reklama

Neusiedler See na kole se psem

Neziderské jezero (Neusiedler See) je jedno z mála velkých jezer v Evropě. „Moře pro Vídeňáky“, jak se mu někdy přezdívá, nabízí speciální služby cyklistům, divokou přírodu národního parku, to vše doplněné vínem z okolních vinic. Daniel Mourek se sem vydal s kolem, přítelkyní a třináctiměsíční kólií v přívěsném vozíku.

Na kole okolo Neusiedler See
Na kole okolo Neusiedler See
Foto: Daniel Mourek

Už dlouho jsem se chystal vyrazit k nedalekému tzv. sladkovodnímu moři Vídeňáků v trojmezí Rakousko-Maďarsko-Slovensko s názvem Neusiedler See. Češi používají nejčastěji označení Neziderské jezero. Poprvé jsem k Neusiedler See zavítal na exkurzi s kolegy ze Sibiře, kteří rozvíjejí stezky kolem světově proslulého jezera Bajkal. Ve střední Evropě se mi nepodařilo najít jiné podobné jezero, které by sloužilo jako příklad dobrého spojení turistického ruchu a ochrany přírody.
Jezero Neusiedler See bylo v roce 2001 vyhlášeno kulturní památkou UNESCO. Kromě toho mne vždy lákala letní panonská atmosféra s velkými vodními plochami, květenou a rozmanitým ptačím světem, o něž je naše země až na výjimky ochuzena.

Jak se sem dostat

Protože nevlastním automobil, volba při způsobu dopravy padla automaticky na vlak. Spojení s Vídní je dnes rychlejší, četnější, jednodušší a levnější než s Bratislavou, takže s jedním přestupem na vídeňském Südbahnhof vám na cestu stačí pět hodin. Četnost spojů vlaků kategorie SC se sice zvýšila, ne tak ale přepravní kapacita kol. Zatímco starší vagony německých DB vlaků EC zvládly přepravit najednou až 20 kol, naše Pendolina zvládnou pouhé tři kola a ostatní česká EC až na jedinou výjimku vůbec žádné. To není příliš dobrá vizitka našich drah.
V každém případě doporučuji včasnou rezervaci nejlépe přes e-shop ČD. S přítelkyní jsme měli ještě o starost více. Rozhodli jsme se totiž cestovat i s 13měsíční fousatou kolií, a tak nás zajímalo, jestli se do SC vlaku vejde i vozík pro psa.
Naštěstí vešel, i když rakouští železničáři s radostí tvrdili, že Pendolina kola nepřeváží a že uvidíme… Kdo cestuje hodně se psy, jistě uvítá, že České dráhy zavedly jednosměrnou jízdenku za 15 Kč. Cesta za psa tak s celodenní rakouskou jízdenkou vyjde na cca 85 Kč.

Po přestupu na nádraží Vídeň Südbahnhof jsme se regionálním expressem vydali do nejsnazšího nástupního místa a hlavního centra rakouské části Neziderského jezera Neusiedel am See. Cesta z Vídně sem trvá 40 minut a není potřeba rezervovat si místo ve vlaku. Denní jízdenka pro kolo v Rakousku je pro každého k dispozici za 2,90 EUR.
V Neusiedel am See na nádraží je velká půjčovna kol a stejně jako všude kolem jezera čisté a stále otevřené toalety. Hlavně tu na nás ale čekaly tabule s mapami jak jezera samotného, tak jednotlivých obcí s detailním popisem atrakcí a služeb.
Doporučuji vyzvednout si v nejbližším infocentru bezplatnou mapu „Neusiedler See Radrouten“ s hlavními tematickými trasami. Ty zahrnují kromě trasy kolem jezera s názvem B10 i vinařské trasy, kulturní trasy apod.

Stezka okolo jezera

Teď už zbývá jen zapojit vozík, naložit brašny, usadit psa a spustit se po okružní trase kolem vinic k jezeru. Nebuďte zaskočení, pokud hned neuvidíte vodní hladinu. Jezero totiž obklopuje až několik kilometrů široký prstenec rákosí. Kořenový systém funguje jako čistička, takže i v druhé polovině prázdnin hlásí jezero bezvadnou kvalitu vody. Pokud nepřijedete s dětmi, ale jako my se psem, připravte se na to, že do všech koupališť mají bohužel čtyřnozí miláčkové vstup zakázaný. My jsme raději vyhledávali méně navštěvovaná místa a jezerní kanály. Chodí se sem koupat či rybařit místní omladina. Písečnou pláž u kanálu před Neusiedlem jsme našli hned vedle nádherně upravené odpočívky. Mimochodem, odpočívek nejrůznějších velikostí a tvarů je okolo jezera opravdu hodně. Protože jsme v Panonii, vidíme tu především rákosové či plátěné střechy, a kromě toho všudypřítomné stolky a lavičky, ale i pítka.
Trochu mi to připomnělo naše Moravské vinařské stezky, které v tomto bodu mohou směle konkurovat. Horší je už srovnání kvality povrchu a značení stezek. Zatímco v Rakousku jedete prakticky stále po hladce asfaltovaných úsecích (často využívané i místními farmáři) či jemnou šotolinou v chráněných částech jezera, u nás kvalita povrchu silně kolísá.
Zvláštní kapitolou je značení. Základem jsou plechové cedulky, které často doplňuje na údržbu i finance méně náročné značení přímo na asfaltu.

Chutě a vůně Neusiedler See

Kromě úchvatného ptačího světa, kterému vévodí všudypřítomní čápi a čistých, většinou travnatých pláží, jsme si vychutnali i výpěstky místních zemědělců. A to nemluvím jen o vynikajících a u nás známých vínech jako je Frankovka či Rýnský Ryzlink. Protože v Rakousku je omezena hladina alkoholu na 0,5 promile, nemuseli jsme řešit, zda si dát víno už k obědu nebo až po dojetí k večeři.
Cykloturisty prakticky na každém rohu čeká Radlertreff, který nabízí nepřeberné množství domácích šťáv včetně vynikající hroznové. Náš Padík občas klusal vedle vozíku, ale většinou se vezl a obdivoval místní krajinu a zvířata kolem. Protože na rozdíl od našich národních parků tu je běžná zemědělská činnost, měl se tu co ohlížet. Koně, muly, bílí osli, kozy, krávy a spousta obdivných pohledů místních a turistů a všudypřítomné „Der Hund hat es aber fein!“, kterého si naše kolie náležitě užívala.
Při cestě přes Weiden doporučuji zde ochutnat některé místní speciality, které většina restaurací nabízí jako denní menu za cenu do 6 EUR. Obdivovali jsme krásné vinařské dvory – restaurace bez komerčních a „pivních“ parasolů se spoustou oleandrů a dalších květin.
Při cestování po menších obcích se hodí alespoň základní znalost němčiny. Obsluhující personál ale často přichází z nedalekého Slovenska, takže při komunikaci jsme se nedostali do potíží.
Při prvním ubytování v kempu či hotelu získá každý automaticky návštěvnickou kartu (Neusiedler See Card), která zaručuje množství slev a vstupů zdarma. Především se jedná o koupaliště – ta jsou s kartou kolem celého jezera úplně zdarma, ale i o kulturní a turistické atrakce či převoz trajektem. Jedinou nevýhodou této (jinak vynikající) karty je nemožnost dobíjení. Pokud cestujete z místa na místo, je nutné kartu každý den vyměnit vždy v jiném ubytovacím zařízení. To samozřejmě neplatí, pokud návštěvník zůstává delší dobu ubytovaný na jednom místě.

Jako u Jadranu

Cesta z Weidenu do Podersdorfu (zkráceně se mu někdy říká PoDo) vede částečně přes ochranné zóny národního parku. Často tak stezku lemují z jedné strany vinice a z té druhé ohrady skotu či koní. Mnoho půdy v národním parku je totiž v soukromých rukách a správci musí hledat společnou řeč s vlastníky pozemků.
PoDo vypadá jako miniaturní mořské letovisko v suchozemském Rakousku. Kromě plážové kolonády tu mají i velké molo a funkční maják. Když jsme večer seděli a poslouchali šumějící vlny, blikotající světla na druhém břehu a úpatí místních kopců, atmosféra Jadranu byla dokonalá. Bohužel, tahle atmosféra měla i svá negativa v podobě přeplněného kempu, hlasité hudby, diskoték a opíjející se mládeže.
Jinak je ale PoDo příjemné malé městečko, které mě nadchlo především denně otevřeným zemědělským trhem s neskutečně širokou nabídkou ovoce, zeleniny, šťáv a domácích vín za velice příznivé ceny.

Trajektem do Mörbisch

Neziderské jezero

(Neusiedler See)
Jezero na maďarsko-rakouských hranicích, národní park a kulturní památka UNESCO. Součástí NP je unikátní ptačí rezervace nebo obora s chovem divokého Koně Převalského.
Neziderské jezero má 36 km na délku, šířka kolísá mezi 10–15 km. Průměrná hloubka je pouze 1,5 – 2 m. Jezero už během své historie snad stokrát vyschlo, vždy se ale opět naplnilo vodou.
Okolo celého jezera vede značená cyklostezka „Neusiedler See Radweg“ (B10) v délce 132 km, z toho 38 km po maďarské straně.
Neusiedler See patří k nejoblíbenějším cyklistickým destinacím v Rakousku. Podíl českých turistů v této oblasti se odhaduje na 3–5 %.

Zajímavost:

Pokud host přenocuje v některé ze 730 partnerských provozoven, získává od počátku dubna do konce října mimo jiné volný vstup na koupaliště v jezeře, venkovní i kryté bazény, do muzeí, různých atrakcí a bezplatnou jízdu místní veřejnou dopravou.
Neusiedler See Card – podrobné informace

Další den jsme u pasteveckého domu směrem k trajektu v Illmitz. Tato obec je sídlem rakouské části národního parku. Mimo jiné je tu možné navštívit velice informativní návštěvnické centrum, postavené v duchu šetrnosti k přírodě. Odtud je možné pokračovat přes Panhagen a po maďarské straně objet jezero celé.
Po našich zkušenostech z poslední návštěvy maďarského města Sopron a jízdou po více či méně frekventovaných silnicích jsme tentokrát raději zvolili jinou cestu. Trajekt nás asi po 20 minutách jízdy, která připomínala vyhlídkovou jízdu na moři, přepravil do rakouského Mörbisch am See.

Západní strana jezera má úplně jiný charakter než ta východní. Chybí tu národní park, zato na úpatí kopců se výborně daří především červeným vínům. Burgenlandská vína jsou vyhlášená, proto neváhejte s jejich ochutnávkou. Pokud bych měl doporučit někde zastávku, rozhodně by to bylo středověké městečko Rust. Je plné útulných hospůdek heurigerů, kaváren a restaurací a krásných dvorů plných květin bez kýčovité komerce a nevkusných tretek, které zaplavily mnoho našich městeček. Kromě degustace vín (většinou bezplatné) jsou největší atrakcí městečka čapí hnízda na každém ze starých komínů. Klapot krmících zobáků nás tu provázel na každém kroku. Pokud byste se snad chtěli zchladit, do místního koupaliště je to po hrázi asi 2 km, samozřejmě po cyklostezce. U koupaliště je i kemp s restaurací.

Dalším zajímavým městečkem na cestě je Purbach se zachovaným opevněním proti nájezdu Turků, zachovalou a životem kypící sklepní uličku s ca 150 historickými sklepy s možností degustace.

Nejhezčí kemp jsme objevili v Breitenbrunnu, tedy téměř na konci našeho zhruba 100kilometrového putování. Je tu oddělená plocha pro stany téměř u samé pláže z oblázků a hlavně se zákazem vjezdu automobilů, které na mnoha místech kazí dojem z ekologicky šetrné dovolené. Poprvé za celou naší dovolenou tady na nás večer začali dorážet komáři. Ani tady nechyběl maják a spousta zakotvených plachetnic.

K zakončení okruhu kolem Neusiedler See nám poslední den zbylo už jen 8 km přes obci Jois s četnými kamennými sklípky. Naše cesta skončila u místního nádraží před Neusiedel am See. Přestože na dovolenou nám stačily necelé 4 dny, nebyli jsme zklamaní.
Už se chystáme nazpět, tentokráte s kolem, pejskem a plachetnicí, abychom se více seznámili s jezerem samotným. Servus!!!

Fotogalerie

Na kole okolo Neusiedler See Do restaurace s kolem a se psem? Žádný problém! Padík se měl na cestě opravdu královsky. Trajekt přes Neusiedler See vyráží z Illmitz Psi na koupaliště nesmějí, koupání v kanálech pro jachty mělo ale také velké kouzlo. Jedna z odpočívek se slaměnou střechou a pohled na jezero Neusiedler See. Na okružní trase v okolí jezera je množství pítek
Daniel Mourek, www.nadacepartnerstvi.cz, 15.09.2009
Vyzkoušejte
 (CK Mamut tour)

Bavorsko na kole s výlety do Tyrolska

Německo, Rakousko
03.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
15 590 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Cyklotur)

Romantická města čtyř řek na kole

Německo
08.07.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
13 480 Kč
 (Österreich Werbung, CK Kudrna)

Dunajská cyklostezka

Německo, Rakousko
10.07.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
6 900 Kč
 (CK Cyklotur)

Dolní Rakousko na kole – Bad Vöslau

Rakousko
24.07.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
8 680 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

218 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024