reklama

Dětské odrážedlo Intrea Junior

Dalšími v pořadí testovaných strojů jsou odrážedla Junior od společnosti Intrea. Jak se na nich dětem jezdilo a jak s nimi byli spokojeni rodiče, to se dočtete v naší recenzi.

Dětské odrážedlo Intrea Junior 12 brake
Dětské odrážedlo Intrea Junior 12 brake
Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Společnost Intrea dala redakci NaKole.cz k dispozici hned dva modely odrážedel. Konstrukce obou odrážedel je prakticky stejná, liší se pouze brzdami. Dalším rozdílem, důležitým hlavně pro přítomné děti, byly odlišné barvy a motivy zvířátek na rámech strojů.

Na první pohled působí solidním dojmem, který potvrzují i technické parametry. Podle výrobce snese odrážedlo zatížení do 75 kg. Při našem testu jsme to vyzkoušeli, a skutečně, Junior vydržel i jízdu s dospělým člověkem. Děti okamžitě zaujmou veselé obrázky velryby a papouška na rámu, stejně jako živé barvy odrážedla.

Pro rodiče budou ale zřejmě mnohem důležitější technické údaje, které jsme naměřili – především hmotnost stroje a výška sedátka. Odrážedla Junior jsou vyladěná na co nejnižší váhu – mezi testovanými modely patří k nejlehčím s 3,9 kg (bez brzd). U varianty s brzdou jsme v redakci naměřili 4,2 kg. Stejně tak důležité je pohodlné přenášení. I tady zaznamenala odrážedla Junior úspěch. Rodiče, kteří odrážedlo na delších cestách (a že se procházky s odrážedlem opravdu prodlouží) musí nosit, ocení snadný úchop za rámovou trubku.


Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Minimální výška sedátka odpovídá dětem ve věku dvou let. Tento údaj 34 cm od země je ostatně nejčastější hodnotou, která se mezi odrážedly vyskytla, a je tak možné ho považovat za jakýsi standard. Nastavení výšky sedátka, jak můžeme potvrdit z vlastních zkušeností, je nutné upravit zhruba 2–3× do roka podle toho, jak dítě roste. K tomu je u Juniora potřeba použít klíč. I když jde o poměrně snadnou záležitost, některé maminky se trochu obávaly, že doma nebudou mít správnou velikost klíče po ruce. Na druhou stranu, mohou si být jisté, že zvolené řešení patří mezi nejbezpečnější.

Pokud už je řeč o bezpečnosti, odrážedla Intrea Junior standardně neobsahují žádné ostré hrany nebo výstupky, o které by se malý špunt mohl případně zranit. Proto jsou šrouby představce zakryté plastovým uzávěrem. Za plus navíc můžeme považovat i textilní ochranu řídítek, která mírní následky případného pádu.

I při jízdě potvrdil Junior svůj dojem „vychytaného“ kolečka. Prakticky všechny maminky hodnotily ovládání při jízdě a schopnost manévrování na jedničku. Široké pláště při jízdě dobře odpružily nerovnosti terénu. Vyplétaná kola na hliníkových ráfcích působí velmi solidním dojmem, přitom ale nepřidávají odrážedlům na hmotnosti. Kola jsou nafukovací, takže občas se vyplatí zkontrolovat tlak v duších. Zajímavé je řešení ventilků, které jsou ohnuté a usnadňují tak nasazení hustilky. To někdy bývá potíž především u malých průměrů kol.


Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Zvláštní kapitolou jsou i brzdy, které vyvolávají občas polemiku. Jak ukázal test, brzdy pro řadu rodičů neznamenají automaticky symbol bezpečnosti, mnohem spíš záleželo na schopnostech malého cyklisty. Proto mají na trhu své místo modely s brzdou i bez ní. „Osm z deseti prodaných odrážedel má brzdu,“ říká k tomu majitel společnosti Intrea Dan Pilát. Podle něj je ale mnohem důležitější právě kvalita dodávaných brzd a jejich přizpůsobení dětské síle a schopnosti dávkovat brzdnou sílu. Intrea, která odrážedla Junior navrhla a sama je vyrábí, se brzdami intenzivně zabývá také v souvislosti se svým hlavním zaměřením, kterým jsou koloběžky.

Oranžové odrážedlo Junior, které bylo brzdami vybaveno, fungovalo v každém případě bezchybně. Dvouleté děti zvládly brzdit bez problémů a také podle maminek brzdy působily bezpečně.

Vzhledem ke své propracovanosti a parametrům je cena Juniorů překvapivě nízká – společně se dvěma dalšími odrážedly je nejlevnější v rámci testovaného vzorku. Odrážedlo Intrea Junior pořídíte v základní verzi, tedy bez brzdy za 1 390 Kč, verze s brzdou je o 200 Kč vyšší.

Celkové hodnocení

Intrea Junior působí jako standardní solidní a propracované odrážedlo. Návrháři si pohráli s detaily, aby model dobře sedl dětem i rodičům a zároveň svojí cenou neudělal díru do rodinného rozpočtu.
Hodnocení NaKole.cz: kvalita za rozumnou cenu.

Název: Odrážedlo Intrea Junior (modrý bez brzd)
Cena: 1390 Kč
Doporučený věk: 2+
Rám: Ocelový
Kola: 12" nafukovací, hliníkové ráfky
Hmotnost: 3,9 kg
Nosnost: 75 kg
Výška sedátka: 34–43 cm
Vybavení: Vyplétaná kola, bez brzdy
Prodejce: Intrea

Název: Odrážedlo Junior 12 brake (oranžový s brzdami)
Cena: 1590 Kč
Doporučený věk: 2,5+
Rám: Ocelový
Kola: 12" nafukovací, hliníkové ráfky
Hmotnost: 4,2 kg
Nosnost: 75 kg
Výška sedátka: 34–43 cm
Vybavení: Zadní V-brzda, vyplétaná kola
Prodejce: Intrea

Přečtěte si také:
Jak jsme odrážedla testovali

Fotogalerie

Dětské odrážedlo Intrea Junior 12 brake Dětské odrážedlo Intrea Junior Dětské odrážedlo Intrea Junior 12 brake Dětské odrážedlo Intrea Junior 12 brake Dětské odrážedlo Intrea Junior U obou modelů lze výšku sedla nastavit v rozmezí 34-43 cm. Zahnutý ventilek usnadňuje nasazení hustilky. Odrážedlo Junior 12 brake je vybaveno zádní brzdou typu V-brake. Brzdová páčka a detail rukojeti
redakce NaKole.cz, 08.11.2009
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 16:54
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

255 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024