reklama

Pražské cyklojízdy

„Metropole cyklistům velmi fandí“, takový je název článku z posledního vydání Listů hlavního města Prahy. Sami cyklisté si to ale nemyslí. Ze sedla kola vypadá Praha jinak než od psacího stolu. Zapomeňte na to, jak jste Prahu až doposud znali – na kole objevíte novou, neznámou a vzrušující tvář metropole.

Jízda městem
Jízda městem
Foto: Martin Mach, Ekolist

„Teď už jezdím dva roky a našel jsem si svoje cesty, kudy se dá jezdit poměrně bezpečně“, říká k tomu Jan Bouchal z občanského sdružení Oživení. Vaše řidičské zkušenosti jsou k ničemu, většina silnic je pro jízdu na kole nebezpečná právě kvůli silnému automobilovému provozu. Nerovné podmínky pro cyklisty jsou jedním z důvodů, proč vznikly Pražské cyklojízdy.

Proč Cyklojízdy v Praze

„Smyslem Cyklojízd je poukázat na to, že cyklistika je plnohodnotný druh dopravy, ne jen rekreační a sportovní aktivita. Domníváme se, že současná smutná realita, kdy v Praze na kole opravdu jezdí víceméně jen skalní příznivci a sportovci, je pouze důsledkem přetíženosti Prahy automobily“ , říká o smyslu Cyklojízd Daniel Mourek, jeden z pražských zastupitelů.

„Kdyby nebyl na každém kroku ohrožován automobilovou dopravou, byl by podle mého názoru cyklista v Praze mnohem více rozšířeným druhem. Cyklistiku považujeme za zdravou a příjemnou formu dopravy, pokud jsou pro ni vytvořeny zdravé a důstojné podmínky. Ty právě v současné době v Praze neexistují, protože je jako dopravní prostředek značně přehlížená – na cyklistiku se v Praze vynakládá pravidelně 0–0,2% dopravního rozpočtu.

Jak vypadá typická Pražská cyklojízda?

Účastníci se pravidelně scházejí každý třetí čtvrtek v měsíci v 17:45 na nám. Jiřího z Poděbrad před kostelem, po šesté pak peloton vyjíždí do ulic. Trasu si navrhují účastníci sami buď spontánně na místě, nebo se dohodnou na vedení trasy předem na cyklokonferenci. Po vybraných cyklojízdách se pořádají koncerty s promítáním.

Cyklojízdy nejsou jenom o jízdě na kole

Již přes dva roky spolupracují organizátoři na propagaci cyklojízd s projektem Auto*Mat, který vznikl jako iniciativa mladých pražských filmařů, výtvarníků a hudebníků s cílem upozornit na problémy automobilismu v naší metropoli.
Čím dál více lidí volá po tom, aby Praha byla přátelská nejenom k řidičům aut, ale také k cyklistům, k maminkám s kočárky, k seniorům a handicapovaným, k dětem i lidem na bruslích či koloběžkách. I příští dubnová jízda se proto uskuteční s přispěním projektu Auto*Mat, který má širší záměr než pouhou propagaci cyklistické dopravy.

Nejbližší cyklojízda

Příští jízda se uskuteční ve čtvrtek 21.4. Pokud chcete podpořit městskou cyklistiku nebo jenom poznat Prahu trochu jinak, přijeďte tento čtvrtek na náměstí Jiřího z Poděbrad i vy.

Související odkazy:
Jak jsem viděl cyklojízdu

Fotogalerie

Jízda městem Jízda městem Jízda městem Jízda městem
Daniel Mourek a Jitka Vrtalová, 18.04.2005
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 19 minutami
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 dnes v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 20:42
Ukrajina 42 dnes v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

277 cyklistů (17 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024