reklama

Cyklistické stezky pro požitkáře v Jižním Tyrolsku

Severoitalská provincie Jižní Tyrolsko/Südtirol je v zimě ideální na lyžování, v létě naopak na kolo a pěší turistiku. Přes 600 km údolních cyklostezek zaručuje, že v Jižním Tyrolsku najdou vhodnou trasu i cyklisté spíše sváteční. Ti, kteří nikam nespěchají a neženou se za sportovními výkony, ale chtějí si užívat nádherné panorama a rádi do programu zařadí i přestávky pro ochutnávky kulturních a kulinářských lahůdek.

Foto: Südtirol Marketing

Údolí Eisacktal/Valle Isarco má pro cyklisty požitkáře připravenou nádhernou trasu, která spojuje starobylé sídlo biskupů Brixen/Bressanone a městečko umělců Klausen/Chiusa. Kdo naopak vyrazí z Brixenu směrem na sever, neměl by zapomenout navštívit habsburskou pevnost Franzensfeste. Celá cyklostezka Eisacktaler Radweg se táhne od Brenneru až do Bozen/Bolzana.


Foto: Südtirol Marketing

Z údolí Hochpustertal/Alta Pusteria vede dobře značená cyklistická stezka až do východotyrolského Lienzu. Cyklotrasa Drauradweg začíná u pramene řeky Dráva poblíž Toblachu/Dobbiaco v regionu Hochpustertal a pokračuje dalších 366 km podél řeky Rakouskem až na slovinské hranice. Drávská cyklostezka je jedinečná pro svou přírodní nádheru a kulturní rozmanitosti nacházející se podél trasy. Cestu zpět můžete navíc bez problémů absolvovat v některém z vlaků Pustertalské železnice.

Cyklostezka údolím Pustertal/Val Pusteria z Mühlbachu do Innichenu je dlouhá 61 km a má převýšení pouhých 400 metrů. Podél stezky je celkem 14 servisních míst, kde je možné si kolo nejen půjčit, ale v případě poruchy i opravit.


Foto: Südtirol Marketing

Projíždět oblastí Vinschgau/Val Venosta znamená projíždět jablečnými sady na úpatí ohromných sněhem pokrytých horských velikánů a také středověkými vesničkami. Jedna ze nejhezčích cyklotras této oblasti je bezesporu cyklotrasa podél řeky Etsch/Adige – Via Claudia Augusta. Jde o dálkovou cyklotrasu, která začíná v německém Augsburgu a končí v italských Benátkách. Jeden z nejhezčích úseků je jihotyrolská část ze sedla Reschenpass/Passo Resia do lázeňského Merana. A proč zrovna trasa Claudia Augusta? Protože Císař Claudius nechal na této trase v letech 45/46 našeho letopočtu dokonce první řádnou silnici v celém Alpském prostoru. Její návštěva se i dnes rozhodně vyplatí, protože nabízí jedinečnou kombinaci podmanivé krajiny, pulsujících městeček, malebných vesniček i kulturně-historického bohatství. 

Cyklisté stezky v okolí lázeňského městečka Meran/Merano procházejí městem a jeho promenádami, zavedou vás ale i do horského údolí Passeiertal/Val Passiria či přes ovocné sady podél řeky Etsch až do města Bozen. Na této trase se nachází proslulý „terlánský chřestový trojúhelník", kde můžete od 7. dubna až do 30. května v rámci Terlánských dnů chřestu ochutnat vynikající speciality z chřestu, navíc v kombinaci s lahodným jihotyrolským bílým vínem.


Foto: Südtirol Marketing

Ten, kdo stále ještě nemá cyklistiky dost, může vyrazit z Bozen směrem na jih k jezeru Kalterer See/Lago di Caldaro, kde se malebně střídají jablečné sady a půvabné vinice. Ochutnávka místního vína je tu téměř povinností. „Winecenter" ve vesničce Kaltern se nachází nedaleko cyklistické trasy, přímo na vinné stezce a nabízí bohatý výběr toho nejlepšího z jihotyrolské vinařské produkce.

Pestrá nabídka nenáročných tras s minimálním převýšením čeká na cyklisty požitkáře podél Jihotyrolské vinné stezky, která se táhne od Bozen/Bolzano až po nejjižnější bod regionu, městečko Salurn/Salorno. Vinice a jablečné sady, impozantní hrady, zámky a starobylá panská sídla kam až oko dohlédne. 

Další informace o cyklistice v Jižním Tyrolsku najdete na www.suedtirol­.info/cyklisti­ka a aktuální informace také na www.facebook.com/jiz­nityrolsko.

Cyklisticky laděné fotky najdete i zde.

Fotogalerie

Trimedar (PR), 04.04.2011
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 17:38
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 16:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 15:30
Ostatní – cyklo Za kým je mi smutno, kdo mi bude chybět - 1. dnes v 14:07
Jaké to bylo 146. dnes v 09:33
Rada při výběru kola GENESIS nebo ROCK MACHINE dnes v 09:14
Fotohádanky Fotohádanky - 2023 dnes v 09:06
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

284 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024