné na čas opustit své kolo a navštívit některou ze dvou pražských výstav, snaživější mohou zhlédnout obě dvě. Jednu naleznete přímo v Rožmberském paláci na Pražském hradě a jmenuje se Rok růže. Hlavní část expozice tvoří historie rodu, zachycená v dokumentech, replikách šatů, zbroje, fotografiích atd. Součástí výstavy je informační centrum Jihočeského kraje, kde získáte tipy na další putování po stopách Rožberků.

Druhá výstava se nachází ve Valdštejnské jízdárně a jmenuje se Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami. Zde je představena řada uměleckých děl a dobových předmětů spjatých s rodem a jeho dobou.

Mimochodem, pokud se kola nevzdáte, moc si jej neužijete. Po Pražském hradě se pochopitelně jezdit nesmí a nejbližší stojan je až na opačné straně, na Hradčanském náměstí. Takřka až do Valdštejnské jízdárny vás i s kolem sice dopraví metro, případně sem dojedete po páteřní cyklotrase A1, ale cyklostojan nikde nenajdete.

Jede se na jih

Rožmberské panství v době svého největšího rozkvětu, tedy okolo roku 1590, zaujímalo podstatnou část současného Jihočeského kraje. Dominium mělo nepravidelný tvar podobný neforemnému rohlíku, do jehož vnitřního oblouku se zařezávala města Písek, Týn nad Vltavou a České Budějovice, která byla v královském držení, což byla pojistka proti přílišné moci Rožmberků. Všechny zásadní rožmberské památky tak naleznete pohromadě v tomto malebném kraji. Jižní Čechy snad cyklistům není potřeba zvlášť představovat, ovšem tentokrát se na ně podíváme v jiném úhlu a nepůjde jen o „profláknuté" Třeboňsko a jeho rybníky, i když i na ně dojde. Většina významných míst spjatých s rodem Rožmberků je rozprostřena jižně od Českých Budějovic, sedm objektů je nad nimi. Další místa jsou pak v Horním a Dolním Rakousku a zasahují až do Vídně.

Cestujte s pasem


Rožmberský jezdec na prachatické Dolní Bráně
Foto: Světlana Jasná

Přestože jsme součástí schengenského prostoru, na cestu za rožmberskými památkami si raději pořiďte pas, speciální turistický pas, který vás provede po 24 nejvýznamnějších místech Jižních Čech spjatých s rodem Rožmberků. Při návštěvě uvedených míst získáte razítko, a pokud v průběhu roku 2011 získáte všechna, dostanete od Jihočeského kraje ocenění. K vlastnímu pasu vyšla i brožurka, podrobněji popisující jednotlivá místa. Turistický pas a další tiskoviny obdržíte na všech uvedených místech, ale také na recepci Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích a rovněž v Praze v Rožmberském paláci, kde získáte rovněž dvě razítka na vámi zvolená místa, o kterých víte, že byste je obtížně navštěvovali.

Kde kvetou růže

Jak je snad známo, rod Rožmberků má ve znaku pětilistou růži, druhým symbolem je Rožmberský jezdec, s ním se setkáte v životní velikosti i s koněm při vstupu do Valdštejnské jízdárny. Oba dva symboly, především stylizovaný květ růže vás bude provázet opravdu velmi důsledně a naleznete jej na místech až zcela nečekaných, historických i současných. Symbol růže zkrátka žije dodnes. Hlavním sídlem Rožmberků byl dlouho Český Krumlov, perla to našeho turistického ruchu. Finanční problémy donutily Rožmberky vzdát se svého sídla a přestěhovat se do Třeboně, kde poslední z rodu Rožmberků, pan Petr Vok dne 6. 11. roku 1611 zemřel. Další zastavení na cestě po stopách Rožmberků lze již jen vyjmenovat v příkladech: Bechyně, Dívčí Kámen, Dobrá voda, zámek Kratochvíle, Prachatice, Soběslav, Vimperk, Zlatá Koruna a další.

Na kole krajem Rožmberků


Tiskoviny vydané k Rožmberskému roku

Cest sledujících památky na působení rodu Rožmberků nejen v Jižních Čechách je mnoho. Výletní cíle s touto tématikou lze objíždět dle libosti, ale nikoliv bez tápání. Pomůckou vám mohou být již zmiňované tiskoviny, ale i další. Například nadace Jihočeské cyklostezky vydala skládačku (nejde o skládací kolo, ale o rozkládací tiskovinu) s názvem Na kole krajem Rožmberků. Jde o doporučení na víkendový cyklovýlet, který vás provede po asi 60 km tras na jih od Českých Budějovic. Navrhované výlety se skládají z lineární části, spojující České Budějovice s Vyšším Brodem a z okruhu z Českých Budějovic, přes Boršov nad Vltavou, Zlatou Korunu, Římov a zpět, to vše s využitím stávajících cyklotras. Součástí skládačky jsou doporučení na služby dle lokalit, tipy na ubytování, turistické zajímavosti, infocentra, atd.

Proč to vše?

Samozřejmě hlavním významem celého Rožmberského roku je připomenutí naší historie a méně známých skutečností o významném šlechtickém roku. Tento článek pak chce ukázat cyklisty již oblíbené Jižní Čechy z jiného úhlu pohledu a nabídnout jim i jakousi nadstavbu k obvyklým „kochacím" či restauračním výletům.

Užitečné webové stránky:

www.jiznicechy.cz
www.rozmbersky­rok.cz
www.jihoceske-cyklostezky.cz

Fotogalerie

Český Krumlov z nadhledu Pětilistá růže je často k vidění Prachatické Velké náměstí Rožmberský jezdec na prachatické Dolní Bráně Tiskoviny vydané k Rožmberskému roku To je on, sám Petr Vok
Světlana Jasná, 27.07.2011
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 00:06
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část včera v 22:50
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 20:22
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:32
Rada při výběru kola Jaké by jste doporučily? včera v 18:21
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. včera v 18:12
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

320 cyklistů (1 přihlášený)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024