reklama

Rozhledny stále rostou

V posledních letech zaznamenaly rozhledny obrovskou renesanci zájmu. Jarní počasí je jako stvořené pro výlet na kolech za některými nově postavenými rozhlednami, které se objevily v posledních letech. Pojďte se s námi podívat na svět z výšky!

Hrádek Větruše slouží dnes jako restaurace, z jejíž terasy uvidíte jako na dlani město Ústí nad Labem.
Hrádek Větruše slouží dnes jako restaurace, z jejíž terasy uvidíte jako na dlani město Ústí nad Labem.
Foto: Ústí nad Labem

 

V České republice je evidováno bezmála 350 rozhleden, a to nepočítáme věže hradů a zámků a přirozené vyhlídky. Potřeba člověka rozhlédnout se tak trochu do dálky je velmi stará. Ale ani na začátku třetího tisíciletí neodoláme vylézt na nějaký kopeček a zkoumat, jestli v mlžném oparu neuvidíme třeba Krkonoše.

Dnes přinášíme několik inspirací k cestě za rozhlednami, které v krajině vyrostly během několika posledních let. A můžeme se sem vypravit třeba na kolech.

Podle kopíráku


Rozhledna Krátošice leží asi 15 km jihovýchodně od Tábora.
Foto: rozhledny.web­zdarma.cz

První novodobou vlnu růstu vyhlídkových věží měl na svědomí rozmach mobilních komunikací. I když řada těchto staveb sloužila a dodnes slouží jako rozhledny, většina fanoušků o nich nemluví příliš hezky. Technické řešení stožárů a příhradových konstrukcí přece jen nepůsobí tak esteticky.

Pokud místní úřad, na jehož pozemku věž stojí, byl aktivní, je součástí konstrukce schodiště a vyhlídková plošina. Tyto kovové rozhledny mají několik typů, od těch nepohledných sester stožárů VVN až po promyšlenější až originální stavby. Zástupce první i druhé skupiny můžete navštívit na řadě míst naší republiky. Mnohdy se opravdu liší pouze výhledem, ale o ten jde, a proto na ně rádi vystoupáme. Navíc většina z nich je volně přístupná. Zde je několik tipů, kde je hledat: Březina nedaleko Uhlířských Janovic, Jarník nad Pískem, Kozinec u Nové Paky nebo Pepř u Jílového u Prahy. Poněkud promyšlenější konstrukci pak naleznete na rozhledně Krátošice u Tábora, Lhotka u Berouna či Čestice u Volyně nebo na Bílé hoře nad Kopřivnicí. Výčet by mohl pokračovat dále, ale podívejme se raději na architektonicky zajímavější rozhledny.

Dobré dřevo


Vypadá spíše jako myslivecký posed, ale je to rozhledna – Štátula u Vitčic na Hané. Foto: rozhledny.web­zdarma.cz

Historicky první rozhledny se stavěly ze dřeva, z kterého se staví rychle a levně. Totéž platí i dnes. Navíc, dřevěné rozhledny nepůsobí v přírodě tak rušivě, jako stavby ocelové či zděné. V poslední době vznikla řada různě velikých dřevěných věží, případně staveb z jiných materiálů, které jsou za dřevěné převlečené. Zajímavým jevem je vznik drobnějších staveb, které vyrostly často z iniciativy místních spolků, sdružení a organizací. Jejich výstavba probíhala za minimální pomoci oficiálních orgánů, mnohdy na základě sbírek mezi občany. Takovýto zrod rozhledny navazuje na doby před sto lety, kdy výstavbu věže rovněž iniciovali obyvatelé místa, které chtěli zatraktivnit pro návštěvníky. Je faktem, že některé z těchto staveb spíše připomínají větší myslivecké posedy (Štátula u hanáckých Vitčic) nebo slouží i k hlídání vinic (Modrá).


Borůvka na Chrudimsku.
Foto: Sdružení obcí Toulovcovy Maštale

Jiné dřevěné rozhledny jsou naopak mohutnými stavbami, které zasluhují uznání nejen pro výšku, z které se z nich můžete rozhlížet, ale i pro řemeslo, které je do nich vloženo.

Masivní, 22 m vysokou dřevěnou rozhlednu naleznete např. U Strejců nedaleko města Luby. Jiná elegantní, 18 m vysoká dřevěná stavba, s nezvyklou konstrukcí má i pěkné jméno Borůvka a tyčí se nedaleko města Chrudim. Rozhledna na legendárním Boubíně stojí na svém místě již od roku 2004 a její vznik provázely kompromisy mezi ochránci přírody a stavbaři. Vše ale dopadlo dobře a vy se můžete rozhlížet z výšky 21 m snad po celé Šumavě. Pokračovat by se dalo ještě dlouho, co rozhledna to příběh, tak ještě několik dalších tipů na dřevěné stavby: Vitčice v okrese Prostějov, Vážany u Uherského Hradiště, Toulovcova rozhledna u Proseče, Boika u Českých Lhotic, Jahůdka na Chrudimsku, Hradišť u Kadlína, Slunečná u Velkých Pavlovic.

Vstaly z mrtvých


Štramberská Trúba. Tady si mimo jiné můžete koupit proslulou pochoutku Štramberské uši.
Foto: NaKole.cz

V dávných dobách sloužily hradní věže k vyhlížení přátel či nepřátel a mnoho jejich zbytků bylo zachráněno, dostavěno a vznikly tak hradní rozhledny. Asi nejznámější je Trúba ve Štramberku, jiná je v Jenštejně u Prahy, či ve věži tvrze v Semtěši, další je Hasištejn u Chomutova či Rýzmberk u Kdyně. Nesmíme zapomenout ani na věže, které to měly nachýlené, konstrukčně, ale i osudově. Jedná se například o jizerskohorskou Slovanku, která se již své důkladné rekonstrukce dočkala. Za minutu dvanáct se podařilo zachránit další kovovou rozhlednu na Studeneci. Zcela nově byla postavená rozhledna Klucanina u Tišnova. Z ruin byla opravena výletní restaurace s rozhlednou Větruše nad Ústí nad Labem či Letná nad Teplicemi. I zde by se dalo pokračovat ve výčtu znova vzkříšených rozhleden dále.

Článek by ještě mohl pokračovat, naštěstí. Rozhledny byly, jsou a jistě i nadále budou fenoménem české krajiny a budou lákat další generace návštěvníků a výletníků. Je dobře, že jsou udržovány stále při životě, případně že stále rostou nové.

Chcete vědět víc?

V této souvislosti bychom určitě měli zmínit průvodce po českých rozhlednách od Jiřího Štekla, která byla na začátku roku 2010 dostala ocenění asociace novinářů, publicistů, fotografů a rozhlasových pracovníků Czech Travel Press. Knížka má název „Rájem rozhlednovým", vydalo jí plzeňské nakladatelství Cykloknihy a vy si NaKole.cz  můžete přečíst recenzi této knížky. Autor knížky Jiří Štekl nám jako svůj tip na výlet doporučil, jak stihnout za jeden den čtyři rozhledny během okružní jízdy po karlovarských rozhlednách.

Aktuální informace o našich rozhlednách naleznete na mnoha internetových serverech. Mezi nejlépe použitelné patří:

Fotogalerie

Hrádek Větruše slouží dnes jako restaurace, z jejíž terasy uvidíte jako na dlani město Ústí nad Labem. Rozhled po Vyškovsku vám nabídne nová rozhledna - vodojem na Holém kopci u Bohdalic Dřevěná rozhledna Boika leží nedaleko Nasavrk na Chrudimsku. Nádherná a bytelná dřevěná rozhledna s poetickým názvem Borůvka. Najdete ji nedaleko Proseče na Chrudimsku. Postavení dřevěné rozhledny na vrchu Boubína v roce 2004 předcházela diskuze s ochranáři přírody. Ocelovou telekomunikační věž Březina-Žandov najdete v obci Chlísovice nedaleko Kutné Hory. Díky úsilí Klubu přátel rozhleden se podařilo v roce 2009 znovu zpřístupnit rozhlednu Kozinec na Novopacku. Jsou odsud krásné výhledy na Český ráj a Krkonoše. Vypadá spíše jako myslivecký posed, ale je to rozhledna - Štátula u Vitčic na Hané. Železná rozhledna na Čermákově vrchu u Krátošic leží asi 15 km jihovýchodně od Tábora. Štramberská Trúba dominuje svému okolí. Zříceninu hradu Štramberk původem ze 13. století najdeme nedaleko Hranic na Moravě.
Jiří Juřík, 10.04.2010
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Hoška Tour)

Slovácké Slavnosti vína na kole

Česko
06.09.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
4 950 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 19:23
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

238 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024