reklama

S batohem na kolo zvládnete i víkendový cyklovýlet

Na delších cyklovýletech ale i kratších projížďkách oceníte cyklistický batoh, díky kterému máte vše potřebné hned po ruce. Jak vybrat batoh na kolo, který bude dostatečně objemný, zároveň ale lehký a na zádech ho skoro neucítíte?

Investice do cyklobatohu se vyplatí

Možná si říkáte – batoh jako batoh. Ve skutečnosti se batoh na kolo pyšní mnoha specifickými vlastnostmi, které významně přispívají k vašemu prožitku z jízdy na kole. Díky odlehčenému materiálu zbytečně nezatěžuje záda, konstrukce batohu svým prohnutím respektuje specifickou polohu cyklisty nad řídítky. Správně nastavené popruhy se pak postarají o to, že se batoh na zádech nepohne ani ve vysoké rychlosti a serpentinách. A tím výčet vlastností kvalitního cyklobatohu zdaleka nekončí. 

Mějte vše potřebné po ruce 

Při kratší projížďkách nebo kondičních trénincích si vystačíte s cyklistickým batohem s objemem do 10 litrů. Snadno do něj naskládáte vše nezbytné – kromě osobních věcí, jako je mobil, klíče a doklady, se v něm najde prostor i pro svačinu a hydrovak. 

Na jednodenním výletě oceníte batoh na kolo s objemem minimálně 20 litrů, do kterého si přibalíte náhradní oblečení, a ještě vám zbyde místo pro cyklistické nářadí. Vnitřní uspořádání takového cyklobatohu vám umožňuje mít o věcech přehled, a tak neztrácet čas hledáním. 

Objemnější cyklistické batohy najdou uplatnění při několikadenním výletu, jelikož pojmou dostatek jídla i pití a náhradní oblečení včetně bot. Pokud máte v plánu nocovat pod širákem, do batohu se vám vejde i spacák a další outdoorové vybavení. 

Zádový systém, který respektuje potřeby cyklisty

Hlavním specifikem cyklistického batohu je propracovaný zádový systém, který je na míru uzpůsobený potřebám jezdce. Jak jsme zmiňovali, batoh svým tvarem kopíruje typické prohnutí cyklisty nad řídítky, zároveň ale zcela nepřiléhá k jeho zádům, díky čemuž dochází k účinnému odvětrávání. Aby batoh na vašich zádech seděl jako přibitý, musí být vybavený nastavitelnými ramenními popruhy, které lze zafixovat pomocí popruhu hrudního. U větších batohů na kolo se můžete setkat i s bederním pásem, který pomáhá rovnoměrně rozložit hmotnost nákladu na zádech. Správné nastavení popruhů zajistí, že se batoh při jízdě ani nehne, a nemění tak vaše těžiště, takže ani v náročných úsecích neztratíte rovnováhu. 

Detaily, které si zaslouží pozornost 

Batohy na kolo by možná byly jen z poloviny tak oblíbené, kdyby nedisponovaly rozmanitými vychytávkami. Speciální kapsička na cyklistické brýle, úchyt na cyklistickou helmu nebo síťovaná boční kapsa na provlhlé oblečení – to vše vám prožitek z jízdy zlepší, ale k nezbytné výbavě cyklobatohu to jistě nepatří. Na čem byste ale měli trvat, je možnost umístění hydrovaku – batohy na kolo bývají za tímto účelem vybaveny speciální přihrádkou na rezervoár na vodu, ze kterého snadno vyvedete hadičku až do ramenního popruhu. Pít tak můžete za jízdy, aniž byste sundali ruce ze řídítek. Vhod přijde také integrovaná pláštěnka, která v případě deště ochrání batoh včetně jeho obsahu, nebo reflexní prvky, které na vás za zhoršené viditelnosti upozorní řidiče aut. 

Široký výběr batohů na kolo naleznete na srovnávači cen Heureka. Nabídku všech obchodů máte přehledně na jednom místě, a tak je mezi sebou jednoduše porovnáte. Zaměřte se na důležité parametry, jako je objem, hmotnost nebo výbava, a nakonec se nechte inspirovat hodnocením a recenzemi ověřených uživatelů.

- inzerce -, 14.08.2020
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 19:03
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

365 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024