reklama

Po Labské stezce s vozíkem

Pro rodiče, kteří své ratolesti vozí v přívěsném vozíku, máme další tip na pohodový jednodenní výlet. Tentokrát se vypravíme podél Labské stezky v srdci Českosaského Švýcarska.

Foto: NaKole.cz

 

Dopravíme se do železniční stanice Dolní Žleb, který leží téměř na česko-německé hranici. Dojet sem můžeme i autem, ale všem bychom doporučili spíše vlak. V obci je jen několik parkovacích míst u přívozu, která bývají obvykle zaplněná. Navíc příjezdová silnice je úzká a při vyhýbání už několik automobilů skončilo až v Labi.

Čeká nás trasa dlouhá 45 km. Zdatnější cyklisté mohou vyjet z Děčína, v tom případě se cesta prodlouží o 20 km. Ze severního okraje Děčína je už dva roky postavena nová cyklostezka, která vede s malým přerušením až na hranice s Německem. V Děčíně je nejlépe zaparkovat v Horním Žlebu pod železničním mostem na začátku stezky, případně o 350 m dále po stezce před zákazem vjezdu na malém parkovišti pod nádražím Prostřední Žleb.

Vyrážíte-li z Děčína, před Dolním Žlebem budete míjet sochu sv. Vojtěcha, patrona plavců (nebo jak říkají místní „šífáků“). Těsně před Dolním Žlebem na vás budou shlížet dvě skalní věže – zkamenělý Mnich a Jeptiška. Každá je na jiném břehu Labe a fantazie k nim přikreslila mnohé pověsti.

Za chvíli potom mineme bývalou celnici na druhém břehu v Hřensku. Připomíná doby, kdy se z východního Německa tajně převáželo oblečení a boty a každé auto prošlo důkladnou kontrolou. Na levém břehu si na hraniční kameny počkáme ještě zhruba 3 km. Cestu nám zpestří „Asfalt kino". Symbolem přeshraniční spolupráce se tu stal pás obrazců, který se táhne po stezce několik set metrů na obě strany od státních hranic. Při jízdě po stezce se obrázky rozpohybují a výsledkem je trochu psychedelický pocit, každopádně ale úplně nový pocit.

Přesně na hranici narazíte také na potok Klopot/Gelobtbach. Pokud se vydáte pěšky proti jeho proudu, po chvilce dorazíte k romantickému jezírku s vodopádem.

Po chvilce dojedeme k dětskému hřišti v obci Krippen, na druhé straně řeky začíná lázeňské město Bad Schandau. Přímo u stezky také potkáte sluneční hodiny. Sbírka slunečních hodin patří k místním zajímavostem a všechny exponáty přitom spojuje vycházková trasa. Doporučujeme v tomto místě přejet přes most na druhý břeh řeky Labe. Na levém břehu sice cesta pokračuje, ale jen jako frekventovaná silnice. S vozíkem je proto lepší držet se klidných cest. V Německu jsou sice řidiči vůči cyklistům ohleduplní, nikdy ale nevíme co se může stát. V Bad Schandau bude příjemné udělat si zastávku, užít si atmosféry lázeňského městečka s malebným náměstím a historickou tramvají Kirnitzschtalbahn. Vyhlášený je místní aquapark a termální park Toscana, do kterého se sjíždějí návštěvníci z širokého okolí.

Po vykoupání můžeme pokračovat dále po pravé straně řeky směrem na Drážďany. U městečka Königstein se necháme převést přívozem na levý břeh a okolo trati po cyklostezce dojedeme do městečka Kurort Rathen. Na této straně řeky je možnost návštěvy největšího modelu železnice. Hned naproti láká pozornost dětí hřiště a o kousek dál narazíme na „terasu zvuku“. Každou půlhodinu tu je možné vyslechnout zvukovou produkci u starého námořníka.

Pokud budete mít čas a chuť, v Kurort Rathen určitě využijte přívozu na pravou stranu řeky. Zde se nad městečkem skrývá most Bastei. Ovšem pozor, s koly a vozíkem se sem nedostaneme, čeká vás tu překonání několika desítek schodů. Pokud se chcete trochu rozhlédnout, nezbývá než vozík zaparkovat a vystoupat nahoru pěšky.

A jsme v nejsevernějším místě našeho výletu. Nyní už jen zbývá otočit řídítka kol zpátky k jihu a vrátit se po stejné trase nazpět. Celá cesta vede prakticky po rovině, je nenáročná a kdykoliv v případě zhoršeného počasí nebo jiných nenadálých potížích můžeme využít linku S-Bahnu, která kopíruje celou trasu.

Chcete si zpestřit zpáteční cestu?

Z Bad Schandau vede po pravém břehu až do Hřenska samostatná cyklostezka. Odtud jezdí pravidelný přívoz do obce Schöna, kde se napojíme na známou trasu do Děčína.

Další informace:

Fotogalerie

Nová cyklostezka vede z Děčína podél Labe. Hřensko - bydlení pod skalními převisy. Projekt Asfalt kino je výsledkem přeshraniční spolupráce Kurort Rathen a jeho zahradní železnice. Na břehu Labe se dětem líbí. Po Labi se můžete projekt také parníkem.
rodina Králova, 08.07.2010
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 18 minutami
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

306 cyklistů (17 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024