reklama

Cyklistika na oblíbených ostrovech ve Středozemí

Aktivní pobyt dává nový směr dovolené. Ostrovy ve Středomoří nabízejí mnoho typů terénů v nádherné krajině. Hlavně mimo letní sezónu si to tu na kole naprosto užijete bez turistů a za doprovodu příjemného počasí. Víte, kolik toho stihnete a uvidíte za jeden celý den? Vybrali jsme pro vás destinace, které rozhodně stojí za to, abyste sem na kolo vyrazili.

Cyklistika na Sardinii

Italský ostrov Sardinie je známý především bílými plážemi připomínajícími Karibik, malebnými zátokami a azurovým mořem. Ostrov je ale také protkán hustou sítí tras a silnic, které přímo lákají k cykloturistice. Především vnitrozemí ostrova není dotčeno turistikou a na cestách nepotkáte ani živáčka.

Dobře, přinejmenším tu nebudou davy turistů. Žulová skaliska, která zde můžeme vidět, nemají ve Středozemí obdoby. I to napovídá, že místní „divočina" bude skvělým dobrodružstvím. Oblíbené trasy vedou k Nurágům (pravěká sardinská tvrz), kolem pobřeží (pro ty, kteří se rádi po cestě zchladí v moři) nebo na některou horu jako například Monte Limbara.

Na kole drsným terénem Malty

Ostrov Malta není typickou a profláknutou destinací pro cyklisty. O to zajímavější trasy tam na vás čekají. Zdejší kamenité a prašné cesty či strmé kopce se hodí především pro horská kola, s rekreační cykloturistikou tedy příliš nepočítejte.

Každoročně se první neděli po 8. září pořádá i pouť na kolech na počest patronky cyklistů Madony Tal-Grazzja. Oblíbené cyklotrasy protínají i krásné historické město Vallettu. Mnoho z nich vede také skrz pobřežní útesy, třeba na trase kolem útesů Dingli či útesy a pískovcové plotny kolem zátoky St. Peter´s pool. Na Maltě je velké množství půjčoven a opraven jízdních kol a pro zkušené cyklisty se často pořádají i expediční výlety po ostrově.

Cyklotrasy na Mallorce

Cykloráj Evropy, tak je přezdíváno Mallorce. Cyklisté Mallorcu milují, je totiž známá ideálními terény v nádherné přírodě. Trasy vedou mezi pomerančovníky, skrz zemědělské oblasti kolem místních farem, až do hor pohoří Serra de Tramuntana. Kolem středisek Can Picafort a Alcúdia je zhruba 20 kilometrů rovinatého terénu, který je pro cyklisty ideální.

Pokud byste chtěli zdolat nějaká ta převýšení a opravdu vám nevadí cesta do kopce (rozumějte skutečně dlouhého kopce), vydejte se na nejsevernější bod Mallorky – Mys Formentor s několika vyhlídkami a majákem. Mimochodem, mezi výhody Mallorky patří také velmi ohleduplní řidiči, takže se nemusíte bát vyjet ani na hlavní cesty. A pozor, cyklistická helma je tady povinná.

Horská cyklistika na Krétě

V poslední době se rozmáhá cykloturistika i na řeckých ostrovech. Největším a nejnavštěvova­nějším z nich je Kréta. Ostrov protíná několik pohoří, ideální je tedy vzít horské kolo, abyste všechna převýšení snadno zvládli. A co vás čeká? Trasy skrze olivové háje, zdolávání kopců a hor, cesty skrytými údolími, ale i přes horské vesnice až k pobřeží. Pokud vyberete trasy mimo hlavní silnice, dejte si pozor na krétské divoké kozy a ovce. Nechybí samozřejmě ani méně náročné trasy kolem pobřeží či ke slavným i méně populárním antickým památkám.

Cyklotoulky na Kypru

I řecko-turecký Kypr láká k aktivní dovolené. Kolo je ideální k poznávání přírodních krás a pamětihodností Kypru. Jízdu divokou přírodou mezi oslíky zažijete například na poloostrově Karpaz (Severní Kypr), stezky ale pravděpodobně nebudou úplně ideální pro plynulou jízdu. Kyperské pláže působí na turisty z celého světa jako magnet, a tak kolem pobřeží vede i několik cyklotras. Pozor na cesty, které jsou pod vojenskou kontrolou. Platí tu pravidlo, že auta mohou projet, ale nesmí zastavit. A stejným pravidlem se musejí řídit i cyklisti.

Kolo půjčit nebo dopravit?

Na ostrovech určitě najdete půjčovny kol. Cena zapůjčení na den by se měla pohybovat do 10 euro. Pokud se chystáte pouze na rekreační cyklistiku a poznávání blízkého okolí, vyřešte vše až na místě. Jestli se chystáte na náročnější terény, není nic lehčího než si své kolo nechat přepravit letadlem jako sportovní vybavení. Cenu a podmínky dopravy si ověřte u letecké společnosti, se kterou do destinace poletíte.

- inzerce -, 29.08.2019
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 01:37
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

352 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024