reklama

4 mýty o výživě po tréninku (nejen) na kole, kterými byste řídit neměli

Cyklistika se stala masovým sportem. A jako tako každá jiná masovost, i tato láká mnoho výrobců a prodejců ke snadnému výdělku. Stačí trocha reklamy, v ní zahrát na city a na obavu o zdraví, a je to – speciální nápoje, výživové doplňky či přímo hotová jídla ve „správném“ složení, oblečení či výbava už frčí do domácností – a peníze opačným směrem.

Foto: Daria Shevtsova, Pexels

Doplnit kalorie (Replenish), rehydratovat (Rehydrate) a opravit (Repair)

Drtivá většina cyklistů z českých domácností je jen na úrovni rekreačního sportovce, případně sportovce klubového, ovšem zdaleka nedosahujícího výkonnosti vrcholových závodníků, kteří jediní musejí mít opravdu speciální stravu, a to ještě jen někdy.

Klasickému, i denně jezdícímu cyklistovi, stačí jen běžná zdravá strava a dodržet základní trojici pravidel pro chování ke svému tělu po výkonu na kole (a samozřejmě i po každém jiném náročnějším sportování): doplnit energii (Replenish), rehydratovat (Rehydrate) a opravit (Repair).

Ale i o tomto pravidle je potřeba vědět své, abyste jej správně využili. V poslední době se totiž mezi cyklisty rozšiřují mýty o tom, co dělat ihned po jízdě, aby se tělo lépe regenerovalo. Nejčastěji narážíme na čtyři z nich. Podívejme se na ně pěkně jeden po druhém a uveďme je na pravou míru.

1. Na regeneraci jsou nejlepší regenerační koktejly a nápoje

Z toho, co jsme napsali v úvodu, je všem jistě již jasné, že jde o reklamní tahák, hru na city, možná trochu kupčení s leností mnoha cyklistů, kteří raději zaplatí za „pro regeneraci ten nejlepší" koktejl látek, než aby se věnovali přípravě rozumné stravy a nápojů, nebo šli s kamarády z klubu či s rodinou do restaurace.


Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Naše těla jsou přece postavena tak, aby dokázala z normální stravy vytáhnout všechny potřebné látky (snad až na výjimky, např. vitamín D, ale ten si zase dovyrobíme jinak). Studie dokonce ukazují, že není žádný rozdíl v regeneraci glykogenu po výkonu u sportovce, který baští normální stravu a u toho, který „uvědoměle" pije speciální koktejly a pojídá tyčinky. Tělo je na tom v obou situacích stejně, zchudne jen peněženka toho, kdo investuje do koktejlů a tyčinek. 

Tím nechceme koktejly a bílkovinné (proteinové) tyčinky zcela zatracovat. Dobře se hodí v situacích, kdy opravdu nemáte čas na běžné jídlo, třeba během cyklovíkendu. Ale rozhodně byste se na ně neměli spoléhat jako na jedinou spásu! Vyplatí se nakupovat je ve větším množství během cenových akcí, protože mají dlouhou trvanlivost. Na cyklisty často cílí Lidl leták, kde bývají právě proteinové tyčinky i nápoje ve velkých slevách.

2. Po tréninku by se mělo jíst více

Kdo má po tréninku větší hlad, rozhodně se může najíst. Ale nemá smysl do sebe „cpát" více jídla jen proto, že jste podlehli dojmu, že jíst více po tréninku, znamení více doplnit zásoby energie a bílkovin, rychleji se zotavit.

Takhle to opravdu nefunguje. Při rekreační cyklistice tělo není vystaveno žádným extrémům, takže si vystačí s tím, co mu dodáváte během běžného stravovacího režimu (pokud je vaše stravování alespoň trochu vyvážené).

3. Anabolické okno vzniká ihned po tréninku

Co je anabolické okno? Pokud se zajímáte o speciální stravu pro cyklisty, jistě jste se o něm už dozvěděli, protože i na tuhle notu hrají výrobci doplňků stravy velmi rádi. Tvrdí, že ihned po tréninku vznikne anabolické okno – a aby se maximalizovala svalová odezva a co nejrychleji se regenerovaly tkáně, je nutno tělu ihned dodat bílkoviny.

Problém je v tom „ihned". Časový pres se skvěle hodí právě výrobcům, aby dodali lidem pocit, že ihned po zaparkování kola je nutné do sebe „dostat" dávku správné výživy. A jak jinak to dokázat než díky speciálnímu koktejlu či tyčince, které si snadno vezete kamkoliv s sebou a jsou pro vás ihned připraveny.

Skutečnost je samozřejmě úplně jiná. Tělo je na příjem dalších bílkovin určených k regeneraci svalů připraveno až několik hodin po tréninku. Do té doby raději čerpá ze zásob předešlé stravy. Tu byste samozřejmě neměli přijímat těsně před jízdou, ale s odstupem alespoň dvou hodin. Nicméně chvíli před tréninkem se skvěle hodí trocha ovoce, které poskytne energii v podobě jednoduchých (a ihned využitelných) cukrů, přitom nezatíží trávení.


Foto: Trang Doan, Pexels

4. Po tréninku se musí jíst spousta bílkovin

Neméně častým mýtem jsou bílkoviny ve stravě přijímané ihned (nebo brzy) po tréninku (výkonu). Zase se jedná dílo výrobců, kteří jsou si moc dobře vědomi, že bílkoviny jsou součástí těch jídel, která se déle připravují (pokud vám tedy nestačí jen si otevřít misku s tvarohem a sníst ho tak, jak je).

Proto zase hrají na lenost a nutí nám bílkovinné preparáty, které je nutno zbaštit nejlépe ještě během čištění a parkování kola. Bílkoviny samozřejmě potřebujeme, ale ne hned po tréninku a ne pouze bílkoviny. Neobejdeme se ani bez vody, sacharidů a solí (minerálů).

Jak je to vlastně s pravidlem doplnit kalorie (replenish), rehydratovat (rehydrate) a opravit (repair)?

Tohle pravidlo nám říká, že po tréninku vždy potřebujeme pět základních složek stravy, abychom správně regenerovali pro další tréninky a život obecně. Potřebujeme:

  • sacharidy k doplnění zásob energie (replenish)
  • vodu, soli a minerály k rehydrataci (rehydrate)
  • bílkoviny k obnově tkání (repair).

Možná patříte k lidem, kteří neradi jedí brzy po tréninku. To samozřejmě ničemu nevadí. Stačí minerálka, voda, k tomu nejlépe hodně vodnaté ovoce typu meloun, pomeranč, ananas. A až bude na jídlo chuť, teprve pak se do něj pustíte a příjemně vychutnáte.

Podívejte se na skupinu receptů na zajímavé pokrmy, které mají vyvážené složení, a tak se hodí jak (pár hodin) před tréninkem, tak (nějakou tu hodinku) po něm.

- inzerce -, 29.10.2021
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 13 minutami
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 12:40
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 11:47
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
Nový gravel včera v 14:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

424 cyklistů (9 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024