reklama

Dětské odrážedlo „Kokua Like a Bike Jumper“

Technický skvost ukrytý pod kabátem jednoduché elegance – i tak může vypadat dětské odrážedlo.

Dětské odrážedlo „Kokua Like a Bike Jumper“
Dětské odrážedlo „Kokua Like a Bike Jumper“
Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Na první pohled má Kokua stejný typ konstrukce jako většina ostatních odrážedel. Při bližším zkoumání ale odhalíme několik „vychytávek“, díky kterým má tento stroj mimořádné parametry. Bez nadsázky si proto zaslouží hodnocení „odrážedlo pro náročné“.

Především se odrážedlo Kokua odlišuje od ostatních svým odpružením. První, čeho si na něm všimneme, je pružné spojení rámu se zadní vidlicí s vloženým elastomerem. Součástí dodávky jsou vždy dva pružící trojúhelníky, které mají odlišnou tuhost. Citlivost pružení je tak možné nastavit podle váhy dítěte.
Druhým prvkem, který zvyšuje komfort jízdy, jsou balonové pláště Big Apple. Pláště „balony“ mají údajně při jízdě efekt, který se vyrovná odpružení. Tuto zkušenost můžeme potvrdit nejenom podle zkušeností s odrážedly. Výrazně lepší pohoda jízdy je patrná u všech průměrů kol, hlavně ale u vozítek s dvacetipalcovými a menšími koly, jako jsou kola dětská, dospělé skládačky nebo přívěsné vozíky pro děti.
A konečně, třetí „vychytávkou“ pro pohodlí dětí je měkké sedlo.


Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Výška sedátka, stejně tak jako u ostatních odrážedel, začíná na 34 cm. Na Kokua Like a Bike Jumper se tedy mohou začít učit děti ve věku od dvou let. Nadstandardní je i vybavení dvěma sedlovkami podle výšky dítěte. Prodloužená sedlovka (max. výška je 47 cm) umožní používat stroj dětem až do šesti let. Nastavení výšky sedla se reguluje pomocí rychloupínacího šroubu. Snadnost přizpůsobení výšce dítěte byla v každém případě hodnocena na jedničku.

Kokua Like a Bike Jumper je odlehčené odrážedlo, které díky jednoduchosti a použitému materiálu dosáhlo v našem testu na zcela nejnižší váhu 3,4 kg. Odrážedlo Kokua není vybavené brzdami, při průměrné hmotnosti brzd 300 g však každopádně vychází z vážení vítězně. Přenášení odrážedla je snadné nejenom díky nízké váze, ale i ergonomickému tvaru a vyváženosti. Údaj o hmotnosti a snadnosti přenášení patří mezi nejdůležitější – zejména zpočátku, než se dítě „rozjezdí“, se odrážedlo většinu času na procházce nese v rukou maminky či tatínka.

Přední vidlice je uložena v hlavovém složení Ahead. Protočení řídítek zabraňuje malý gumový kroužek, který plynule zvyšuje odpor při větším úhlu zatáčení. Bezpečnostní kroužek je užitečný hlavně pro menší děti, které se učí prvním krokům na odrážedle. Tento prvek se dá lehce odmontovat, jakmile děti povyrostou a získají kontrolu nad řízením.


Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Řízení a manévrovatelnost byla u tohoto modelu hodnocena na jedničku. Odrážedlo je svižné a díky své nízké hmotnosti se dá snadno rozjet. Vyplétaná kola na hliníkových ráfcích nesou balonové pláště Big Apple. Kromě vysokého odpružení nerovností mají tyto pláště ještě jednu výhodu – jsou vybaveny zvýšenou ochranou proti píchnutí duše MB kevlarovou vložkou. Reflexní proužky na bocích plášťů zvyšují bezpečnost při jízdě v šeru a ve tmě.

Odrážedlo Kokua Like a Bike Jumper lze pořídit za cenu 4.280 Kč, která zcela odpovídá nadstandardnímu vybavení tohoto stroje.

Celkové hodnocení

Odrážedlo Kokua Like a Bike Jumper se svým zpracováním včetně vyplétaných kol a balonových plášťů se velmi podobá skutečnému dospělému kolu. Velkou důležitost dává značka bezpečnosti a pohodlí dětí a výjimečnému vybavení odpovídá také vyšší cena.
Mezi prvky, které jej odlišují od ostatních, patří odpružení, balonové pláště, měkká sedlovka a ochrana proti protočení řídítek.
Hodnocení NaKole.cz: Nenápadný skvost, odrážedlo pro náročné.

Název: Odrážedlo Kokua Like a Bike Jumper
Cena: 4 280 Kč
Doporučený věk: 2+
Rám: slitina Alu 7005
Kola: 12" s výpletem
Hmotnost: 3,4 kg
Výška sedátka: 34–47 cm
Vybavení: Vyplétaná kola, pláště Schwalbe Big Apple
s ochranným reflexním pruhem, odpružení
zadní vidlice, ochrana proti protočení
Prodejce: Ondálek.cz

Přečtěte si také:
Jak jsme odrážedla testovali

Fotogalerie

Dětské odrážedlo „Kokua Like a Bike Jumper“ Dětské odrážedlo „Kokua Like a Bike Jumper“ Dětské odrážedlo „Kokua Like a Bike Jumper“ Dětské odrážedlo „Kokua Like a Bike Jumper“ Odpružení je řešeno pomocí trojúhelníkového elastomeru, který je vložen mezi sedlovou trubku a zadní vidlici. Ochrana proti protočení řídítek Kola jsou obutá do balonových plášťů Schwalbe Big Apple s ochranou proti proražení a reflexnímy pruhy na bocích.
redakce NaKole.cz, 27.11.2009
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co právě posloucháte? včera v 23:35
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 23:11
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 22:13
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 12:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

165 cyklistů (6 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024