reklama

Kam jezdí cyklobusy – Čechy

Oproti předchozí sezóně se i v roce 2011 rozrostla síť cyklobusů, usnadňujících milovníkům kol výlety do atraktivních oblastí České republiky. (Aktualizováno 22.6.2011)

Foto: NaKole.cz

Praha a okolí

Z Prahy do středních Čech cykloturisté tradičně vyrážejí na výlety spíše s pomocí regionálních vlaků do Berouna, Kralup, Benešova, Kladna, Nymburka, k Sázavě a do Kolína/Pardubic, které pojmou i velké množství kol. K tomu však od roku 2008 přibyl i speciální cyklovlak do Slaného, jezdící dvakrát denně o víkendech a svátcích – i když je nyní ovlivněn probíhajícími stavebními pracemi na trati.

Co se týče cyklobusů, v klasickém slova smyslu sice žádný cyklobus přímo z Prahy nevyráží, ale pravidelná linka do srdce Brd – Řitky, Mníšku pod Brdy a Kytína – vyjíždí  o víkendech a svátcích každé dvě hodiny ze železniční zastávky Dobřichovice (návaznost na zmíněné regionální vlaky z Prahy i z Berouna – jízdní řád dobřichovického cyklobusu).

Na webu Pražské integrované dopravy pak kromě výše uvedených spojů najdete i podrobné informace o možnostech přepravy jízdních kolmetru, tramvajích a přívozech MHD Praha.

Z Prahy na Šumavu

Kromě těchto možností se malým i větším skupinkám Pražanů i v roce 2011 nabízí ještě možnost obsadit si vlastní cyklobus a jeho trasu dohodnout zcela podle svých preferencí. Tuto službu nabízí cestovní kancelář Skitur, která krom toho odráží každou sobotu od května do září od stanice metra Budějovická s cyklobusem do šumavského Zadova s návratem téhož dne večer. Nebo přesně za týden.

Kokořínsko

K pískovcovým skalním městům Kokořínska a k Máchovu jezeru vás nejlépe přiblíží dvakrát denně v pátek a o víkendech v době letních prázdnin cyklobus na trase Mšeno – Staré Splavy – Dubá a zpět – jízdní řád.

Český ráj

Český ráj křižuje skrznaskrz pět letních (červen-září) linek autobusů s vleky na 15 kol (mapa a jízdní řády). Zpravidla jezdí dvakrát týdně, v červenci a srpnu čtyřikrát týdně 2–4 spoje mezi Turnovem a Jičínem (přes Hrubou Skálu nebo přes Sobotku), mezi Semily a Jičínem a okružní z Turnova přes Hrubou Skálu a Železný Brod. Dřívější spoj z Mladé Boleslavi však byl zkrácen – nyní míří do Sobotky jen z Mnichova Hradiště – a o víkendech od května do září propojuje Turnov cyklobus nově i s Libercem (a Jabloncem). Všechny tyto spoje zastavují na území Českého ráje i v mnoha mezilehlých výletních místech. 

Krkonoše

Pro Krkonoše lze rovněž nalézt informace na výše uvedeném odkaze, případně si pro jízdní řády tamních cyklobusů vytisknout leták zde. Tyto autobusy jezdí v období letních prázdnin denně včetně pondělí, v červnu o víkendech a v září o víkendech a ve čtvrtek. Pět spojů křižuje Krkonoše a jejich podhůří od Harrachova do Žacléře, dvě z linek vedou až na hraniční hřeben – na Špindlerovku a Pomezní Boudy – jiná do Horních Míseček. Přibližovací spojení (z Hradce Králové do Vrchlabí a do Trutnova jakožto uzlových bodů krkonošských cyklobusů však paradoxně funguje jen v červenci a v srpnu ve čtvrtek, sobotu a neděli. 

Jizerské hory

Do vrcholových částí Jizerek nás přiblíží (z jihu) cyklobusová linka Liberec – Bedřichov – Jablonec, jezdící oběma směry třikrát denně o víkendech a svátcích a jednou denně i ve všední dny od května do září – souhrnné informace naleznete na webu idol.cz (zde je zahrnuta i část „českorajských“ linek). Přestože se tamní výčet tváří jako konečný, stránka liberec-me-bavi slibuje pro rok 2011 ještě čtyři spoje o víkendech a svátcích již od května do konce září z Frýdlantu severním podhůřím Jizerek na jejich hřeben na Smědavu, a spoj do Stráže pod Dalekem, který první v tomto odstavci uvedený odkaz výslovně uvádí jako zrušený. Snad aby se zájemci poptali na telefonních linkách tam uvedených. 

Broumovsko a Orlické hory

Výrazného rozšíření doznaly oproti minulým rokům cyklobusy (jde většinou o provoz autobusů upravených pro přepravu kol na běžných linkách) v Královéhradeckém kraji. Kromě již uvedených krkonošských a českorájských linek nás cyklobusy v tomto kraji dopraví mezi květnem a zářím především na hřeben Orlických hor (Šerlich) nebo alespoň do Deštného z následujících měst nejen v Hradeckém kraji: Lanškroun, Litomyšl, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Holice, Doudleby nad Orlicí (a dalších měst v orlickém podhůří), Choceň, Letohrad, Jaroměř a samozřejmě z Hradce samotného. Jiné linky vedou z Hradce Králové do krkonošských středisek, další pak z Náchoda do Broumova (jedna i přes Kudowu Zdroj a poutní místo Vambeřice v Polsku!), a do Malých Svatoňovic, Červené Vody, do Adršpachu a Malé Úpy v Krkonoších. Nádavkem přepravují kola i krátké linky z Nového Města nad Metují a Broumova. Zde si můžete stáhnout příslušné jízdní řády.

V Orlických horách se rovněž nabízí pro skupiny smluvní cyklobusová doprava, a to za podmínek specifikovaných na webu regionálního dopravce Audisbus.

Letošní novinkou je možnost přepravy jízdních kol lanovkou ze Ski centra Říčky v Orlických horách na vrch Zakletý. V červnu a září je lanovka v provozu jen o víkendech a svátcích, v červenci a srpnu pak každý den.

Do Králické oblasti jezdí cyklobusový spoj na trase Litomyšl, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Lanškroun, Čenkovice, Orličky, Králíky, Dolní Morava.

Labské pískovce

Děčína bohužel ani v letošním roce nevyjedou cyklobusy do NP České Švýcarsko (Mezná louka a Jetřichovice), ale i nadále vyjedou každou sobotu, neděli a svátek od dubna do září dva cyklobusy denně na Sněžník a jeden na Maxičky (jízdní řád). 

Železné hory a Toulovcovy maštale

Pardubic mají i v roce 2011 vyrážet o vikendech a svátcích od května do září dvě cyklobusové linky do podhůří Železných hor a přes památku UNESCO Litomyšl k miniaturnímu skalnímu městu Toulovcovy Maštale a do Hlinska (trasy a jízdní řád cyklobusu). Od července do září má pak i v sezóně 2011 být v provozu ještě linka Jevíčko – Svitavy – Litomyšl – Polička, propojující obě strany malebné Vysočiny, českou i moravskou. 

Krušné hory a Západočeské lázně


Foto: NaKole.cz

Karlovarském kraji vyrazí toto léto zřejmě již jen pět víkendových linek, většinou jen jednou denně (v sobotu nebo i v neděli) v každém směru, z krajské metropole nebo ze Sokolova do Chebu a z něj do Žlutic a na Valeč a do přilehlých oblastí Krušných hor (Nejdek, Kraslice, Boží Dar, Přebuz a Horní Blatná) a Slavkovského lesa (Bečov, Prameny). Informační leták včetně jízdních řádů lze nalézt zde.

Severnější části Krušných hor jsou zpřístupněny cyklobusy z Chomutova/Jir­kova do Rudolic, na Horu sv. Šebestiána a na Boží Dar, ovšem jen každou druhou neděli až do poloviny září a dále pak je cyklistům omezeně (jen některé spoje) přístupná tramvajová linka z Mostu do Litvínova.

Ústí nad Labem přijímá kola k přepravě linka MHD č. 20 Dívadlo – Adolfov – Varvažov a linka 21 Divadlo – Petrovice – Tisá. Obdobně tomu je v Teplicích a to 1 – 2 spoje o víkendu na linkách 141 (Teplice, Benešovo náměstí – Dubí, Cínovec) a 142 (Benešovo náměstí – Bohosudov – Komáří Vížka).

České středohoří

České středohoří pomáhají cyklistům zpřístupnit linky z Litoměřic a z Roudnice do Mukařova a Zubrnice (pravý břeh Labe) a Kletečné (levý břeh, pod Milešovkou), novinkou je spoj z Roudnice přes Rovné pod Řípem do Litoměřic. Opět o víkendech a svátcích od července do konce září – jízdní řád.

Plzeňsko

Plzeň je i pro cyklobusy branou hned do tří turisticky atraktivních oblastí – Brd, Českého lesa a Šumavy. Linka do Brd cyklisty přiblíží o víkendech a svátcích zejména do nově částečně zpřístupněného vojenského újezdu Brdy, k tajemným Padrťským rybníkům a na hrad Valdek (končí v Příbrami). Linka do Českého lesa míří o letních víkendech a svátcích jednou denně přes Nýřany, Horšovský Týn a Poběžovice do Železné na bavorské hranici.

Na Šumavu jezdí ve stejných dnech od počátku června do konce září spoj přes Švihov a Nýrsko na Špičák, a na Kvildu v srdci šumavských plání. V červenci a srpnu jezdí posledně uvedený spoj, stejně jako další spoj na Špičák a Kvildu vyrážející ze Sušice, denně. Vzhledem k velkému zájmu se zde ovšem doporučuje hlavně v červenci a srpnu o víkendech telefonická rezervace místa. Další informace a jízdní řády plzeňských cyklobusů jsou k dispozici na webu ČSAD autobusy Plzeň.

Jižní Čechy

Jihočeském kraji je systém cyklobusů snad nejucelenější. O sobotách od června do září a v červenci a srpnu též o nedělích a v pracovní dny vyráží z Českých Budějovic hned dvě linky cyklobusů na Šumavu do Kvildy (jedna přes Prachatice, druhá přes Volary, posilové spoje do Kvildy míří také od železniční stanice v Lenoře).

Dále v červenci a srpnu jezdí denně linka přes Český Krumlov a Lipno do Horní Plané. Opačným směrem pak míří (od června do září v sobotu, v červenci a v srpnu též v neděli) tzv. „vltavská“ linka podél Orlické přehrady (Týn n. Vlt., Zvíkov, Orlík). Obě posledně zmíněné linky pak navazují na lodní přepravu po Lipenské a Orlické přehradě, která rovněž umožňuje přepravu jízdních kol, a tím i nový neotřelý zážitek.

Novinkou je v roce 2011 trasa do Novohradských hor (Trhové Sviny, Hojná Voda, jen v červenci a srpnu o víkendech), stálicí zato je pak česko-moravská trasa přes Třeboň, Jindřichův Hradec, Novou Bystřici, Slavonice, Jemnici a Vranov nad Dyjí podél rakouské hranice do Znojma, která je s téměř 170 kilometry vůbec nejdelší cyklobusovou linkou v ČR (od června do září každou sobotu, v červenci a srpnu i v pátek a neděli).

Jízdní řády jihočeských cyklobusů najdete na stránkách společnosti Cyklotrans.

Martin a Kačka Brožovi, 13.06.2011
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 před 7 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 16:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 15:30
Ostatní – cyklo Za kým je mi smutno, kdo mi bude chybět - 1. dnes v 14:07
Jaké to bylo 146. dnes v 09:33
Rada při výběru kola GENESIS nebo ROCK MACHINE dnes v 09:14
Fotohádanky Fotohádanky - 2023 dnes v 09:06
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

226 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024