reklama
Košík (0 Kč)
Nakoupíte-li za více než 500 Kč, ušetříte na poštovném

Markéta Hroudová a Luděk Zigáček

Cyklotoulky III. s dětmi, vozíkem a nočníkem

7 000 kilometrů po Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Kosovu, Maďarsku, Makedonii, Slovinsku a Srbsku

Třetí kniha autorů obsahuje dvě cesty:

  • S dřívkáčem po Balkáně
  • Na kole všemi státy bývalé Jugoslávie

Děti Víťa a Šárka od minulé cesty zase povyrostly, ale stále se ještě vešly do přívěsného vozíku taženého tatínkem Luďkem. Třetí kniha přibližuje dvě cesty na Balkán, který projeli doslova křížem krážem.

A proč znovu na Balkán?

Kdo prý jednou propadne jeho kouzlu, je navždy odsouzen se tam vracet. Hledá silničky, kudy ještě nejel, a vymýšlí místa, která ještě nenavštívil. A věřte, že pokaždé se ten důvod zas a znovu najde.

„Jaké by to asi bylo vrátit se na Balkán i s dětmi?" Už si vůbec nevybavuji, kdo první s touto myšlenkou přišel, ale byla druhou stranou přijata s nadšením. Jednak nám tam toho zůstalo stále ještě mnoho neprozkoumaného a jednak, Balkán je ve všech ohledech jedinečný. Jeho magickou přitažlivost nejde vyjádřit několika slovy, jednoduše popsat všechny ty divoké krásy, ten temperament a pestrost směsice zdejších kultur. A to vše přitom leží jen malý kousek od našich hranic.

Nechte si vyprávět o horkých dnech, kdy se nezchladíte ani na dně hlubokých balkánských roklí, o přátelských lidech, pro které nic není problém a čas pro ně (zatím ještě) neznamená peníze. O divokých řekách, o nebetyčných horách, kde i v létě může sněžit, o neopakovatelné atmosféře zdejších starobylých měst, o vyprahlých krajích, antických památkách, azurovém moři... To vše a ještě mnohem víc je totiž Balkán!

Hodně lidí se diví, proč jsme tahali malé děti do zemí, jako jsou Albánie nebo Srbsko. Ráda bych ukázala, že neznám v Evropě k dětem přátelštější země a její obyvatele, než právě Albánii a Srbsko. V tomhle jim šlapou na paty už jenom Rumuni a Ukrajinci. Angličtina má pojem baby friendly, v češtině marně přemýšlím nad jeho ekvivalentem. Dost už ale bylo přemýšlení. Pojďte se radši spolu s námi přesvědčit, že ty nejvíc baby friendly země jsou právě ty v našem často používaném ekonomickém měřítku nejvíc zaostalé.

Další knihy:

Fotogalerie

Počet stran: 352 stran (48 barevných)
Formát: 145 × 205 mm
Vzhled: pevná vazba, barevné přílohy
Vyšlo: červen 2017
Vydavatel: CYKLOKNIHY
Cena: 239 Kč
Může vás také zajímat
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

358 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024