reklama

Cyklofest 2009 - těšte se na překvapení

Tento víkend nás čeká další ročník festivalu Cyklofest, který představí známé i méně známé cestovatele na kolech. Na co se mohou návštěvníci těšit, o tom jsem si povídala s Michalem Jonem, ředitelem Cyklofestu.

Michal Jon.
Michal Jon.
Foto: NaKole.cz

Před třemi lety jste se s Lucií Kovaříkovou vrátili z cesty kolem světa. Člověk by si myslel, že kolo na nějaký čas s potěšením odložíte. Co jste dělali v posledním roce?
Přelom roku jsme trávili přejezdem Severní Ameriky od Pacifiku k Atlantiku, což měla být podle papírových předpokladů víceméně bezproblémová, dvouměsíční cesta plná krásné přírody v národních parcích i mimo ně. Ale jak my říkáme: zážitky nemusí být pozitivní, ale hlavně intenzívní. Jenže ten náš přejezd severoamerického kontinentu byl někdy až moc intenzívní: hned zkraje nám ukradli kolo, pak nasněžilo v pouštích a my se brodili v závějích, před kterými jsme na teplý zimní jih USA unikli z Evropy.

A letošní léto? Už potřetí po sobě jsme jeli ve třech. Brázdili jsme s naším psem Ernestem švýcarské cyklostezky. Za necelý měsíc jsme postupně projeli všech devět celonárodních cyklotras a zmapovali do naší připravované knihy všechny kouty této cyklistice velmi nakloněné země.

 Nejste jen cestovatelé, ale druhým rokem pořádáte festival Cyklofest? Proč jste ho začali dělat?
Cyklofest jsme nosili v hlavě ještě v době, kdy jsme jeli kolem světa. Říkali jsme si, že by bylo dobré, kdyby se lidé vyznávající stejné záliby, tedy cyklistiku a cestování, sešli jednou za čas na jednom místě a sdělovali si své zážitky, zkušenosti, navzájem se inspirovali. Nechtěli jsem ale nabídnout pouhý cestovatelský festival, kterých je po republice možná až příliš. Cyklofest je zaměřen skutečně pouze a jenom na cyklistiku a cestování na kole, vystupují profesionální cyklisté i cyklocestovatelé, vše se tu točí kolem kol: všechna vystoupení, pozvaní hosté i celý doprovodný program Cyklofestu v podobě diváckých soutěží, tomboly, výstavy fotografií, dokonce i v charitativní dražbě dražíme věc spojenou s cyklistikou.

Vypadá to, že stejně jako v uplynulém ročníku chystáte velký doprovodný program. Vloni diváci soutěžili ve výměně duše na čas…
Ano, kromě promítání nabízí Cyklofest i pestrý doprovodný program. A soutěž letos připravujeme novou a stejně jako loni, tak ani letos nebudeme zveřejňovat, o co půjde, aby nikdo nemohl trénovat. Určitě ale půjde o cyklistickou záležitost. Co se doprovodného programu týče, nesmím zapomenout na prezentační stánky partnerů festivalu v předsálí, kde bude možnost nakoupit s festivalovou slevou.

Hlavní cenou v divácké tombole bylo loni horské kolo Author a cyklozájezd od CK Kudrna. Co letos?
Bude to stejné, ne-li lepší… Někdo šťastný odjede na Authoru, jiný šťastlivec s námi v létě pojede na cyklozájezd po Innské stezce, jedná se o zájezd, který s Lucií pro Kudrnu cykloprůvodcujeme. I další ceny budou určitě atraktivní – cyklodoplňky, funkční oblečení, předplatné časopisů s cyklistickou a cestovatelskou tematikou, cyklistická literatura či třeba i věnec špekáčků, který si ne zcela dobrovolně utrhne od huby náš Ernest…

Nějaké další novinky letošního Cyklofestu?
Oproti premiérovému ročníku jsme letos do hlavního programu zařadili o jednu prezentaci navíc, tj. letos hlavní program sestává z osmi prezentací. Navýšení v počtu hostů se týká i Cyklo-Talk-Show, kam si zveme osobnosti, jak my říkáme, z opravdu veliké planety jménem Cyklistika. Loni to byl například paralympijský medailista Jirka Ježek či ultramaratonkyně Hana Ebertová. Cyklo-Talk-Show se divákům velmi líbila, letos nabídneme více rozhovorů, větší pestrost, opět vystoupí profesionální cyklisté i zajímavé osobnosti. Další novinky se spíš týkají celkového aranžmá Cyklofestu, které, jak doufáme, diváci ocení. Řada inovací vychází právě z diváckých ohlasů. Tak třeba řešíme kvalitní, teplé jídlo, aby diváci nemuseli v průběhu dne z kina odbíhat do přilehlých hospod. Chceme, aby nikdo nepřišel byť o jedinou minutu festivalu, proto jídlo nabídneme přímo v kině, navíc to nebude žádná česká klasika, ale jídelníček plný daleké exotiky. Kromě jídla diváky čeká i kvalitnější zábava v předsálí, aby se zkrátka nikdo nenudil ani o přestávkách. Mohu slíbit, že letošní Cyklofest bude nabitý od první vteřiny 9. hodiny ranní, kdy se dveře kina otevřou, až do poslední vteřiny hodiny 22., kdy skončí poslední promítání v sále… ale pojede se dál v Bio Oko baru, kde stejně jako loni zazní nepublikovatelné historky z cyklocest.

Přiblížíš letošní hlavní lákadlo Cyklofestu?
Určitě musím na prvním místě jmenovat extrémního bikera Honzu Kopku, který předvede své dia-show o závodě Iditarod napříč zimní Aljaškou. Zajímavou podívanou slibuje promítání Aleny Šimčíkové o cestách po Íránu. Stejně jako loni vystoupí zkušený „Australan" Dali Kupka. Nemůže chybět svérázný cyklotremp Honza Vlasák, kterého jsme letos požádali o jeho cestu po Srí Lance. Jedním z hostů Cyklo-Talk-Show bude handicapovaný cyklista Heřman Volf, který dojel na hand-biku do Paříže, do zákulisí profesionální horské cyklistiky nahlédneme s profíkem Jirkou Novákem, s Vladislavem Lepšíkem bude řeč o zajímavé disciplíně MTBO, o svých letošních projektech a především pak o cestě podél železné opony pohovoří Franta Šesták.

Co bude nového pro diváky, kteří zavítali na Cyklofest loni – co uvidí letos nového? V programu jsou i účinkující, kteří promítali loni – co je důvodem? Představí něco nového?
Existují cyklisté, které nemůžeme pozvat jen jednou. Jejich prezentace jsou natolik atraktivní, že bychom diváky neradi ošidili i s tím, že vystupujícího viděli minule. Třeba Slávka Chrpová loni uvedla Madagaskar a letos Kapverdské ostrovy, tedy další díl jejího projektu „ostrovní ženské cykloturistiky". Honzu Vlasáka jsme prostě pozvat museli, je nedostižný bavič. Dali Kupka prožil v Austrálii 10 let svého života, loni vyprávěl o extrémním bikovém pouštním závodě, letos se zaměří na cykloturistiku na severu země.

Jaké zkušenosti přinesl z loňský ročník?
Určitě mnoho, člověk se stále učí. Já jsem si dělal poznámky, co zlepšit příště, už v průběhu toho premiérového Cyklofestu. Kdo byl loni a přijde i letos, pozitivních změn si, pevně doufám, povšimne.

Čeká na návštěvníky nějaké překvapení?
Jako loni, tak i letos nějaké překvapení bude. Ale snad si nemyslíš, že ho tady jen tak prozradím?! Co by to bylo za překvapení?!

Tak alespoň naznač…
…no dobrá, jen trochu. Mezi hosty bude i jeden světový rekordman. Ale víc neřeknu, nechci to zakřiknout.

A co do budoucna?
Tak pokud letos Cyklofest dopadne ke spokojenosti diváků i nás organizátorů, určitě se bude konat i za rok na podzim. A po letošní jarní premiéře se určitě uskuteční i druhý víkendový cyklosraz. Již nyní začínáme pomalu chystat Jarní Cyklofest 2010, opět se sjedeme na Písecko do Jižních Čech, kde mj. budeme i slavit takové malé jubileum – první květnový den to bude už pět let od našeho návratu z cesty kolem světa. A jak jinak tohle oslavit, než v sedle kola uprostřed velkého pelotonu. Vypadá to, že se model Cyklofestu „jarní víkendový cyklosraz a podzimní jednodenní promítací festival" uchytí. Myslím, že obě akce mají vyznavačům všech forem cyklistiky i cestování co nabídnout.

Děkuju za rozhovor.

Další informace:

Více informací o Cyklofestu 2009 najdete na www.cyklofest.cz.
Osobní stránky Michala Jona – www.luciemichal­.cz.  

Fotogalerie

Michal Jon. Michal Jon Lucie Kovaříková a Michal Jon už spolu procestovali nejeden kout světa. Muž mezi nimi je František Šrajt, ředitel závodu Author Král Šumavy. Z loňského ročníku Cyklofestu. Lucie Kovaříková bude promítat o své cestě napříč zimní Severní Amerikou
Jitka Vrtalová, 24.11.2009
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co právě posloucháte? před 8 minutami
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 23:11
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 22:13
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 12:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

174 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024