reklama

Nordic Walking - to není jen chůze s hůlkami

Jste milovníci chůze a rádi chodíte po horách? Pak vyzkoušejte Nordic Walking neboli severskou chůzi. Cestovní kancelář Juhász nabízí skvělou příležitost vyzkoušet si tento zajímavý sport v Rakousku či Itálii s průvodci - manželi Šeredovými, kteří byli u zrodu Nordic Walkingu v naší republice a věnují se tomuto sportu více než 7 let.

Foto: CK Juhász

 

Nordic Walking neboli severská chůze je chůze s hůlkami, za pomocí kterých můžete posilovat a zahřívat tělo před sportovním výkonem, protahovat se, procvičovat stabilitu, jezdit na kolečkových bruslích. Walkingové hole lze využívat i k různým dalším pohybovým aktivitám.

Katalog CK Juhász

Virtuální katalog CK Juhász –
Léto 2010 ke stažení zde.

Nordic Walking aneb severská chůze vznikla na počátku 90. let ve Finsku. Náhodně ji začali používat běžci na lyžích jako doplňkovou tréninkovou metodu. Dnes je severská chůze rekreační fyzickou aktivitou, která je díky své dostupnosti a finanční nenáročnosti stále více a více oblíbená u široké veřejnosti. Nevyžaduje žádný speciální terén, walkingové hole se hodí pro všechny druhy povrchů, na rovinu stejně jako do hor, se speciálními nástavci i do města. Kromě hůlek a pevnější obuvi nepotřebujete žádné jiné speciální vybavení. Stačí jen sportovní oblečení a chuť něco nového zkusit a nelenošit.

Nordic Walking pro všechny věkové kategorie

Nordic Walking mohou provozovat lidé obézní, ženy i muži, malí, velcí, dorost, lidé středního věku i senioři. Obzvláště senioři získají při chůzi s holemi pocit bezpečí, a to hlavně na kluzkém povrchu nebo při chůzi v obtížnějším terénu v každém ročním období! A pro ty, kteří se dlouho nepohybovali a nevyvíjeli žádné sportovní aktivity, může být Nordic Walking skvělá příležitost, jak začít!

Nordic Walking je vhodným sportem pro všechny

Nordic Walking není jen módní výstřelek. Podle lékařů a fyzioterapeutů, má tento způsob chůze celou řadu příznivých účinků na naše zdraví. Při dodržení správné lokomoce pohybu použijete až 90 % svalů, které máte v těle. Díky walkingovým holím, zapojíte při chůzi podstatně intenzivněji nejen horní polovinu těla, ale hlavně výrazně odlehčíte kloubům kotníků, kolen a kyčlí. Chůze se pak stává snazší a rychlejší, což ocení hlavně lidé s různými zdravotními problémy, ale i lidé s nadváhou.

Severskou chůzí spalte kalorie!

Při severské chůzi používáte daleko více svalů, než při běžné chůzi, a tak spálíte i více kalorií. Výdej energie při Nordic Walkingu je oproti rekreační chůzi vyšší o 30 – 40%. To znamená, že spalujete tolik kalorií, jako u kondičního běhu, aniž byste nadměrně zatěžovali klouby nohou.

Pozor na přehnané hubnutí při severské chůzi!

Příliš rychlé hubnutí u Nordic Walkingu bez dohledu řádně vyškoleného instruktora a bez zvládnutí správné techniky chůze, tělu spíše ublíží, než prospěje. Namísto uvolnění dojde k přetížení kloubů a páteře.

Než začnete se severskou chůzí…

Než začnete se severskou chůzí, obraťte se raději na svého lékaře, a to zejména trpíte-li nějakými zdravotními problémy. Tuto skutečnost byste měli také oznámit instruktorovi výcviku. Zkušení instruktoři mají obvykle ve svých výcvikových hodinách zařazeny protahovací cviky, které by měly dysbalance mezi jednotlivými svalovými skupinami odstranit.

 Nákup holí a dalšího vybavení pro Nordic Walking

Instruktoři severské chůze či specializované prodejny vám jistě dobře a rádi poradí při nákupu holí i dalšího vybavení. Fundovaní odborníci by totiž neměli zaměňovat trekové hole a hole určené k severské chůzi! Hole k trekové chůzi jsou totiž pro Nordic Walking naprosto nevhodné.

Kolik stojí hole určené pro Nordic Walking

Za kvalitní hole zaplatíte od 400 do 3000 Kč. Záleží na tom, jaký typ holí zvolíte. Výcviková lekce s instruktorem, který vás naučí základy chůze, vychází na 300–400 Kč. Cena se odvíjí podle délky výuky a počtu účastníků, přičemž zapůjčení holí bývá většinou v ceně. Výhodnější je domluvit se s přáteli a absolvovat lekci ve skupině 4–5 osob, kdy výuka cenově vychází příznivěji.

Správnou techniku chůze zvládne většina začátečníků během 2–6 hodin. Je vidět, že se nejedná se o příliš drahý sport. Nordic Walking je možné provozovat v kteroukoliv roční dobu. Pobyt v přírodě vás oprostí od denních starostí, navíc vám přinese mnoho příznivých efektů pro tělo a zdraví.

 

Shrňme si tedy ještě jednou, v čem je Nordic Walking pro naše tělo tak prospěšný:

  • Správná lokomoce pohybu zlepšuje držení těla tím, že zpevňuje a posiluje svalové skupiny v oblasti zad, hrudníku, ramen a paží.
  • Uvolňuje pletenec ramenní, čímž významně napomáhá k uvolnění napětí v oblasti ramen a krku.
  • Zpevňuje vazy kotníků a kloubů.
  • Příznivě působí na lymfatický a oběhový systém, což ocení především kardiaci po infarktu.
  • Působí preventivně proti vysokému tlaku, cholesterolu, cukrovce a proti celé řadě chorob nebo zdravotních problémů.

Vyzkoušejte si Nordic Walking sami a udělejte něco pro své zdraví!

Máte-li zájem vyzkoušet tento zajímavý a tělu prospěšný sport, kontaktujte cestovní kancelář Juhász.

Kontakt: Centrála CK Juhász

Masarykova třída 1323, Orlová – Lutyně, 73514

tel.: (+420) 596 514 545

GSM: (+420) 777 790 907

Fotogalerie

CK Juhász, PR, 08.03.2010
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

274 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024