reklama

Elektrické koloběžky ovládají svět: Jak se na jejich provoz dívá legislativa?

Elektrické koloběžky se za posledních pár let staly jedním z nejoblíbenějších dopravních prostředků napříč světem. Setkat se s nimi můžeme nejen ve městě, ale i na výletech v přírodě. Jak už tomu ale bývá, s rostoucí oblibou přišly na řadu i jejich regulace. Jak se k používání elektronických koloběžek staví česká legislativa?

Foto: zdroj: Unsplash

S elektrickou koloběžkou ušetříte čas i peníze

Pro začátek si povíme něco málo o tom, co jsou to elektrické koloběžky. Ve zkratce se jedná o běžnou koloběžku, která je poháněna elektromotorem. Jde tak o další pokus, jak alespoň trochu ulehčit životnímu prostředí. Tento nový dopravní prostředek totiž nevypouští do ovzduší žádné emise.

Popularitu si vysloužil především díky své flexibilitě a rychlosti. Jeho uživatelé už nemusí trávit čas v dopravních zácpách nebo se mačkat v přeplněném MHD. Kromě toho mohou na místo určení dojet za pár minut a zároveň ušetřit nemalé peníze za benzín či parkovné.

Tohoto trendu si všimli i v některých městech, kde se běžně můžete setkat s takzvanými sdílenými elektrokoloběž­kami. Ty jsou určeny pro všechny občany bez rozdílu, kteří se tímto způsobem mohou snadno pohybovat po městě. V souvislosti s tím se snižuje i počet aut na silnicích, což přispívá k rychlejšímu a plynulejšímu provozu.

Pro koloběžkáře platí stejná pravidla jako pro cyklisty

Pokud jste se rozhodli, že sobě nebo někomu ze svých blízkých pořídíte elektrickou koloběžku, měli byste se nejprve seznámit se všemi předpisy. Stejně jako jiné dopravní prostředky je i tento součástí silniční dopravy, která se řídí zákonem o silničním provozu.

V něm stojí, že je koloběžka svojí podstatou považována za běžné jízdní kolo. To znamená, že se při jízdě na ní budete muset řídit stejnými pravidly jako cyklisté. Ve výsledku se tak s koloběžkou nesmíte pohybovat na chodníku, ale pouze na silnici či cyklostezce.

Na nich smíte jet maximální rychlostí 25 km/h. Při jejím překročení vám může být udělena pokuta. Během jízdy byste měli dbát i na svoji bezpečnost. Případným zraněním můžete předcházet nošením ochranné přilby nebo chráničů. Odborníci doporučují nezapomínat ani na reflexní prvky, díky kterým vás řidiči uvidí i v noci.

Není koloběžka jako koloběžka

S rostoucími počty nehod způsobených nezodpovědnou jízdou na elektrických koloběžkách se rozhodla většina zemí včetně ČR začít jednat. Nově nesmí parametry tohoto dopravního prostředku překročit stanovené limity.

Konkrétně se jedná o maximální rychlost 25 km/h a maximální výkon 250 W (u dodatečně namontovaného motoru to je 1000 W). Pokud je jedna z těchto hodnot vyšší, je elektrická koloběžka automaticky považována za motocykl.

K jízdě na ní tedy potřebujete řidičský průkaz minimálně skupiny AM, registraci, platné STK a povinné ručení. Mimo to s ní budete moci vyrazit pouze na silnici, a to zásadně s ochranou přilbou. V opačném případě se pravděpodobně nevyhnete pokutě nebo dokonce ztrátě řidičského průkazu.

Jak si sjednat povinné ručení na elektronickou koloběžku?

Na začátek je nutné říct, že něco jako povinné ručení na elektronickou koloběžku prozatím neexistuje. Místo něj budete muset sáhnout po běžném pojištění motocyklu. To si můžete sjednat u většiny tuzemských pojišťoven online nebo na pobočce.

Jeho sjednáním předejdete problémům při platbě za vzniklé škody, které napácháte případnou nehodou. Cena povinného ručení se odvíjí od velikosti a parametrů samotného dopravního prostředku. Zpravidla však počítejte s částkou okolo několika stovek korun ročně.

S jeho výběrem vám mohou pomoci specializované srovnávače, které dokážou v řádu několika minut porovnat všechny relevantní nabídky na trhu. Podle výsledků si pak můžete vybrat, které pojištění pro vás bude nejvýhodnější.

- inzerce -, 22.12.2021
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 01:37
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

332 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024