reklama

Vánoční dárek pro cyklistu? Sportovní náramek a identifikační štítek!

Určitě to znáte Vy sami nebo Vaši blízcí či Vaše děti: ráno či večer se obléknout do sportovního, nazout si tenisky nebo tretry, případně brusle, běžky a vyběhnout do parku, do přírody, případně nasednout na kolo a svištět si to cyklostezkou, lesem nebo po asfaltce. S sebou si obvykle vzít jen pití, něco k zakousnutí, tyčinku či energetický gel, mobil. Běžná věc. Ale málokdo z nás u sebe nosí na kole, při běhání, na bruslích nebo na lyžích či běžkách osobní doklady (občanský průkaz, řidičák, pas), pokud za sportem nejede autem.

Co když se však stane nějaká nehoda (upadnete, srazí Vás auto, zkolabujete,…) a v důsledku této nepříjemné události nemůžete mluvit (jste v šoku, v bezvědomí,…), takže ani nemůžete použít mobil? Vaši případní zachránci netuší, kdo jste (jak se jmenujete, kde bydlíte) a Vaši blízcí nemají ponětí, že se Vám něco stalo! Doma nebo v zaměstnání na Vás marně čekají, v nejistotě a po určité době i ve strachu (no tak v tom zaměstnání jsou asi vcelku v klidu, ale doma to bývá jiné, tam rodiče nebo manželky či manželé zatím šílí…).

Identifikační náramky WristID mluví za Vás. Váš nálezce nebo zachránce si na identifikačním štítku přečte to, co se předtím rozhodnete, že mu o sobě chcete sdělit: jak se jmenujete (třeba jen křestní jméno), ve kterém městě bydlíte, najde tam telefonní číslo na někoho Vám blízkého, komu může zavolat. Pokud chcete, záchranka si může přečíst Vaše celé jméno a rok narození, případně informaci, zda máte nějaké alergie nebo jakou máte krevní skupinu. Pokud na identifikačním štítku uvedete své celé jméno a rodné číslo, můžou se v nemocnici dostat k Vaší kompletní zdravotní dokumentaci přes systém zdravotních knížek IZIP. Na identifikačním štítku může být uvedena jakákoli informace, kterou si přejete, aby si někdo přečetl a dozvěděl se ji, až vy nebudete moci mluvit.

Provozovatel internetového obchodu www.wristid.cz má osobní zkušenost s takovouto příhodou. Ke svému nápadu Mirek Větr říká: „Jednou jsem se při vyjížďce na kole dostal pod auto a celý den jsem byl mimo sebe a v péči lékařů. Neměl jsem u sebe žádný doklad totožnosti, takže jsem byl celý den nezvěstný. Proto jsem se rozhodl najít nějaký prostředek, který by komukoli, sportovcům, ale i ztraceným dětem a indisponovaným seniorům pomohl komunikovat s okolím v okamžicích, kdy tak sami učinit nemohou. Našel jsem výrobce v zahraničí a rozhodl se tyto prostředky osobní identifikace nejen pro sportovce nabídnout široké veřejnosti i u nás. Výsledem je nabídka internetového obchodu, který nabízí čistě sportovní, ale i velmi elegantní náramky a identifikační štítky pro osobní identifikaci pod názvem WristID."

 

Z nabídky zmíněného obchodu vybíráme například:

Pro sportovce náramek SportID, který je mimořádně lehký a odolný, vyrobený z odolné textilie, ručně šitý, na jehož voděodolný vložený štítek si sami napíšete informace, které považujete za důležité resp., které sami o sobě chcete sdělit. Náramek je opatřen reflexní vrstvou, takže je dobře vidět za snížené viditelnosti.

 

 

Pro sportovce i pro běžné nošení je v nabídce elegantní náramek RoadID. Náramek je vyroben z pryže, má zapínání jako náramek na hodinky a Vámi vybrané informace jsou gravírovány laserem na štítku z nerezové oceli.

 

Pro cyklisty, bruslaře a v nadcházející lyžařské sezoně i pro sjezdové lyžaře, je k dispozici nalepovací štítek HelmetID, který lze nalepit na přilbu (cyklistickou, lyžařskou). Společně se štítkem jsou dodávány také reflexní nálepky, které můžete nalepit na brusle, na kolo, na lyžařské hole a které jsou skvěle vidět při zhoršené viditelnosti. Jedná se o tzv. I.C.E. systém (In Case of Emergency = pro případ nouze), kdy je štítek s ručně psanou informací vložen do speciálního pouzdra, které je opatřeno samolepicí vrstvou a lze jej přilepit na přilbu. I.C.E. je mezinárodně známý akronym, takže i lékaři třeba v Alpách vědí, o co jde. Zde je nutné poznamenat, že přilbu máte na hlavě mnohdy až do doby, než Vám hlavu zafixují zdravotníci, protože v případě podezření na úraz hlavy nebo páteře se nedoporučuje vůbec přilbu sundávat.

Nebo jiný příklad použití náramků od WristID: vypravíte se se svými malými ratolestmi do obchodního centra, do kina, na koupaliště, na dovolenou, do zahraničí. Vaše malé roztomilé děti pobíhají, chvíli na místě nepostojí a ve chvilce Vaší nepozornosti odběhnou a Vy je marně hledáte. Někdo si za chvíli všimne plačícího chlapečka nebo holčičky a ptá se: „kde máš maminku, tatínka?". Dítě buď neví, nebo mu není rozumět, protože ještě neumí dobře mluvit nebo na něj mluví cizím jazykem.

Pro tyto případy je v nabídce náramek určený speciálně pro děti: BabyID. Na štítku v tomto náramku může být třeba křestní jméno dítěte („neboj se, Terezko, maminku spolu najdeme„) a telefonní číslo na rodiče („tak tady držím za ruku Vašeho kluka Tomáše, kdepak Vás najdeme…?“). Samozřejmě, můžete namítnout, že lepší je, aby dítě nálezce odvedl na policii a raději byste žádné informace nesdělovali, ale kdo někdy čekal byť jen hodinu, až mu policisté zavolají poté, co se mu ztratilo dítě, tak ví, o čem je řeč a raději by volil rychlý telefonát od nálezce.

 

Jiný příklad: máte babičku, dědečka, jsou daleko od Vás, na ranní nebo večerní procházce se jim udělá nevolno, omdlí.

Zapomněli si s sebou vzít doklady (vždyť šli jen naproti do parku) a nikdo netuší, co se s nimi stalo. Přijíždí záchranka a na ruce najde náramek MedicID, na kterém je napsáno jméno, rok narození, informace o tom, že babička/dědeček je třeba diabetik nebo kardiak a telefonní číslo někoho z příbuzných, koho je nutné informovat.

 

Vašemu prarodiči se dostává té správné pomoci a vy se obratem dozvídáte, co se stalo, že jej postihla nevolnost a že ho najdete v té a té nemocnici.

 

Jak jednoduché, že ano…?

Na první pohled se jedná o drobnosti, které ale mohou v těch nejzávažnějších případech Vám nebo Vašim blízkým třeba zachránit i život.

 

WristID (PR), 01.10.2010
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 02:09
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 23:11
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 22:13
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 12:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

188 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024