reklama

Proč je důležité myslet na doplňování kvalitních iontových nápojů

Živý organismus je na vodě závislý. Člověk bez jídla vydrží i 3 měsíce, ale bez vody umírá již za 3 dny! Nezapomínejte pít během celého dne, o to více myslete na dostatečný příjem tekutin, pokud se chystáte vyrazit za pohybovou aktivitou!

Foto: RHA

Během dne byste měli vypít minimálně 2 litry tekutin, do tohoto množství se nepočítají tekutiny zkonzumované během pohybové aktivity. Samotný pocit žízně již signalizuje, že organismus je dehydrovaný a tělo volá o pomoc. V létě a při delším pobytu na slunci se snažte zvýšit příjem tekutin až na 3 – 4 litry denně.

Klikni si pro sportovní pití zdarma a otestuj kvalitní iontový nápoj!

Tekutiny při jízdě na kole

Během fyzické aktivity vyprodukují pracující svaly 10–20× více tepla než v klidu. Teplo se odvádí z těla potem – odpařováním potu se pokožka ochlazuje, na povrhu těla se pak následně ochlazuje krev, která pak ochladí vnitřek těla. Pokud by nedocházelo k pocení, tak bychom se doslova „uvařili", proto nepodceňujte dostatečný příjem tekutin. 

Zcela jednoduše se dá říci, že při dehydrataci chybí v těle „médium", které by buňce dodalo živiny a odvedlo zplodiny. Při sportování proto dbejte na kvalitní pitný režim dvojnásob! A rozhodně nejde jen o kvantitu (množství tekutin), ale i o jejich kvalitu (vyvážený obsah minerálů a vitamínů, přídavek energie apod.).

Pokud nedochází k pravidelnému doplňování tekutin, dochází pak ke zvyšování dehydratace. Že už jste toto někdy zažili? S tímto stavem se snad už každý někdy v životě setkal, a přitom stačí tak málo a všech těchto nežádoucích stavů se můžete vyvarovat.

Jak vhodně doplňovat tekutiny během výletu na kole?

Ať už se chystáte na krátkou vyjížďku nebo na celodenní výlet, vždy si do bidonu na kolo připravte vhodné tekutiny! Výmluvy tipu „zastavíme se v nejbližší hospůdce" jsou sice lákavé, ale nikdy nevíte, jestli budou mít otevřeno, nebo co vás cestou potká. Štěstí přeje připraveným, a proto buďte i vy vždy připraveni a mějte s sebou sportovní láhev s kvalitním pitným režimem.

Čeká-li vás vyjížďka delší než 60 minut, rozhodně místo čisté vody použijte sportovní nápoj – nenechte se zmýlit označením, i pro vás jsou sportovní nápoje vhodné, i když se počítáte například mezi hobíky a rekreační jezdce, tak i vy potřebuje dodávat optimální množství minerálů, vitamínů i energie – bez nich to prostě na kole nejede! Mezi vysoce kvalitní sportovní nápoje řadíme např. UNISPORT nebo ISODRINX od společnosti NUTREND.

Pokud vás čeká výlet do 90 minut, zvolte UNISPORT – mírně energizující hypotonický nápoj. V případě, že vás čeká delší vyjížďka, pak použijte hypotonicky naředěný ISODRINX, který obsahuje již větší množství energie a i přídavek nezbytných vitamínů!

Během vyjížďky popíjejte pravidelně!

Rozhodli jste se vyzkoušet sportovní nápoj, ale nevíte jak se v nich orientovat?

Základní rozdělení nápojů je koncentrace funkčních látek. Tato koncentrace se posuzuje s koncentrací těchto látek v krevní plazmě. Mezi tyto látky patří především cukr (glukóza) a minerály.

  • Nápoje, které mají stejnou koncentraci, jako krevní plazma se nazývají isotonické – tyto nápoje jsou vhodné pro krátkodobé (do 60 minut), ale velice intenzivní fyzické aktivity!
  • Nápoje, které mají koncentraci funkčních látek větší, než krevní plazma se nazývají hypertonické – tyto nápoje nejsou vhodné k využití během fyzické aktivity (cola, džusy apod.).
  • Nápoje, které mají koncentraci funkčních látek nižší než je krevní plazma se nazývají hypotonické - tyto nápoje jsou velice vhodné k užití během dlouhodobé fyzické aktivity (např. cyklistické výlety). Mezi vysoce kvalitní sportovní nápoje patří např. UNISPORT a ISODRINX od společnosti NUTREND.

Klikni si pro sportovní pití zdarma a otestuj kvalitní iontový nápoj! 

Na kole bidon s pitím nevozím, pokud potřebuji pít, tak se zastavím v nějaké příjemné hospůdce a dám si to zasloužené pivečko!

Patříte i vy mezi vyznavače tohoto hesla a myslíte si, že je to ta správná odměna? Zkuste se na pivo podívat z hlediska výživy. Pivo je vysokoenergetický nápoj s obsahem vitamínů a sacharidů – to je pravda – ale pivo má také jedno velké ale! A to je obsah alkoholu. Alkohol je pro organismus toxická látka, která navíc způsobuje ještě větší odvodnění. Alkohol zatěžuje významnou měrou činnost jater (hlavního detoxikačního orgánu našeho těla) a zpomaluje nástup regenerace (zotavení). Tělo si musí vybrat, co udělá jako první, buď bude odbourávat zplodiny, které vznikly v těle během zátěže, nebo bude odbourávat alkohol – vždy si zvolí alkohol, protože ten je toxický. Tím pádem dojde k nahromadění odpadních látek (např. kyselina mléčná) v organismu a vy budete mnohem více unavení. Navíc pivo působí močopudně, tím pádem ještě více zvyšuje dehydrataci organismu!

A co nealkoholické pivo?

Každý rok se na trhu objevují nové a nové druhy nealkoholický pivních nápojů, bohužel u nich je na místě zmínit jednu velkou nevýhodu a to je příliš vysoká koncentrace cukru, vitamínů a dalších látek, které z tohoto nápoje dělají prakticky isotonický nápoj – tedy nápoj s obdobnou koncentrací jako je krevní plazma! A jak jste se dočetli výše – isotonické nápoje v převážné většině případů nejsou vhodné ke konzumaci během dlouhodobé fyzické zátěže.

Na kole piji nejraději čistou vodu, sportovní nápoje jsou pro mě zbytečné!

Je sice pravda, že čistá voda je jeden z nejlepších zdrojů tekutin, ale během dlouhodobé zátěže schopnost organismu vstřebávat tekutiny ze zažívacího traktu klesá. Voda pak vámi doslova prochází, aniž by si z ní tělo stačilo vzít to, co potřebuje – minerály a tekutiny. Abyste efektivně zvýšili vstřebávání tekutin ze zažívacího traktu, je lepší popíjet během zátěž mírně slazený sportovní nápoj s obsahem základních minerálů (Na, K, Mg, Ca apod.) a vitaminů. Cukr obsažený v nápoji zpomaluje průchod tekutinou zažívacím traktem a tím pádem způsobuje lepší hydrataci. Navíc každá molekula cukru (glukózy) na sebe váže určité množství molekul vody, tzn. opět je vaše tělo lépe hydratované! A díky obsahu minerálů a vitaminů je po skončení fyzické aktivity urychlen nástup kvalitní regenerace a vy se druhý den budete cítit méně unavení.

Ještě než se posadíte na kolo, zjistěte si následující:

  • Jak dlouhá vyjížďka vás čeká
    Čím delší pobyt na kole plánujete, tím více byste měli řešit kvalitu tekutin, které budete pít! Zatímco u krátkých nenáročných vyjížděk do 90 minut si vystačíte s mírně slazeným sportovním nápojem např. UNISPORT, při delších vyjížďkách nebo během několikadenních výletech zvolte raději hypotonicky naředěný ISODRINX.
  • Jaké je venku počasí
    Čím je vyšší teplota okolního prostředí a čím menší je vlhkost vzduchu, tím je důležité pít kvalitní tekutiny. Pokud se chystáte například do vyšších nadmořských výšek nebo do jižních států Evropy – zvolte jednoznačně ISODRINX.
  • Jak jste na tom fyzicky
    Pokud je pro vás teprve začátek sezóny, čekají vás první kilometry, rozhodně zvolte ISODRINX – dodá vám totiž i potřebné množství energie, které určitě oceníte a o to více si budete moci první kilometry vychutnat.

 Štěstí přeje připraveným!

Fotogalerie

Nutrend (PR), 11.06.2010
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 2 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 14:00
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

257 cyklistů (20 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024