reklama

Nejkrásnější cyklotrasy pro zdatné cyklisty v Čechách

Pokud už máte dost stále stejných stezek a hledáte nové výzvy, které stojí za to, máme pro vás několik tipů.

Foto: Bigstock.com

Cyklistika patří v Česku mezi nejoblíbenější sporty – a není se čemu divit. Nabídka cyklistického oblečení v Praze a každém větším městě je toho důkazem.

Kromě toho po celé republice najdete víc než 2 000 kilometrů dobře značených cyklistických stezek. Je tedy z čeho vybírat. A vůbec nezáleží, jestli plánujete rodinnou dovolenou s dětmi, romantický výlet se milovanou polovičkou, nebo si chcete dát pořádně do těla a prohlédnout si při tom také něco z naší historie.

Neotálejte, sbalte potřebnou výbavu, namažte, co třeba, a vyrazte otestovat to nejlepší, co vám svět české cyklistiky nabízí. Jaké jsou ty nejhezčí tuzemské trasy?

Krásy Moravského krasu

Možností na cyklistiku v Moravském krasu je opravdu hodně. Je to místo, kde uspokojíte všechny své cyklistické choutky bez ohledu na to, jestli jste sám, s kamarády, nebo s rodinou. Najdete tu prostor pro klidnou jízdu s nádhernými výhledy, ale také pořádně strmé kopce.

Velkou výhodou jsou cyklobusy, které vás odvezou třeba z Blanska do Benešova, nebo Studnice. Prohlédněte si jízdní řád jednotlivých linek cyklobusů na webových stránkách IDS Jihomoravského kra­je.

Moravským krasem také vede takzvaná Jantarová stezka, která brázdí Evropu od jihu až na sever. Je to dokonalý výchozí bod pro nejrůznější kratší i delší cyklistické výlety.


Foto: Bigstock.com

Skutečný Český ráj cyklistů

Jestli chcete dát svému kolu zabrat, Český ráj je skvělým místem pro všechny nadšence členitého terénu. Turistických cílů je tu opravdu hodně a budete mít problém vměstnat je všechny do jednoho dne.

Výlety jsou spíše kratšího rázu, ale zážitků se tu ukrývá víc než dost. Určitě byste ale neměli zapomenout navštívit Hrad Kost. Doporučujeme podívat se také na Prachovské skály. K těm vede přibližně 45 kilometrů dlouhá stezka od rybníka Branžež. Hezké výhledy nabízí také okruh kolem Kozákova, který začíná v Semilech.

Něco pro fanoušky kultury

Pokud upřednostňujete spojení příjemné cykloturistiky s kulturním vyžití, tím nejlepším místem pro vás je okolí Českého Krumlova. Středně náročná trasa začíná přímo v Českém Krumlově u malebného zámku a pokračuje kolem Rožmberka nad Vltavou, kde najdete překrásný hrad Rožmberk. Pochází z třináctého století a v průběhu staletí si prošel několika úpravami. Další historickou památkou, kterou nesmíte minout, je zámek Hluboká nad Vltavou. Ten patří mezi dvanáct divů UNESCO v České republice.

Mezi další historické zajímavosti, ke kterým si můžete naplánovat výlet, patří třeba Kostel Nanebevzetí P. Marie, Boží Muka a Sousoší Sv. Jana Nepomuckého.

Na kole za vínem

Pro některé je cyklistika formou aktivní dovolené a skvělým způsobem, jak spojit příjemné s příjemným. Zmínka o víně vám už možná napověděla něco o další destinaci. Jižní Morava nabízí spojení cyklisticky a relaxu. Ten si můžete dopřát třeba v Lázních Lednice a ochutnávku vín v některém z mnoha tamních sklípků.

V této oblasti najdete další z dvanácti českých UNESCO památek – Lednicko-Valtický areál. Ten má rozlohu 283 kilometrů čtverečních a nachází se v něm třeba zámek Lednice a další vyhlášené stavby jako Obelisk a Apollonův chrám.

Najdete v něm také Janův hrad, kolem kterého vede z Valtic a zpět tzv. Lichtenštejnská stezka. Jde o poměrně nenáročnou trasu, která má přibližně 39 kilometrů.

- inzerce -, 07.02.2022
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 18 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 16:01
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 15:12
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 11:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

369 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024