reklama

Jak na výběr správné přilby

Cyklistická helma musí na hlavě především správně sedět. Jak nesáhnout vedle při koupi nové přilby a jak ji správně nosit, poradíme v dnešním článku.

České zákony vyžadují cyklistickou přilbu u všech dětí mladších 18 let. U dospělých je rozhodnutí na jejich zvážení, ovšem nejen lékaři její nošení důrazně doporučují bez ohledu na věk. Jde především o zdraví a bezpečnost, ale i o praktičnost. Praktičnost přilby poznáte například při jízdě proti slunci, kdy oči ochrání štítek, případně při průjezdu pod nízkými větvemi, které sklouznou po jejím povrchu a nenaruší účes natož pokožku vaší hlavy. Rizika, která hrozí při pádu z kola snad netřeba rozebírat a právě přilba je v tomto okamžiku velkým pomocníkem. Ostatně čísla hovoří jasně: 80% všech vážných poranění na kole představují úrazy hlavy, nasazená přilba snižuje riziko poranění hlavy o 85% a mozku o 88%.

Konec strašení, přejděme k příjemnějšímu tématu, kterým je vybírání vánočních dárků, a právě cyklistická přilba je vhodným tipem. Neodpustíme si jěště jedno doporučení, nečekejte s nákupem přilby až na Vánoce, kupte si ji nebo svým blízkým kdykoliv, určitě dříve, než dojde k úrazu.

Ovšem přilba, jako vánoční dárek má jednu nevýhodu. Je velice riskantní ji kupovat bez obdarovávaného, tedy bez toho, kdo ji nakonec bude nosit. Přilba mu totiž nemusí vůbec sedět. V tomto případě je určitě vhodnější vyměnit okamžik překvapení pod stromečkem za jistotu padnoucí a oblíbené přilby.

Na co nezapomenout při výběru a nošení cyklistické přilby – přinášíme několik praktických tipů pro nákup a každodenní používání:

  • Každá helma musí vyhovovat evropské normě EN1078. V průvodní dokumentaci musí být tato informace jasně vyznačená – jinak nesmí být helma prodávána jako cyklistická.
  • Dnes můžete pořídit helmu od zhruba dvou set korun, nejdražší modely se pohybují někde okolo šesti tisíc korun. Helmy pro rekreační cyklistiku, tedy takzvaný „zlatý střed“, se pohybují někde mezi 500–1500 Kč.
  • Kvalitní helmy se vyrábějí technologií in-mold. U těchto přileb je vnitřní polystyrenová vrstva vstříknuta přímo do vnější skořepiny. Výsledkem je velmi odolná ochrana hlavy, která lépe tlumí případné nárazy.
  • Před koupí je nejdůležitější vyzkoušet, jak přilba sedí na hlavě. Podobně, jako si v obchodě zkoušíme boty, neměli bychom litovat času ani při výběru cyklistické přilby. Neměla by nikde tlačit, na druhou stranu ale nesmí být ani příliš volná.
  • Po zapnutí řemínku nesmí přilba spadnout na oči, ale ani posunout se dozadu. Častou chybou je právě druhý uvedený případ, kdy si cyklista nechává příliš odkryté čelo. Ideální varianta je někde mezi, tedy rovně posazená přilba.
  • Při pohybu zapnuté přilby směrem do stran by se spolu s přilbou měla hýbat také kůže na čele.
  • Raději si vyberte přilbu větší než menší. Prodávají se náhradní vycpávky, které jsou u dražších modelů dokonce standardní součástí výrobku. Přilba musí každopádně padnout. Pokud dobře nesedí na hlavě, může se při nárazu uvolnit a dokonce sama při pádu cyklistu zranit.
  • Pokud se hodně potíte, je dobré zjistit, jak přílba odvádí pot. Pot stékající do očí může jízdu hodně znepříjemnit. Některé přilby také obsahují síťky proti hmyzu.
  • Výhodou jsou reflexní prvky na přilbě – nálepky, světla v zadní části nebo přímo jako součást upínacího systému. Ty se dají instalovat i dodatečně.
  • Pozor na přilby z druhé ruky. Pokud byla přilba vystavené silnějšímu nárazu, neměla by být dále používána. I když neobsahuje žádné viditelné poškození, uvnitř skeletu může být skrytá prasklina. Taková přilba bývá potom jen na okrasu, jako ochranný prvek ale nefunguje.
  • Nepodceňujte barvu! Pokud kupujete helmu pro dítě, může jeho neoblíbená barva vést k „zapomínání". Nechávat přilbu doma je stejné jako si ji vůbec nekoupit.
  • Největší část nehod se odehraje v blízkosti domova. Falešný pocit bezpečí „tady to znám, nic se mi nemůže stát" nebo „jedu jen kousek, to se ani nevyplatí" může být osudný. Noste přilbu především na krátké jízdy v okolí domova.

I když máte přilbu na hlavě, neoddávejte se pocitu neohroženosti. Samotná přilba cyklistu neochrání, důležité jsou i další návyky pro bezpečnou jízdu.

Fotogalerie

Návyky už od dětství.
redakce NaKole.cz, 27.11.2010
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 08:28
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:24
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

258 cyklistů (16 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024