reklama

Městem na kole (1.) – Cyklopruhy

I když období dovolených je už za námi, babí léto je ideální příležitostí pro vytažení jízdního kola na víkendový výlet nebo na cestu do práce či školy. S novým školním rokem přinášíme seriál o několika cyklistických opatřeních, na která můžete narazit ve městech i mimo ně. Prvním z nich jsou cyklopruhy. Pojďme se po nich společně projet!

Foto: publikace Městem na kole

Cyklopruhy, nebo také vyhrazené jízdní pruhy pro cyklisty, mají zajistit kolům větší bezpečnost. Jsou vlastně obdobou jízdních pruhů pro motorová vozidla. Jejich hlavní předností oproti „chodníkovým“ cyklostezkám je přednostní průjezd křižovatkami. Jak se na cyklopruzích chovat a jaký je jejich význam, o tom si přečtěte v následujícím článku.

Když se řekne „cyklopruh“…

  • jedná se o prostor určený především cyklistům
  • má za cíl zvýšit ochranu cyklistů při průjezdu hlavním dopravním prostorem
  • je vždy vyznačen vodorovným i svislým dopravním značením
  • jeho minimální šířka je 1m (+ bezpečnostní odstup)
  • z důvodu zviditelnění bývá zpravidla červeně podbarven

Značky IP20a a IP20b
Dopravní značky IP20a a IP20b

Začátek cyklopruhu poznáte podle svislé značky IP20a. Pro cyklisty to znamená, že jsou povinni se dále po vozovce pohybovat v tomto vyhrazeném jízdním pruhu.
Za křižovatkou je pokračování cyklopruhu vždy znovu potvrzeno značkou IP20a, v opačném případě je cyklopruh křižovatkou ukončen.
Konec cyklopruhu je označen značkou IP20b (IP20a s červeným přeškrtnutím) či IP19 (v případě začátku řadicích pruhů)

Jak se mám chovat u začátku cyklopruhu?

Co na to legislativa?

Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít. (ZÁKON 361/2000 Sb., § 57 odst. 1)

Je-li vyznačen jízdní pruh dopravní značkou „Vyhrazený jízdní pruh“ (dále jen „vyhrazený jízdní pruh“) pro určitý druh vozidel, platí pro řidiče ostatních vozidel obdobně § 13 odst. 2, a je-li vyhrazený jízdní pruh vyznačen na tramvajovém pásu, též § 21 odst. 7. (ZÁKON 361/2000 Sb., § 14 odst. 1)

Na tramvajový pás v úrovni vozovky se smí v podélném směru vjet jen při objíždění, předjíždění, odbočování, otáčení, vjíždění na pozemní komunikaci, nebo vyžadují-li to zvláštní okolnosti, například není-li mezi tramvajovým pásem a okrajem vozovky dostatek místa; tramvajový pás zvýšený nad nebo snížený pod úroveň vozovky nebo od vozovky jinak oddělený například obrubníkem se smí přejíždět jen příčně, a to na místě k tomu přizpůsobeném. Při vjíždění na tramvajový pás nesmí řidič ohrozit ani omezit v jízdě tramvaj. (ZÁKON 361/2000 Sb., § 13 odst. 2)

Přejíždí-li řidič vozidla, pro které je vyhrazen jízdní pruh, z vyhrazeného jízdního pruhu do přilehlého jízdního pruhu, řidič vozidla jedoucí v tomto pruhu mu to musí umožnit snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla. Řidič vozidla ve vyhrazeném jízdním pruhu je povinen dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit řidiče ostatních vozidel. (ZÁKON 361/2000 Sb., § 14 odst. 2)

Jede-li vozidlo, pro které je vyhrazen jízdní pruh, ve vyhrazeném jízdním pruhu nebo tramvaj jinou rychlostí než ostatní vozidla jedoucí stejným směrem, nejde o vzájemné předjíždění. (ZÁKON 61/2000 Sb., § 14 odst. 3)

pro cyklistu:

  • Do cyklopruhu plynule najeďte z hlavního, resp. přidruženého dopravního prostoru (prakticky tedy z vozovky, z cyklostezky nebo z chodníku – pozn. red.), v němž jedete.
  • Je nutné dát pozor na to, abyste neohrozili ani neomezili vozidla v přilehlých jízdních pruzích na komunikaci.

pro motoristu:

  • Dále pokračujte v souběžném jízdním pruhu, do cyklopruhu nevjíždějte.
  • Pokud bude cyklopruh začínat přeměnou běžného jízdního pruhu na pruh vyhrazený, nezapomeňte se včas zařadit do přilehlého jízdního pruhu.

Kudy a jak mohu cyklopruhem projíždět?

pro cyklistu:

  • Pohybujte se ve „svém“ vyhrazeném jízdním pruhu pro cyklisty.
  • Jedete-li po hlavní komunikaci, máte v křižovatkách stejnou přednost v jízdě jako vedle vás jedoucí motoristé.
  • Vyjet z cyklopruhu můžete v případě odbočování, předjíždění jiného cyklisty či při objíždění překážky.
  • Ani při jízdě v cyklopruhu nezapomínejte na okolní provoz a chovejte se vždy opatrně a předvídatelně.

pro motoristu:

  • Po cyklopruhu nejezděte ani jím neprojíždějte.
  • Vjet do cyklopruhu sice můžete, avšak pouze v odůvodněných případech (např. při odbočování či objíždění překážky).
  • Při vjezdu do cyklopruhu nesmíte ohrozit ani omezit jedoucí cyklisty.
  • Pokud cyklista odbočuje vlevo, objíždí překážku či předjíždí jiného cyklistu, umožněte mu bezpečné přeřazení do vašeho jízdního pruhu.

Začátek cyklopruhu
foto: publikace Městem na kole

Mohu z cyklopruhu odbočit?

Co na to legislativa?

Řidič odbočující vpravo musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen. Tam, kde je povolena jízda podél tramvaje vlevo, musí dát přednost v jízdě i tramvaji. (ZÁKON 361/2000 Sb., § 21)

pro cyklistu:

  • Pokud je cyklopruh vyznačen pouze přímým směrem, avšak vy chcete odbočit vlevo, máte dvě možnosti:
    1. Vyjedete z cyklopruhu a zařadíte se do levého jízdního odbočovacího pruhu. Odbočovat vlevo pak budete společně s motoristy.
    2. Vyjedete napravo od cyklopruhu tak, abyste neohrozili ani neomezili pohyb jedoucích vozidel či dalších cyklistů. Až bude volno, komunikaci přejedete napříč.
  • Při odbočování vpravo nezapomínejte zejména na chodce.

pro motoristu:

  • Pokud odbočujete vlevo, dejte přednost všem protijedoucím cyklistům i motoristům.
  • Pokud odbočujete vpravo, dejte přednost souběžně jedoucím cyklistům v cyklopruhu.
  • Cyklistovi dejte přednost i v situaci, kdy jej právě dojíždíte. Nesnažte se před něj zbytečně najíždět. Tím, že odbočíte až jako druzí, předejdete možným kolizím.

Cyklopruh na křižovatce
foto: publikace Městem na kole

Jak se mám chovat u parkovacího stání?

Co na to legislativa?

Otevírat dveře nebo boční stěny vozidla, jakož i nastupovat do vozidla nebo vystupovat z něho se smí jen tehdy, není-li tím ohrožena bezpečnost nastupujících nebo vystupujících osob ani jiných účastníků provozu na pozemních komunikacích. (ZÁKON 361/2000 Sb., § 26 odst. 1)

pro cyklistu:

  • Jedete-li podél parkujících vozidel, dávejte pozor zejména na nečekané otevření dveří automobilů. Proto zachovávejte bezpečný odstup od parkujících vozidel (ten bývá v některých případech vyznačen druhou přerušovanou čárou ve vozovce). Jezděte tedy blíže souběžnému jízdnímu pruhu.
  • Pokud vidíte, že motorista chce zaparkovat anebo vyjet z parkovacího státní, buďte ohleduplní a umožněte mu to objetím, zpomalením či zastavením.

pro motoristu:

  • Parkujte vždy co nejblíže k pravému okraji vozovky. Dejte si pozor zejména na to, abyste nezasahovali svým vozidlem do cyklopruhu ani přes čáru ohraničující parkování. Mezi cyklopruhem a parkovacím místem vždy zachovejte bezpečnostní odstup.
  • Při otevírání dveří se nejprve ujistěte, zda právě nepřijíždí cyklista. Totéž platí pro vašeho spolujezdce.

Cyklopruh podél parkujících vozidel
foto: publikace Městem na kole

Mohu v cyklopruhu zastavit?

Co na to legislativa?

Řidič nesmí zastavit a stát i) ve vyhrazeném jízdním pruhu (ZÁKON 361/2000 Sb., § 27, odst. 1)

pro cyklistu:

  • V cyklopruhu nesmíte zastavit a stát, pokud to není nezbytně nutné při nepřímém levém odbočení. Výjimkou je to, když sestupujete z jízdního kola mimo vozovku (např. na chodník).
  • Mějte i v těchto situacích stále na paměti, že nesmíte ohrozit ani omezit ostatní účastníky provozu.

pro motoristu:

  • V cyklopruhu nesmíte zastavit a stát, neboť byste tím omezili či ohrozili pohyb a bezpečnost cyklistů.
  • Buďte proto ohleduplní a zastavujte na místě určeném pro vás.

Cyklopruh končí… A co dál?

Co na to legislativa?

Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy. Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu. Tam, kde se dva jízdní pruhy sbíhají v jeden, aniž by bylo zřejmé, který z nich je průběžný, nesmí řidič jedoucí v levém jízdním pruhu ohrozit řidiče jedoucího v pravém jízdním pruhu. (ZÁKON 361/2000 Sb., § 12, odst. 5)

pro cyklistu:

  • Dále se budete pohybovat po komunikaci společně s motoristy, a to buď v jízdním pruhu, anebo v navazujícím integračním opatření (v piktogramovém koridoru či v bus+cyklopruhu), pokud je na komunikaci vyznačeno.
  • Při samotném výjezdu z vyhrazeného jízdního pruhu pokračujte plynule při pravé straně vozovky nebo v řadicím pruhu pro příslušný směr jízdy. Pohybovat se budete souběžně podél ostatních vozidel, v případě stísněných šířkových poměrů pak mezi nimi (není-li stanoveno jinak). V některých případech můžete i vjet do přidruženého prostoru podél komunikace.

pro motoristu:

  • Při ukončení vyhrazeného jízdního pruhu budou cyklisté pokračovat dále ve vozovce společně s vámi. Cyklistu vyjíždějícího z cyklopruhu nesmíte ohrozit, pohybujte se tedy ohleduplně.
  • Pokud na cyklopruh navazují řadicí pruhy, umožněte odbočujícím cyklistům bezpečné přeřazení do příslušného jízdního pruhu.

Text byl převzat z publikací Městem na kole (ADOS 2010) a Praha cyklistická – návod k použití města (Ing. arch. Tomáš Cach a kolektiv, 2009–10), redakční úprava NaKole.cz.
Publikace jsou k dispozici na následujících místech:
- Městem na kole – tištěná verze je k dispozici na několika místech v Brně, jejich seznam najdete zde,
- Praha cyklistická – návod k použití města – v elektronické verzi je ke stažení zde.

Seriál „Městem na kole“: (1.) – Cyklopruhy
(2.) – Piktogramový koridor pro cyklisty
(3.) – Bus+cyklo(+taxi) pruhy
(4.) – „V19“: Prostor pro cyklisty

Fotogalerie

Začátek cyklopruhu Začátek cyklopruhu Řidič odbočující vpravo musí dát přednost souběžně jedoucím cyklistům v cyklopruhu.
redakce NaKole.cz, 09.09.2011
Blogy

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Springer vidlice na fatbika před 15 minutami
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 před 19 minutami
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 12:40
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 10:30
Elektrokola přečipování elektrokola dnes v 09:25
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 20:33
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 19:22
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 17:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

281 cyklistů (13 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024