reklama

Česká města zahajují Evropský týden mobility

Dnes začíná Evropský týden mobility, velká propagace cyklistiky ve městech napříč Evropou. Zapojí se i přes osmdesát českých a moravských měst. Množství cyklojízd, pokus o vytvoření nového českého rekordu v počtu kol na jednom místě, nově otevřené cyklostezky, soutěže v cyklistické zručnosti, dokumentární film, výstava, cyklovečírek a mnoho dalších akcí čeká na svoje návštěvníky.

Pardubice letos představily novou kampaň mobility na www.mestonakole.eu
Pardubice letos představily novou kampaň mobility na www.mestonakole.eu
Foto: Pardubice na kole

Programy v jednotlivých městech jsou opravdu rozmanité. V Českých Budějovicích, Praze a jiných městech se mohou zájemci projet historickými prostředky MHD, v Havířově dokonce koňkou. V České Lípě, Karlových Varech, Chebu a dalších městech bude v rámci Dne bez aut 22. září MHD zcela zdarma.

Většina měst plánuje naučné akce a soutěže pro děti s ekologickými tématy, s cílem naučit je bezpečně se pohybovat v silničním provozu či třídit odpad. Motivací pro dospělé ke změně životního stylu by mohla být například prezentace solárního kola v Příbrami nebo semináře na aktuální témata carsharing a podobné.

S cílem podpořit trvalé zvýšení podílu cyklistické dopravy ve městech po vzoru evropských metropolí se i letos uskuteční cyklojízdy – veselé a barvité jízdy na kolech, ale i na bruslích nebo skateboardech.
Mnoho českých měst zařazuje letos cyklojízdy mezi oficiální akce ETM pořádané radnicí. Cyklojízdy a cyklovýlety, ať již v doprovodu policistů jako bezpečnostní akce či vyjížďky do přírody, pořádají v průběhu následujícího týdne města Domažlice, Frýdek-Místek, Hlinsko, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Kadaň, Karvinná, Kojetín, Kroměříž, Letovice, Lipník nad Bečvou, Nové Město nad Metují, Písek, Plzeň, Poděbrady, Příbram, Říčany, Sokolov, Štětí, Turnov, Uherský Brod, Ústí nad Labem a Vsetín.
Cyklojízdy ve stylu Critical Mass se letos uskuteční v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích, Plzni a v Liberci.

Praha

Praze v neděli 20. září odstartuje z Náměstí míru velká cyklojízda. V několika pro auta uzavřených okolních ulicích v rámci akce „Zažít město jinak“ si lidé vychutnají bohatý program.
Program „Zažít město jinak“ – žonglérská dílna, módní přehlídka na kolech Citybikes, recyklace mobilních telefonů, fair trade a bio dobroty. O průběhu budou informovat servery www.prahounako­le.cz a www.cyklojizdy­.cz.

Pardubice

Hned dvě cyklojízdy ve dvou dnech proběhnou v Pardubicích, kde bude zároveň instalována pouliční výstava fotografií Mikaela Colville-Andersena z cyklistické Kodaně. Důvodem k oslavě bude otevření nové cyklostezky, spojující město s Chrudimí. Více informací najdete na www.mestonako­le.eu.

Plzeň

V Plzni bude probíhat akce „Týden na kole“ mj. s bezplatným infoservisem, kudy se na kole po městě pohybovat. Opět se bude konat cykloprohlídka nově vybudovaných cyklostezek, které přibyly v posledním roce. Podrobnosti jsou k dispozici na www.plzenskona­kole.cz. Critical Mass projede Plzní 22. září.

Brno

Brno chystá City Beach Bike Ride – program s následnou cyklistickou vyjížďkou směrem k Modřicím a již 21. brněnská cyklojízda v pořadí je plánována na 24. září. Během celého týdne se budou sčítat počty cyklistů, bruslařů a chodců na cyklostezce podél Svratky, začátku trasy Brno-Vídeň. Získané údaje budou využity pro další inovace a vylepšení.

Ve většině měst nebudou chybět kromě soutěží sportovních či výtvarných také klání v cyklistické zručnosti, exhibice či soutěže o nejvtipnější ekovozítko.

Během Evropského týdne mobility bude mít premiéru také dokumentární film „Auto*Mat – ráno vstanu a změním svoje město“ režiséra Martina Marečka – v Praze 21., a následně v Pardubicích 22. září, kde bude následovat diskuse s režisérem a cyklovečírek.
Celorepublikově budou lidé motivováni se dopravit „Do kostela na kole“. Některá města se chystají cyklisty obdarovat praktickými cyklolékárničkami a jinými pozornostmi a dárky. Zkrátka a dobře, ekologické chování a především ekologický pohyb po městě budou všude na prvním místě, dokonce i místní úředníci se mnohde zavázali nechat auto doma a přijet na kole. Tak nezůstaňte pozadu ani vy!

O Evropském týdnu mobility

Letošní kampaň má heslo „Naše město, naše klima“. Mělo by motivovat obyvatele měst, aby změnili své návyky ve prospěch ekologičtějšího chování a tím pomohli ke zlepšení prostředí, v němž žijí. Během Týdne mohou také občané svým zastupitelům podávat návrhy, co by se dalo ve městě v této oblasti vylepšit. Mnoho měst plánuje například monitorování pohybu aut, měření emisí, sledování pohybu cyklistů atd. Výsledky pak budou sloužit pro další plánování revitalizace měst. Přibližně tři čtvrtiny všech zúčastněných měst se zavázaly plnit tzv. Chartu a uskutečnit trvalá opatření. Většinou se jedná o bezbariérové trasy, nové cyklostezky, bezpečné přechody pro chodce a podobně.

Další informace:

Fotogalerie

Pardubice letos představily novou kampaň mobility na www.mestonakole.eu Pražská cyklojízda na Nuselském mostě v Praze Bez auta to jde taky
Anna Kotková, Auto*Mat, www.auto-mat.cz, 16.09.2009
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 dnes v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 20:42
Ukrajina 42 dnes v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

245 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024