reklama

Povodně cyklostezky vážně nepoškodily

Když jsme minulý týden zveřejnili pozvánku na výlety podél Baťova kanálu, ani ve snu nás nenapadlo, co se během několika dní na Moravě rozpoutá. Letecké záběry rozlitých řek a informace o předpovědi počasí byly asi nejsledovanějším tématem každodenního zpravodajství. Cyklostezek na Moravě se ale povodně dotkly mnohem méně, než by se mohlo zdát z televizních záběrů.

Cyklostezka Bečva v okolí Hranic na Moravě
Cyklostezka Bečva v okolí Hranic na Moravě
Foto: Michaela Škrobánková, Hranická rozvojová agentura

Cyklostezka Bečva

Vrásky na čele přidělala velká voda především manažerům cyklostezky Bečva, která vede podél toku stejnojmenné říčky až po její ústí do toku Moravy. Tato oblast si získala pozornost už v době, kdy se obec Troubky stala doslova symbolem prvních povodní v roce 1997. Jak ujišťuje Roman Kalabus ze Sdružení Valašsko-Horní Vsacko, letošní povodně však těleso cyklostezky prakticky nepoškodily. „Většinou byla cyklostezka pouze znečištěna větvemi a náplavami, řekl nám k současnému stavu. Podle něj největší škody napáchala voda ve Valašském Meziříčí, kde měl být otevřen 19. 6. 2010 nový úsek cyklostezky. „Kvůli podemletým částem komunikace bude muset být otevření stezky odložené,“ informoval o aktuálním stavu Aleš Cáb z Městského úřadu ve Valašském Meziříčí.


Mapa cyklostezky Bečva (pro zvětšení klikněte na obrázek).

Horní tok Bečvy rozděluje cyklostezku do dvou ramen – tzv. Rožnovské a Vsetínské části (viz mapa cyklostezky). Na horním toku se cyklisté setkají maximálně se znečištěním v podobě bahna a větví. Lze však očekávat, že tyto nečistoty se podaří velmi rychle odklidit. „Voda začala opadávat v úterý, teď už je v podstatě v normálu. Už teď jsme začali uklízet,“ doplňuje Kalabus a jedním dechem zve na další plánovanou akci – otevření rožnovské stezky, které proběhne podle původního plánu 4. 6. 2010.


Poškozený nájezd na lávku v Hranicích směrem na Rybáře.
Foto: Hranická rozvojová agentura

Na dolním toku Bečvy byla situace o něco dramatičtější, cyklostezky však v naprosté většině zůstaly průjezdné. „Pokud vím, tak v současné době nejsou žádná zatopená místa v úseku Hranice – Týn nad Bečvou,“ informovala nás Michaela Škrobánková z Hranické rozvojové agentury. Voda z Bečvy odplavila štěrk a způsobila na několika místech sesun krajnice. „Opravy budou samozřejmě nutné,“ předpovídá Škrobánková, „cyklostezka Bečva nicméně zůstává stále průjezdná.“ Největší škodou je podle ní poškozený nájezd na lávku v Hranicích na odbočce směrem na Rybáře, kde voda vymlela část podloží a cyklostezka se tak propadla. Provoz na páteřní cyklostezce Bečva ale zůstává zachovaný, tato část je pouze odbočkou směrem na městskou část Rybáře.

Olomouc na kole? Bez problémů

I když řeka Morava se na řadě míst vylila z břehů, v Olomouci jako by se povodeň ani nekonala. „V Olomouci nebyl ani vyhlášený žádný stupeň povodňové aktivity,“ řekl nám k tomu místní cykloprůvodce Dan Wolf. Samotné město tedy povodeň neohrozila, v Olomouckém kraji se nicméně nacházejí nejhůře postižené obce jako jsou Troubky, Přerov nebo Hranice a další.

Baťův kanál

Na Baťově kanálu, jen pár kilometrů směrem na jih od nejhůře postižené oblasti, také již mají to nejhorší za sebou. Žádné vážné škody na lodích jsme naštěstí nezaznamenali a škody na cyklostezce jsou takřka nulové. Jen některá místa na cyklostezce jsou dočasně nesjízdné. Jedná se především o podjezdy některých silničních a železničních mostů, které byly zatopeny, říká Jiří Durďák, projektový manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě. Podle něj je již cyklostezka sjízdná s výjimkou úseku před Napajedly ve směru od Otrokovic, kde voda stále ještě neopadla. „Jediným problémem bude odstranění nečistot ze zaplavených úseků a to se snad podaří, hned jak voda opadne, vypočítává škody Durďák. Hned ale dodává: „Prakticky všude je možné překonat nesjízdné úseky jinou cestou. Baťův kanál nebyl letošními záplavami nijak vážně poškozen a cyklisté sem mohou přijet už v průběhu nejbližších dní.

Cyklisté, přijeďte

Záplavy se Moravou přehnaly v posledních letech opakovaně. Páteřní cyklostezky, které Moravu protínají (tedy především Moravská stezka, cyklostezka Bečva a Moravské vinařské stezky) však zůstávají bez vážných následků. „Nejvíce nám pomůže, když se cykloturisté přijedou osobně podívat,“ vzkazují správci hlavních moravských cyklostras.

Fotogalerie

Cyklostezka Bečva v okolí Hranic na Moravě Cyklostezka Bečva v okolí Hranic na Moravě nájezd na lávku v Rybářích (Hranice na Moravě) nájezd na lávku v Rybářích (Hranice na Moravě)
redakce NaKole.cz, 20.05.2010
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

327 cyklistů (6 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024