reklama

Kdy jste naposledy jeli na nosiči?

Jízda na nosiči bicyklu, to je pro většinu lidí jen vzpomínka z dětství s vůní prázdnin, slunce a rošťáctví. Před pár dny mě kamarád takhle provezl i s dcerou po Praze. Speciální nosič značky Xtracycle může teď změnit libovolné kolo na „longbike“ – náklaďák na dvou kolech.

Spousta radosti na jednom kole
Spousta radosti na jednom kole
Foto: Ladislav Bláha

Hned jak jsem sesedla, položila jsem mu pár otázek. 

Na čem to jezdíš, Láďo?
Je to SUB, Sport Utility Bicycle. Je to stejně praktické jako auto a mnohem zábavnější. Xtracycle je nástavba na běžné kolo, která ho změní na tzv. longbike.
Jezdí se na tom jako na normálním kole, ta větší délka se vůbec nepozná, zácpou mezi auty se protahuju pořád stejně lehce. Je to lehké a uveze to cokoliv. Váha nákladu umístěná nízko a mezi osami kol pracuje spolu s jezdcem a ne proti němu. I hodně naložené kolo je proto stále stabilní a snadno řiditelné. Kolo se chová o poznání lépe než natěžko naložený bike s běžnými nosiči a brašnami, který se velmi snadno nepříjemně rozkmitá.

Jak ho máš dlouho a k čemu ho hlavně používáš?
Jezdím s ním rok a půl. Denně na něm vozím šestiletého Matěje do školky, vyložím ho a pokračuju do práce. Pak vozím cokoliv potřebuju, nákupy, věci, které převážím po Praze… Některé věci bych ani do auta neposkládal, protože by se mi tam nevešly. Pomalu, ale jistě, už Xtracycle doma považujeme za druhé auto v rodině. Letos v létě jsem vezl i těhotnou ženu a mladšího 2,5letého syna Aleše na koupaliště, starší Matěj jel sám na svém kole. Loni jsme byli s oběma kluky v ZOO včetně golfového kočárku pro toho menšího.
Zatím nejextrémnější náklad byly dveře 210×70 cm od truhláře v Šestajovicích do Prahy-Holešovic, to je celkem zhruba 20 km.


LongLoader a WideLoader – přísušenství pro Free Radical Kit, zdroj: Xtracycle.com

A s jakým modelem jezdíš a na kolik to přijde?
Koupil jsem si komplet Free Radical Kit a k tomu Footsites – to jsou tlapičky pod nohy spolujezdce. Na větší náklady používám ještě LongLoader a WideLoader. Základní sada v současnosti stojí 11 990 Kč, cena závisí na aktuálním kurzu eura. Montáž stojí okolo 300 Kč.

Kde jsi Xtracycle objednal?
Hledal jsem tohle řešení a protože u nás jsem nic nenašel, dopátral jsem se až k americké firmě Xtracycle, která tyto doplňky vyrábí. V současné době dovážím skládací kola, takže jsem si sadu objednal přes sebe.

To jsi zatím jediný majitel Xtracycle u nás?
V Čechách jsou už dva kusy, ten druhý má paní doktorka, která na něm vozí dvojčata.

V Americe je to srdeční záležitost, „longbikes“ mají svůj fanclub. Proč si myslíš, že u nás o Xtracycle není větší zájem?
Jeden důvod je cena. Lidem se to zdá zatím drahé, nevidí, jak jim Xtracycle změní život k lepšímu. Budou moci míň používat auto a přesto zvládnou vše, co předtím a ještě rychleji a zábavněji. A s cenou, která je tady v Evropě o dost vyšší než ta „dolarová“, zatím bohužel není možné hýbat. Američané všechny obchody v Evropě řeší přes evropské zastoupení a nechtějí posílat zboží napřímo.

Další informace:

Xtracycle.com
Diskusní fórum příznivců Xtracycle
Open Source Standard – dokumentace pro longtail bike

Fotogalerie

Spousta radosti na jednom kole Týdenní nákup na kole? Žádný problém... Na longbike se vejde leccos... ...třeba i dvě děti. Xtracycle v plné nádheře Xtracycle – detail
redakce NaKole.cz, 08.10.2008
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 16:54
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

256 cyklistů (8 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024