reklama

Salcbursko na plný koule

Mozartovo město je Mekkou pro cyklisty. Zdá se vám to přehnané? Kdo nevěří, ať si zajede do Salzburgu a prožije si toto město samozřejmě a nejlépe přímo ze sedla jízdního kola.

Výhled na na Salcburk
Výhled na na Salcburk
Foto: Světlana Jasná

Suverénní Katarina

Při návštěvě tohoto čtvrtého největšího města v Rakousku se nám věnovala místní průvodkyně Katarina (původem ze Slovenska), elegantní mladá dáma, oblečená do světlých džínsů a krátkého kabátku. Přijela na klasickém citybiku, s plnou výbavou, tedy kryt řetězu, blatníky, košík, automatické světlo atd. Prostě typická městská cyklistka. Dívali jsme se na ní poněkud rozpačitě, sami oblečeni do sportovního, do starobylého a kulturního města tedy nepříliš vhodně. Ovšem změna poměru sil nastala ještě před vyjetím, když začalo poměrně hustě pršet. Katarina naprosto samozřejmě nasadila slušivý baret a přes sebe navlékla nepromokavé pončo. Vše se stalo tak rychle, že jsme sami ani nestačili rozbalit naše větrovky. S úsměvem jen poznamenala: „V Salzburgu se jezdí na kole pořád, i když prší, což je velmi často. Osobně jezdím do doby, pokud není hodně sněhu. A jezdí skoro všichni, protože je to nejrychlejší. Zvláště při špatném počasí jsou ve městě velké zácpy, kde uvíznou i veřejné autobusy.“ Její suverénní počínání při jízdě po ulicích nás jen utvrdilo o pravdivosti jejich slov.

Směle do provozu


Odbočení vlevo
Foto: Světlana Jasná

Samozřejmě druhou půlkou pravdy je fakt, že Mozartovo město je na cyklisty dobře připraveno. Podél obou břehů řeky Salzach vedou cyklostezky. V úzkých ulicích historického centra, nemluvě o širším okolí je vyznačena řada dopravních opatření, která pohyb na kole nejen ulehčují, ale především jej dělají bezpečným. Pro našince bylo překvapením odlišné řešení cyklopruhů v ulicích. V Salzburgu především vyznačují okolí křižovatek. Kde u nás cyklopruhy končí, zde naopak začínají. Středem vede odbočovací vlevo, vpravo pro přímou jízdu, či odbočení vpravo. Samozřejmostí jsou speciální semafory pro jízdní kola, které naleznete snad na každé křižovatce. Rovněž jsme se často setkali s jízdou v protisměru, tedy v jednosměrce, kterých je po celém městě na 83. Městem, kde žije asi 150 000 obyvatel, vede více než 160 km cyklostezek, rozdělených do 13 tras a kolo můžete odložit u jednoho z 5500 cyklos­tojanů. K tomu všemu ještě připočtěte naprosto klidné a ohleduplné chování řidičů automobilů.

Sesedat z kola!


Salzburg v plné kráse.
Foto: Světlana Jasná

Samozřejmě Salzburg nevyhledávají turisté z celého světa jen pro jízdu na kole, jde především o město památek a kultury. Stačí uvést následující čísla: 4000 kulturních pořadů ročně a 20 barokních kostelů, to vše ve městě, které je menší než např. naše Plzeň. Dominantu města tvoří středověký hrad Hohensalzburg, na který vás během několika minut dopraví kolejová lanovka. Shora je pak samozřejmě krásný výhled na celé město a jeho okolí. K dalším pamětihodnostem patří například Salcburský chrám, Františkánský a Kolegiální kostel a další. Vyjmenovat památky by bylo zdlouhavé, protože takřka každý dům a ulička mají svůj příběh. A to jsme se ještě nezmínili o nejslavnějším Salcburčanovi všech dob. Wolfgang Amadeus Mozart se v tomto městě narodil v roce 1756 a jeho rodný dům je jednou z nejvyhledáva­nějších památek.

Asi nejslavnější suvenýr, který se dováží se Salzburgu, je rovněž spojen se slavným skladatelem. Jedná se o vyhlášenou Mozartovu kouli a první čokoládový bonbón s tímto označením se objevil na začátku 20. století v salcburské cukrárně Schatz. Zajímavý je další osud této delikatesy. Její výrobu doprovázel velký konkurenční boj, který byl ukončen až v roce 1996, odkdy pan Norbert Fürst a jeho podnik smí vyrábět jako jediný „Originální Salcburskou Mozartovu Kouli“.

Další cíle

Na kole můžete směle vyrazit i mimo Salzburg a navštívit například nedaleký zámek Hellbrunn. Jedná se o letní sídlo salcburských arcibiskupů, kteří měli neuvěřitelný smysl pro humor. Nezapomenutelným zážitkem je areál Vodních her, z jejichž prohlídky stěží odejdete sušší. Prozradit více, to by vás ochudilo o mnoho osvěžujících překvapení.

Zcela z druhého konce je pak návštěva supermoderního objektu Hangar 7. Jedná se o nadčasovou stavbu, kterou si pro svá letadla a auta nechal postavit miliardář Dietrich Mateschitz, zakladatel firmy Red Bull. Uvnitř skleněné stavby se spojuje technika, moderní umění a kulinářské zážitky.

Pro našince je dobrým cílem i návštěva Steiglsova pivovarnického světa, tedy salcburského pivovaru, který je největším soukromým v Rakousku a byl založen v roce 1492. Nečekejte klasickou a mnohdy poněkud nudnou prohlídku provozů, ale připravte se na procházku po netradičním a velice pěkně pojatém muzeu, vše je zakončeno ochutnávkou zdejším piv.

Dobrá karta

SalzburgCard - tak se jmenuje produkt, který vám usnadní a zlevní pobyt ve městě. Předplacená karta doslova otevírá brány do Salzburgu a jeho okolí, protože například umožňuje bezplatný přístup do muzeí, jízdu lanovkou na pevnost, plavbu lodí po Salzach, návštěvu Hellbrunnu nebo dokonce využití městských dopravních prostředků. K tomu samozřejmě patří i nepřeberná řada slev. Nejlevnější SalzburgCard pořídíte již od 22 €. Nejdražší, ale samozřejmě i nejnabitější pak stojí 174 €, ale v její ceně je i snídaně a tato karta vám poskytne program na opravdu nabité tři dny a noci.

Myslíme, že Salzburg je opravdu dobrým cílem pro váš výlet na kole. Za trochu nepřízně, způsobené častým deštěm vám budou jistě sladkou odměnou Mozartovy koule. Tak přejeme dobrou jízdu na plné koule.

Další informace:

Fotogalerie

Výhled na na Salcburk Cyklostezka podél Salzachu V Salzburgu mají cyklisté i sochu Cyklostezka v průchodu domu, vejdou se všichni ... Vodní hrátky v Hellbrunnu Cyklostojany, kam se podíváš Odbočení vlevo Rodný dům W.A.Mozarta Řazení před křižovatkou Šikmý přejezd přes křižovatku. U nás věc nevídaná. Salcburská pevnost Vnitřek lázní v Bad Hofgastein Celkový pohled na Alpské lázně Svačinka v alpském stylu. Stoupání nad údolí Gastein Na vrcholku stoupání V horách žijí opravdu otužilé krávy Půjčovna kol v Bad Hofgastein
Světlana Jasná, 06.10.2010
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

O čem se mluví:

Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti před 14 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 10:30
Elektrokola přečipování elektrokola dnes v 09:25
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 08:16
Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 08:00
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 20:33
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 19:22
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 17:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

258 cyklistů (13 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024