reklama

Jak vybrat první dětské kolo?

Vyrostlo vaše dítě ze všech možných odstrkovadel, vozítek a tříkolek? Je načase vybrat mu vhodné první jízdní kolo. A co by mohlo být lepším dárkem pod vánočním stromečkem, než je právě nové, nablýskané kolo.

Dětské kolo 12 palců – Author Jet
Dětské kolo 12 palců – Author Jet
Foto: www.detska-kola.net

V první řadě se musíte rozhodnout, jakou velikost kola pro vaši ratolest zvolit. Standardně se dětská kola vyrábějí ve čtyřech velikostech rámů (12, 16, 20 a 24 palců). Někteří výrobci mají ve své nabídce méně rozšířené velikosti 14 a 18 palců (Condor, Leader fox). Je pochopitelné, že pro začátky se doporučuje začít nejmenší velikostí dětského kola (12 palců). Pokud je však vaše dítě výrazně vyšší než jeho vrstevníci, je vhodné zvolit kolo velikosti 14 palců. U těchto nejmenších rámů by dítě vždy mělo dosáhnout nohama na zem.


Dětské kolo 14 palců – Leader Fox Snake Boy 14" , foto: www.detska-kola.net

Pokud máme správně zvolenou velikost dětského kola, je načase se rozhodnout, z jakého materiálu by mělo první dětské kolo našeho potomka být. Zda postačí zpravidla levnější, ale těžší kolo ocelové, nebo zvolíte variantu dražšího, ale zato lehčího kola hliníkového (dural). V tomto ohledu se názory odborníků i konečných spotřebitelů liší. První skupina tvrdí, že u nejmenších dětských kol nezáleží tolik na váze, jelikož dítě na kole nejezdí delší vzdálenosti, ani s ním samo nemanipuluje. Druhá skupina je zastáncem kol lehčích, hliníkových, zpravidla z toho důvodu, že se malému dítěti s lehčím kolem celkově lépe pohybuje. V každém případě lehčí kolo ocení zejména rodiče, kteří jsou s kolem nuceni manipulovat, případně ho nakládat do auta.


Dětské kolo alu rám – GT Scamp 12" , foto: www.detska-kola.net

Jaké jsou další prvky, které je nutno u výběru prvního dětského kola zohlednit? Jedná se například o balanční kolečka. V případě kol velikosti 12 i 14 palců bývají balanční kolečka součástí kola. Jedná se o důležitou pomůcku při nácviku jízdy dítěte. Pomáhají mu pociťovat na kole stabilitu a rovnováhu a dítě se tak nejprve naučí kolo bezpečně ovládat. Postupem čase se pomocná kolečka zvedají, aby se dítě o ně při jízdě neopíralo, až se nakonec úplně odstraní.


Univerzální balanční kolečka, foto: www.detska-kola.net

U nejmenších dětských kol je dalším důležitým prvkem systém brzd. Nejčastější a nejvhodnější variantou je kombinace brzdy protisměrné (torpédo) a přední čelisťové brzdy. Zadní protisměrná brzda (torpédo) poskytuje dítěti jistotu, že pokud šlápne dozadu, zabrzdí. Řešení brzdového systému pouze přední čelisťovou brzdou není vhodné, neboť malé dítě většinou nemá dostatek síly, aby s ní zabrzdilo. V některých případech na brzdovou páku ani nedosáhne.


Detail plastového krytu řetězu – Author Jet , foto: www.detska-kola.net

Zásadním bezpečnostním prvkem u dětských je osazení řetězu plastovým krytem, který zabraňuje tomu, aby se dítěti dostal do řetězu kus oděvu, nebo například tkanička. Důležitým prvkem jsou rovněž madla zakončená gumovou zarážkou, která zabraňuje dětské ruce, aby jednoduše sklouzla z řidítek.

Zároveň s nákupem prvního kola byste rozhodně neměli zapomenout na koupi bezpečnostní cyklistické přilby. Ta se vybírá dle obvodu hlavy vašeho dítěte. Většina cyklistických přileb má regulaci velikosti v rozpětí několika centimetrů (např. dětská přilba Author Indee 50–54 cm). Vhodné je vybírat přilbu lehkou, která má síťku proti hmyzu. Lehčí a odolnější přilby jsou zpracovány technologií in-mold. U dražších modelů přileb naleznete například i zadní integrovanou blikačku (model Uvex Hero).


Dětská přilba Author Indee , foto: www.detska-kola.net


Reflexní praporek , foto: www.detska-kola.net


Dětská přilba Uvex Hero
foto: www.detska-kola.net

 

Aby byla bezpečnost vašeho dítěte zaručena dokonale, je vhodné dětské kolo doplnit reflexním praporkem, který se připevňuje na zadní osu kola. Zajistíte tak, že vaše dítě na malém dětském kole bude dostatečně viditelné v každé situaci. Vhodné je též pořídit vaší ratolesti bezpečnostní reflexní vestu, případně reflexní pásku na suchý zip, kterou můžete připevnit na ruku dítěte.

Více na www.detska-kola.net – specializovaný obchod na dětská kola

Klára Marková (PR), 15.11.2010
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

Rada při výběru kola Jaké by jste doporučily? před 6 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 8 minutami
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 07:07
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část včera v 22:50
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 20:22
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

325 cyklistů (7 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024