reklama
Košík (0 Kč)
Nakoupíte-li za více než 500 Kč, ušetříte na poštovném

Jiří Bouda

Poutnický deník

Tři velké cesty po Evropě na kole

  • OD SVATÉHO MATĚJE V PRAZE KE SVATÉMU JAKUBU V SANTIAGU DE COMPOSTELA (2003)

  • CESTA ZPÁTKY - Z LISABONU DO PRAHY (2006)

  • JAK JSEM NEDOJEL DO PAŘÍŽE (2009)

Tulák by se ve mně asi neprobudil, nebýt nemoci a nečekaného odchodu mé ženy Jany. Celý život toužila po zájezdu do Španělska. Bohužel se nám to nepodařilo. Buď nebyl čas, nebo nebyla příležitost. Když onemocněla skrytou a zákeřnou chorobou, zcela náhodou jsem vyslechl v rozhlase závěr rozhovoru s někým, kdo vykonal cestu na kole do španělského poutního města Santiaga de Compostela. A tak na památku Jany podnikám tuto pouť a doufám, že mi zdraví a síly postačí, abych cestu dokončil. A když stačit nebudou, cestu přeruším a po zdravém odpočinku dokončím třeba za rok. Pojedu tak, jak mi to chuť, nálada a počasí dovolí; nechci překonávat nějaké rekordy rychlostní, vzdálenostní nebo vytrvalostní. Cestu jsem si naplánoval, abych se vyhnul velkým horám, takže nepojedu žádnou „klasickou" poutní cestou, ale aby to bylo (vzhledem k mému věku) nejméně namáhavé. Dejž Pán Bůh, abych ve zdraví dojel.

J. B.

Těmito slovy začíná Jiří Bouda deník z poutní cesty do Santiaga de Compostela, na kterou se vydal na kole od kostela sv. Matěje v Praze Dejvicích. Po dosažení poutního kostela sv. Jakuba ve španělské Compostele plánoval návrat vlakem. Měl už předem zakoupenou jízdenku, ale tamní železničáři stávkovali, takže po železnici by se domů nedostal. Vypátral náhradní způsob dopravy a český autobus, který byl na zpáteční cestě ze Španělska poloprázdný, dopravil Jiřího i s jeho bicyklem do Prahy.

Další cestu absolvoval o tři roky později. Letecky se přepravil i s kolem do Lisabonu, aby započal putování tam, kde ho posledně ukončil - v Santiagu de Compostela. Odtamtud projel mnoha státy Evropy na cestě bezmála pět tisíc kilometrů dlouhé a přesně po dvou měsících se v pořádku vrátil domů.

Za další tři roky se mu zachtělo na kole vyjet znovu a cestu si naplánoval po významných evropských galeriích a muzeích umění v západní Evropě. Měl v úmyslu dojet do Paříže a zpět se vrátit vlakem. Osud ale rozhodl jinak. Asi 40 km před cílem své cesty spadl a pokračoval sanitkou do místní nemocnice. Krček stehenní kosti sice vydržel, ale byla to fraktura pánve. Následoval převoz do nemocnice v Praze, dlouhá rehabilitace a léčebný pobyt v lázních.

Jiří Bouda si na cestách vše nejen zapisoval, ale samozřejmě také kreslil, neboť kresba byla Boudovým základním vyjadřovacím prostředkem. Vnímal krásu krajiny, objevoval nová města, potkával zajímavé lidi. Nádherných obrázků je v knize více než 160. Jeho kresby věrně zachycují krajinu i skvosty architektury a jsou dokumentem o době, lidech, městech i stavbách. Bouda byl dokumentarista virtuózní a přesný, měl jistou ruku a čisté srdce.

Kniha je výpravná, vytištěná na luxusním papíru a celobarevná. Na titulní straně je ručně vlepovaný obrázek katedrály v Compostele a veškeré písmo je provedeno reliéfní ražbou.

Publikace je určena nejen pro cyklisty, ale pro všechny cestovatele. Může být i vhodným dárkem pro milovníky výtvarného umění.

Do knihy je vložena jako bonus velká mapa Poutnických cest nakreslená Jiřím Boudou. Na výšku je ve stejné velikosti jako kniha, na délku měří téměř půl metru.

Fotogalerie

Mapa vložená do knihy jako bonus
Počet stran: 288 stran
Formát: 150 × 244 mm
Vzhled: pevná vazba s reliéfní ražbou, celobarevná
Vyšlo: prosinec 2018
Vydavatel: CYKLOKNIHY
Cena: 249 Kč
Může vás také zajímat
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

256 cyklistů (9 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023