reklama

Elektrické koloběžky: Jak jsou na tom s legislativou a pojištěním?

I když se auto jeví jako optimální dopravní prostředek, co se týče rychlosti a komfortu, pro některé situace tak úplně nestačí. Perfektním příkladem jsou větší města, kde při cestování v dopravní špičce můžete ztratit klidně i hodinu postáváním v zácpách a na semaforech.

Foto: pexels.com

Nemluvě o ekologické stopě a zvýšených nákladech – většina aut s běžným pohonem totiž spolyká největší množství paliva právě při popojíždění v kolonách.

Přesně z toho důvodu se dostávají do popředí alternativní možnosti, jako jsou elektrozařízení. Ta nabízejí alternativní cestu, jak se na důležité schůzky dostat včas a zároveň bez toho, aniž byste museli podávat velké fyzické výkony nebo se spoléhat na jízdní řády.

Inovace ve znamení elektrokoloběžek

Přesně z toho důvodu sdílené elektrokoloběžky rychlým tempem zaplavují česká města. Nejde však jen o ně – domácností, které alespoň jedno takové zařízení vlastní, rapidně přibývá a vypadá to, že tento trend bude pokračovat i do budoucna.

Nicméně stále se s elektrokolo­běžkami pojí i spousta nevyřešených věcí. I když se zdá, že jde o neškodná zařízení, která nedovedou napáchat žádné škody, opak je pravdou. Úrazů spojených s jízdou na elektrokoloběžkách neustále přibývá a jen v první polovině roku 2021 záchranáři vyjeli hned ke stovce případů.

Největší problém nastává, když řidiči ignorují základy bezpečnosti a zanedbávají nošení helmy. Ta je sice, stejně jako u cyklistů, povinná jen do 18 let, to ale nemění nic na tom, že i dospělému může pomoci předejít těžkým zraněním a dokonce mu zachránit život. Většina těžkých případů, ke kterým pracovníci záchranné služby museli vyjet, se týkala právě poranění hlavy.

I 25 km/h je dost

Elektrické koloběžky se často považují za pomalejší dopravní prostředek, ale ve skutečnosti dovedou vyvinout poměrně vysokou rychlost. Většina městských modelů má výkon tak akorát na to, abyste mohli jet maximální povolenou rychlostí na cyklostezkách, která činí 25 km/h. Velkou výhodu mají v tom, že si kvůli nim nemusíte zařizovat řidičské oprávnění.

To už ale neplatí, pokud výkon koloběžky umožňuje vyšší rychlost. V takovém případě byste s ní na silnici vyrazit neměli bez řidičského průkazu skupiny AM nebo B. Jak navíc stanovila EU, jakožto majitelé byste si měli sjednat také povinné ručení.

Toto pravidlo se nevztahuje jen na koloběžky s maximální rychlostí vyšší než 25 km/h, ale i s menší, konkrétně 14 km/h, a to za podmínky, že jejich hmotnost přesahuje 25 kilogramů.

Vyřízení probíhá stejně, jako když povinné ručení sjednáváte na motorku, avšak s tím rozdílem, že bude podstatně levnější. Motorky jsou přece jen těžší a výkonnější, a tak mohou napáchat mnohem větší škody, a to nejen na zdraví, ale i majetku. U elektrokoloběžek se počítá především s újmou na zdraví, kterou by její majitel mohl při nedbalé jízdě způsobit nejen ostatním účastníkům provozu, ale i chodcům.

Škoda však může mít pochopitelně i větší rozměry – například když se elektrokoloběžkař přimotá pod kola řidiči osobního auta, které se v důsledku toho poškodí. A pokud byste povinné ručení neměli, byla by úhlada těchto škod zcela na vás.

Zjistěte si podstatné informace ještě před nákupem

Nelze popřít, že elektrokoloběžky představují zajímavou alternativu k běžným způsobům dopravy. Nic se ale neobejde bez zádrhelů, a proto se vyplatí zjistit si všechny náležitosti předtím, než utratíte několik tisíc za vašeho nového parťáka na cestách.

Byla by škoda nechat se unést parametry a posléze mít koloběžku v garáži, než si zařídíte potřebné náležitost, abyste s ní mohli bez obav jezdit. Když se připravíte předem, nepromarníte ani jeden den a budete si ji už od začátku moci užívat skutečně naplno.

- inzerce -, 04.10.2021
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 13 minutami
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

315 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024