reklama

Do Pendolina s kolem

Jak se cestuje legendárním Pendolinem a vlaky EuroCity. Jízda s Českými drahami může být i komfortní, jen zjistit konečnou cenu bývá trochu oříšek…

Foto: České dráhy

Převážení kola jako spoluzavazadla ve vlacích je už dnes poměrně rozšířená a zaběhnutá služba. Jaké to ale je, když se chcete svézt některým z vlaků vyšší třídy?

Vlakem EuroCity na Moravu a zpět

EC VindobonaUložení kol ve vlaku EC Vindobona

Na začátku léta jsme se cestou z Moravy svezli vlakem EuroCity Vindobona. Cesta z Břeclavi do Prahy trvala zhruba 3,5 hodiny a musíme říci, že byla hodně pohodlná. Součástí jednoho z vagonů byl i speciální oddíl na kola, kam se vešlo 6 bicyklů zavěšených těsně vedle sebe. Cestující během jízdy na svoje kolo nevidí, takže rozhodně doporučujeme na cestu odmontovat příslušenství jako jsou světla, cyklocomputer nebo GPS navigaci.
Ve vlaku byla povinná rezervace jízdních kol – tu je možné udělat nejdříve dva měsíce a nejpozději dvě hodiny před odjezdem vlaku. Na serveru Českých drah jsme zkusili rezervovat místa a zároveň objednat skupinovou jízdenku pro 3 osoby. Podle automatické kalkulace by cena vyšla na 771 Kč. Bohužel, zakoupení místenek společně se skupinovou jízdenkou v e-shopu není možné. Individuální cesta s kolem by podle kalkulátoru vyšla na 441 Kč.
Skupinka našich tří cestovatelů nakonec u pokladny v Břeclavi zaplatila celkem 986 Kč, z toho povinná rezervace stála 210 Kč. Cesta s kolem tak vyšla na 329 Kč za osobu.

Supercity, Pendolino a kola

PendolinoUložení kol ve vlaku Pendolino

O měsíc později jsme měli možnost tutéž cestu z Břeclavi do Prahy absolvovat vlakem Pendolino, který spadá do kategorie SuperCity. Cesta vlakem SC 14 Smetana byla ještě o půl hodiny kratší než u vlaku EuroCity, na trase z Břeclavi do Prahy jsme ve vlaku strávili něco kolem tří hodin.
Prostor pro kola v jednom z vagonů byl vytvořený zřejmě na místě původního záchodu. Bicykly jsou v jakémsi výklenku u chodbičky, která vede do oddílu pro cestující. Do prostoru se vejdou maximálně 3 kola. Oříškem byly objemné brašny na zadním nosiči. Po sejmutí se nevešly nahoru do zavazadlového prostoru. Naštěstí v Pendolinu jelo jen několik cestujících, a tak bylo možné uložit je na jedno ze sedadel.
Kolo bylo v tomto vlaku na dohled jen z několika krajních sedadel. Při naší jízdě to nebyl problém, protože vlak nebyl ani zdaleka obsazený. To ale nemusí být vždy pravidlem.
I v tomto případě bylo nutné rezervovat místo pro kolo předem. Pokud jde o cenu, kalkulátor na stránkách Českých drah sliboval cestujícímu s In-kartou cenu 289 Kč včetně přepravy kola. Oproti tomu internetový jízdní řád idos.cz , který provozuje společnost Mafra, spočítal cenu (zatím bez kola) na 389 Kč. U okénka pokladních jsme nakonec zaplatili celkem 391 Kč plus 25 Kč za spoluzavazdlo. Celkem tak cesta vyšla na 416 Kč za jednu osobu.

Pohodlné, ale nezaručené

Cestování vlakem vyšší třídy má dva háčky. Prvním z nich je malý prostor pro jízdní kola. Do vlaku se tak s kolem vůbec nemusíte dostat, pokud si rezervaci neprovedete v dostatečném předstihu. Pokud chcete mít jistotu, je lepší plánovat cestu alespoň 3–4 týdny předem. Co se do rychlostních vlaků nevejde, jsou přívěsné vozíky pro děti nebo nákladní vozíky.
Dostat se k výsledné ceně za přepravu může být trochu dobrodružné. V každém případě máte cenu jistou až při zaplacení jízdenky. Ceny podle e-shopu na oficiálních stránkách ČD se rozcházejí s tím, kolik nakonec zaplatíte u pokladen. Jak se ukázalo, rozdíly v cenách mohou být v řádu korun, ale také stokorun.
Pokud jste navíc připraveni na menší zpoždění, může být cestování s Českými drahami pohodlný a příjemný zážitek.

Další užitečné odkazy:

 

Fotogalerie

Vlak EC 172 Vindobona - místo pro 6 kol Vlaky Eurocity nabízejí vcelku pohodlné cestování Ve vlacích Pendolino je kolům vyhrazený malý výklenek v chodbičce, kam vejdou maximálně 3 kola. Kola jsou zavěšená na hácích a upvněná za rám držákem.
redakce NaKole.cz, 01.08.2009
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 16 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 před 18 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

279 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024