reklama

Evropský týden mobility: příležitost pro cyklisty ve městech

Akce, určená nejen pro milovníky kol, ale i pro další, kterým není lhostejný stav dopravy a životního prostředí v našich městech - tak by se dal uvést Evropský týden mobility, který začíná ve čtvrtek 16. září. Následující článek přináší přehled cyklojízd a dalších akcí pro cyklisty, ke kterým se můžete přidat v následujícím týdnu i vy. (Aktualizováno 22. 9. 2010)

Pražská cyklojízda na Nuselském mostě v Praze
Pražská cyklojízda na Nuselském mostě v Praze
Foto: Hynek Moravec

Ve čtvrtek 16. 9. opět začíná Evropský týden mobility, který se už tradičně spojuje s podporou cyklistické dopravy. Tradiční a oblíbená akce každoročně přiláká do ulic českých měst pelotony lidí na kolech. Dalším důkazem je stoupající počet měst, která se oficiálně k Evropskému týdnu mobility (ETM) přihlásila. Letos jich je 82.

Co to je…

„Evropský týden mobility“ (16. – 22. září) a „Evropský den bez aut“ (22. září) se letos v Evropě koná už podeváté. Evropský týden mobility je osvětová kampaň pro občany měst, které upozorňuje na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou ve městech, a kterým zároveň nabízí možnosti a výhody udržitelných druhů dopravy. V letošním roce se kampaň zaměřuje na téma Doprava a zdraví s heslem: „Prodluž si život – buď aktivní!“.

60 českých měst letos podepsalo chartu, která mimo jiné zavazuje uzavřít během EDBA ulici či větší část města pro automobilovou dopravu. Dalších 22 měst se připojilo pořádáním nejrůznějších akcí na podporu alternativní dopravy.

Podrobnosti najdete na www.mzp.cz/etm

Velká část programu ETM je připravena neziskovými organizacemi, které se dlouhodobě snaží zlepšovat podmínky pro život v našich městech. Na městských úřadech jsou to pak úředníci s vizí udržitelného rozvoje města. Mezi městy střední velikosti patří připojení k ETM, ať podpisem charty nebo uspořádáním vlastního programu zaměřeného na téma ETM, již k dobrému zvyku. U evropských metropolí je to téměř pravidlo, jehož porušení by bylo ostudou. Také proto se v české kotlině velmi často potkáváme se zdvojeným  programem. Oficiální část zajišťuje město, které se k tomu zavázalo podpisem charty. Vedle toho probíhá řada akcí organizovaných nezávislými organizacemi – neziskovkami, cyklistickými spolky a ekologickými sdruženími – kterým není lhostejné prostředí, v němž žijeme všichni společně.

„Naši přetechnizovanou generaci trápí nedostatek pravidelného pohybu,“ říká národní cyklokordinátor Jaroslav Martinek.  „Centra velkých měst jsou přeplněna auty, přestože většina cest v nich je na krátké vzdálenosti, pro které je kolo ideálním dopravním prostředkem. Lidé si stěžují, že nemají čas na pravidelné sportovní aktivity, kterými by si upevňovali zdraví. Pravidelnou jízdou na kole lze tyto problémy řešit,“ dodává  Jaroslav Martinek. Zvyšování podílu  cyklistické dopravy na celkové dělbě přepravní práce (tzv. modal split) je přitom cílem většiny velkých evropských měst. Mnohá z nich to již deklarovala podpisem tzv. Bruselské charty, kterou se zavazují zvýšit podíl cyklistů ve městech nejméně na 15% do roku 2020.

Pokud jízdní kolo již sami aktivně využíváte jako dopravní prostředek, případně o tom zatím jen uvažujete, akce pořádané v rámci ETM vám představí možnosti, které tento znovu objevovaný dopravní prostředek nabízí. Představujeme vám tedy výběr akcí pro cyklisty, které se budou konat na celém území ČR.

úterý 7. září 2010

Plzeň – Módní přehlídka na kolech
Netradiční pozvánka k ETM se odehrála více než týden před jeho zahájením. Plzeňské Smetanovy sady ovládla jízdní kola a na nich dámy v sukénkách a s vysokými podpadky či pánové v obleku.
www.plzenskona­kole.cz


Z akce Hradec Králové – město na kolech.
Foto: Jiří Štrupl

Neděle 12. září 2010

Hradec Králové – Město na kolech
Tradiční sportovní akce v ulicích města proběhla pod heslem „Nebudeme závodit, budeme si užívat“. Hradcem Králové projelo na všem, co má kola a kolečka, okolo tisícovky účastníků různých věkových i fyzických kategorií.
Pozvánka České asociace Sport pro všechny

Středa 15. září 2010

Liberec – Libercem na kole 2010
Propagační cyklojízda spojená s odpoledním programem na téma cyklistika v Liberci a Libereckém kraji. Start je u radnice v 16,30 hod. Pořadatelská organizace Cyklisté Liberecka vzkazuje: Podpořte svojí účastí naše snahy o zlepšení podmínek pro cyklisty v Liberci a Libereckém kraji.
Pozvánka na cyklojízdu Libercem
www.cykliste.cz

Čtvrtek 16. září 2010

Plzeň – cykloprohlídka po nových cyklostezkách
Prohlídka cyklostezek vybudovaných v posledním roce startuje v 17 h od Infocentra vedle radnice.
www.plzenskona­kole.cz

Sobota 18. září 2010

Pardubice  – výlet na divadlo
Cyklovýlet z Perštýnského náměstí na hřiště do Kunštic na přívoz, kde zahraje pražské divadlo „Nahoď“ své představení hru „Ubu paroháčem“ – grotestkní satiru všeho hloupého, zlého a krutého, co se v nás skrývá. Start v 15:00 na Pernštýnském náměstí.
www.mestonako­le.eu

Říčany – cyklojízda Krajem Josefa Lady
Otevření nového cyklistického okruhu Greenways Krajem Josefa Lady. Cyklojízdu pořádá sdružení Ladův kraj.
www.laduv-kraj.cz

Neděle 19. září 2010

Praha – Pražské cyklozvonění
Tradiční cyklojízda je společnou akcí šesti pražských obvodů, které se rozhodly společně propagovat jízdu na kole, stejně jako ostatní druhy poklidné dopravy. Cyklistické pelotony projedou Prahou, aby zakončily svoji cestu na Císařské louce, kde bude připravený program pro účastníky ve věku 2–99 let. Zajímavostí je pokus o překonání rekordu ve zvonění na cyklistické zvonky.
www.cyklozvone­ni.cz

Celá ČR – Do kostela na kole
Strmý nárůst automobilové dopravy v posledních letech se nevyhnul ani církevnímu prostředí. V neděli jsou kostely doslova obleženy auty. Smyslem této celorepublikové ekumenické akce je propagovat cyklistickou dopravu, která je, stejně jako pěší chůze, šetrná k životnímu prostředí a ve srovnání s automobilovou dopravou nepoměrně levnější, zdravější a na kratší vzdálenosti dokonce statisticky rychlejší. K akci se může připojit každý, kdo v neděli 19. září 2010 resp. v sobotu 18. září 2010 přijede do kostela na kole.
www.dokostela­nakole.cz

Praha 9 – Neděle bez auta
Občanské sdružení Krocan pořádá odpoledne bez aut na bobové dráze na Proseku.
www.krocanos.cz

Ostrava – Podzimní cyklojízda
Ostrava se ani letos oficiálně nepřipojila k ETM. Ostravští kolaři přesto (nebo právě proto) pořádají vlastní cyklojízdu s hromadnými dojezdy na start. Projížďka centrem města a skončí v areálu Hornického muzea.
http://ostravou­nakole.cz
Ostravská cyklojízda v kalendáři akcí

Nové Město nad Metují – cyklojízda městem
Nové Město nad Metují se letos poprvé připojuje svojí cyklojízdou.
Pozvánka v kalendáři akcí NaKole.cz

Rokycany – Cyklovyjížďka ke Dni bez aut
30km výlet na trase Rokycany – Skořice a zpět krásným údolím Skořického potoka. Sraz je ve 13h před radnicí Rokycany.
www.plzenskona­kole.cz

Pondělí 20. září 2010

Brno – Projížďka s projektantem po Nových sadech
Zpracovatel Generelu cyklistické dopravy Ing. Adolf Jebavý provede účastníky po trase pilotního projektu nově vyznačeného cyklopruhu z centra města až na Kamenný vrch v Novém Lískovci. Pro všechny, kteří chtějí vědět, co znamenají nové cyklistické pruhy a piktogramy na silnicích.
www.brnonakole.cz

Snídaně pro cyklisty ve Vypáleném koťátku
Tvůrčí kavárna Vypálené koťátko v týdnu od 20. do 25. září mezi 8 a 10 hodinou otevírá svojí zahrádku pro všechny cyklisty a nabídne Vám zdarma koblihu a ranní kávu. Kavárnu najdete v pražských Dejvicích, nedaleko Hradčanské v ulici Mařákova 5.

Středa 22. září 2010 – Evropský den bez aut

Plzeň – velká podzimní cyklojízda
Velká podzimní cyklojízda za lepší podmínky pro cyklisty startuje v 17:30 hod na pěší zóně ve Smetanových sadech. Cílem akce je upozornit, že jízdní kolo je dopravní prostředek vhodný pro provoz v Plzni, šetrný k životnímu prostředí, levný, rychlý, pohodlný a zdravý. Jde o společenskou akci lehce manifestačního rázu, kde se setkávají cyklisté, koloběžkaři, bruslaři a vůbec všichni pohánění vlastní silou.
www.detizeme.cz

Pardubice – Eurofestival a Evropský den bez aut
Přehlídka nových cyklistických trendů (městská, skládací,dopravní, elektrická, sjezdová, street a další speciální kola), pardubická cyklojízda (v 18h), prezentace dopravních návrhů, koncerty, atrakce pro děti a programy pro školy. Prezentace Evropské komise, diskuze na Evropská témata a téma dopravy. Vše zdarma na Pernštýnském náměstí již od 9:00.
www.mestonako­le.eu

Brno – cyklojízda
Pro všechny, které už nebaví magistrátní divadlo. Na trasu dlouhou zhruba 6 km vyrazí peloton v 16:00 hodin z Komenského náměstí.
www.brnonakole.cz

Praha -Velká cyklojízda pražských škol
Na Den bez aut vyjedou do pražských ulic také studenti na kolech, aby upozornili na trvalé poškozování zdraví a života ve městě automobilovou dopravou a na potřebu lepší podpory šetrných druhů dopravy. Start je v 9:30 u krčského rybníka Labuť. Na cyklojízdu naváže od 11 h beseda s místostarostou Prahy 4 Martinem Hudcem.
www.oziveni.cz

Sobota 25. září 2010

Praha – Velká podzimní cyklojízda
Velká podzimní cyklojízda odstartuje z centra festivalu Zažij město jinak. Pouliční slavnost k podpoře bezmotorové dopravy se uskuteční na náměstí Míru.
www.auto-mat.cz

Karlovy Vary – CykloVary, manifestační jízda za cyklopruhy!
Kde by v Karlových Varech mohly a kde by měly být cyklopruhy? Cyklojízda startuje ve 14 hodin. Akce navazuje na tradici cyklojízd ve městech jako Praha a Brno. Cílem je ukázat, že ulice našich měst patří i cyklistům a lidem nikoliv automobilům.
CykloVary na Facebooku

Užitečné odkazy

Fotogalerie

Pražská cyklojízda na Nuselském mostě v Praze Jízda městem Hradec Králové - město na kolech. Hradec Králové - město na kolech.
Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 14.09.2010
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Hoška Tour)

Slovácké Slavnosti vína na kole

Česko
06.09.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
4 950 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před 4 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

261 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024