reklama

Jak se jezdí na Valašsku

Pro příznivce horských kol vznikl valašských horách jedinečný projekt. Místní lesy křižuje na 300 km MTB tras, na které může návštěvník vyrazit sám nebo s průvodcem.

Luboš Sušila na vyjížďce.
Luboš Sušila na vyjížďce.
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Na území České republiky je řada lokalit, které se od sebe liší jak charakterem krajiny, přírody, ale i naturelem zdejších obyvatel. Ovšem i přes tyto odlišnosti se takřka všude jezdí na kole, někde více, jinde méně, někde lépe, jinde hůře. Představme si dnes jeden relativně vzdálený region, kde se na kole jezdí přímo výborně, a to nejen díky zdejší krásné přírodě, ale i zásluhou místních bikerů.

Vítajte na Valašsku

Valašsko je hornatá oblast v nejvýchodnější části České republiky v blízkosti hranic se Slovenskem. Zároveň se jedná o svébytný národopisný a kulturní region. Pojmenování Valach je odvozeno od starého germánského slova Wahls, které označovalo Kelty, ovšem ve 14. až 17. století se na Moravě objevili Valaši z Rumunska a někdo je považuje za potomky Thráků. Tak si vyberte. Podstatné je, že se zde nachází Specialized Bike Resort Valašsko (SBRV), a právě o tomto projektu jsme si povídali s jedním z jeho tvůrců a iniciátorů, s Lubošem Sušilou.

Co je cílem SBRV?
Především se snažíme představit náš kraj, Javorníky, Vsetínské vrchy i širšímu spektru návštěvníků, než jen z blízkých měst jako je Zlín, Brno, Olomouc, Ostrava. Z této spádové oblasti se sem již hodně jezdí na lyže, běžky a za pěší turistikou. Nyní sem chceme přitáhnout návštěvníky s kolem i ze vzdálenějších míst, například z Prahy, ale i ze zahraničí.

Jaká je konkrétní nabídka?
Začali jsme před několika lety rozjezdovou akcí nazvanou Dny horské cyklistiky na Valašsku. Jedná se o volně pojaté vyjížďky s průvodcem a testováním kol, na bázi: kdo přijde, ten jede. Vyjížďky probíhají pravidelně na začátku prázdnin po dobu 14 dní. Ovšem nezůstáváme jen u samotných vyjížděk. Běží ještě i další program, například v areálu Razula probíhá závod Českého poháru ve sjezdu horských kol, XC závod Karlovský Pepi Maraton, Valašská padesátka nebo 24-hodinovka na Bystřičce.

Autor: Luboš Sušila

To zní jako dost náročný program určený pro výkonnostní sportovce. Co nabízíte rodinám s dětmi nebo méně zkušeným cyklistům?
Právě pro tyto skupiny jsou určeny vyjížďky, protože ty jsou připraveny v několika úrovních. Měli jsme zde naprosté začátečníky nebo dokonce 70letého účastníka, který to také zvládnul.

Máte nějakou variantu i pro ty, kteří neradi jezdí do kopce?
Na základě předchozí objednávky umíme zajistit mikrobus. Jako novinka se ve Velkých Karlovicích, které mají na délku více než 10 km a jsou obklopeny vysokými horskými hřebeny, připravuje jakási forma veřejné dopravy, obdoba ski busu. Autobus by měl zajíždět i na hřebeny. Pokud vše dobře dopadne, mělo by se jezdit již tuto sezonu.

A co návštěvníci, kteří zde chtějí prožít více dní?
To se již dostáváme k dalšímu našemu produktu, kterému říkáme Valašská Bike Tour, k ní jsme se nechali inspirovat v Rakousku. Jedná se o několikadenní přejezd nebo okružní jízdu po Valašsku. Návštěvník přijede na svém kole nebo mu jej zapůjčíme. Dále si může zvolit, zda pojede s průvodcem nebo jen podle námi připraveného itineráře. Věci návštěvníkům převážíme od chaty k chatě nebo hotelu, protože pokaždé se spí jinde. Trasy jsou pak vybírány s ohledem na zákazníka, ale i tak, abychom představili nejkrásnější kouty našeho kraje.


Cesty vedou okolo valašských horských chalup.
Foto: Jitka Vrtalová

Po jakých komunikacích vedou vaše trasy?
Snažíme se využít maximálně komunikace zcela bez provozu. Ostatně již název Bike Tour napovídá, že je primárně určená pro horská kola a jim odpovídá i terén. Ale umíme trasu naplánovat i pro trekingová kola nebo pro rodiny s dětmi. Ovšem nejzajímavější a nejlepší co nabízíme je varianta s průvodcem, protože se jede po trasách, které neznalý člověk nenalezne, jede se tedy po chodníčcích a pěšinkách, které bez dobré znalosti kraje nenajdete.

Na co nového se ještě můžeme v tomto roce těšit?
V březnu byl schválen Výborem regionální rady NUTS 2 Střední Morava projekt na stavbu singltrailů s názvem Biketrail Valašsko v délce 30 km, které propojí areály Razula, Kyčerka, Karolinka a Kohútka a doplní stávající trasy pro horská kola, kterých je v oblasti již nyní vyznačeno na 300 km. Další novinka se chystá v Karolince, kde by mělo vzniknout Bike Centrum Karolinka s informačním centrem, zázemím pro cyklisty, půjčovnou kol, servisem, prodejnou. Podobně by měl v létě 2012 po rekonstrukci sloužit Ski areál Razula. Právě tato střediska by měla tvořit zázemí pro organizované akce. Většinou se jedná o víkendové akce, kdy se jezdí s průvodcem, v nabídce je i noční přejezd, škola jízdy či výuka základních servisních dovedností. Ovšem největší událost letošního roku se uskuteční 3. června, kdy bude slavnostně otevřena nová 40 km dlouhá cyklostezka podél Bečvy, z Velkých Karlovic se po ní dostanete do Vsetína. Z této cyklostezky vlastně vychází veškerá další nabídka pro cyklisty. Realizátorem obou projektů je zdejší mikroregion Valašsko – Horní Vsacko, nebýt jejich činnosti, infrastruktura pro cyklisty by neexistovala a náš rozhovor by vlastně neměl smysl.

Máte všechny tyto informace pohromadě na webu?
Ano to je další novinka, naše webové stránky: www.trails.cz, jsou podle mne naprosto unikátní v českém prostředí a ani v alpských střediscích toto není obvyklé. Přinášejí informace o akcích, trasách, aktuální situaci, je možné si rezervovat kolo v půjčovně i účast na akcích. Na webu se stále pracuje a do budoucna budou přibývat další funkce.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho spokojených návštěvníků.

Fotogalerie

Luboš Sušila na vyjížďce. Sám Luboš Sušila na sebe vezme občas roli průvodce krajem, který má tak rád. Obrázky z Bike Tour Valašsko. Cesty vedou okolo valašských horských chalup.
redakce NaKole.cz, 14.04.2011
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

249 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024