reklama

Na co si dát pozor při výběru elektrokola

Pokud jste se rozhodli pořídit si elektrokolo, jistě už víte, jaké výhody vám jeho užívání může přinést. Tedy především to, že s jeho pomocí můžete poměrně flexibilně překonávat vzdálenosti bez větší fyzické námahy, a to i v kopcovitém terénu.

Elektrokolo vám díky pomoci elektromotoru umožní dostat se tam, kam potřebujete a kam byste se vlastními silami nejspíš nedostali. Elektrokolo zkrátka dostane ven seniory, manažery i notorické nesportovce a lenochy.

Pokud plánujete koupi elektrokola, jistě si kladete otázku, na co si dát pozor, abyste si koupili model, který bude vyhovovat vašim potřebám. V první řadě si odpovězte na otázku, jaký terén a styl jízdy preferujete, kam a za jakým účelem budete na kole jezdit. Elektrokola se dělí na městská – pro nenáročné projížďky městem, na kratší trasy s dojezdem 50–70 km, krosová - vhodná pro turistiku a výlety na delší trasy po silnici a v nenáročném terénu, s dlouhou dobou dojezdu, horská – pro jízdu v kopcovitém náročnějším terénu s plynulým spouštěním dopomoci motoru a skládací - umožňující bezproblémový transport a uskladnění. Každý z uvedených typů elektrokol je vhodný pro určitý typ uživatele.

Při výběru berte v úvahu také typ pohonu. Pro jízdu ve městě a po silnici jsou vhodná elektrokola s předním pohonem. Pro jízdu v mírném terénu jsou určena elektrokola se zadním pohonem a pro jízdy v náročném terénu jsou ideální elektrokola se středovým pohonem.

 Podle požadovaného dojezdu vybírejte elektrokolo s přihlédnutím k následujícím informacím: Pro kratší dojezd v rozmezí 40–70 km na jedno nabití zvolte kolo s motorem v náboji kola s kapacitou baterie 9–11 Ah. Pro dojezd 70–90 km na jedno nabití je vhodné elektrokolo s motorem v náboji kola, s kapacitou baterie 11–13 Ah. Elektrokolo s dojezdem 90 km a více, s motorem v náboji kola by mělo mít baterii s kapacitou 13–16 Ah a pro terénní horská kola s dojezdem 70–140 km se doporučuje středový elektromotor a 36 V baterie s kapacitou 11,4–14 Ah.

Jedním z kritérií, které může mít vliv na výběr elektrokola, je také jedna ze tří variant umístění baterie. První typ - rámová baterie je uchycena na rámu kola, na místě, kam se obvykle umisťuje láhev na pití. Tento typ umístění baterie je ze všech variant nejvhodnější, protože nenarušuje těžiště ani design kola. Nosičová baterie je nainstalovaná zpravidla do nosiče městských nebo cestovních elektrokol, který je dvoupatrový, aby umožňoval vyndat baterii, i když je na nosiči umístěný košík nebo jiné zavazadlo. Třetí variantou umístění je baterie nainstalovaná za sedlovou tyčí. Výhodou tohoto umístění je to, že nenarušuje těžiště kola, ale na druhé straně prodlužuje délku kola a řetězu a vylučuje použití trojtalíře, takže možnosti změny převodů jsou omezeny. Proto se tento typ používá především u skládacích a městských kol.

Baterie elektrokol jsou zpravidla lithiové, s příznivým poměrem hmotnosti, výdrže, životnosti a ceny. Napětí těchto baterií je obvykle 36 V, nemají paměťový efekt, takže je můžete nabíjet i po krátké vyjížďce nebo v průběhu jízdy, doba nabíjení se pohybuje v rozmezí 2–4 hodin a životnost baterie by se měla pohybovat v rozmezí 600–1000 nabíjecích cyklů, což odpovídá 15 000–25 000 ujetých km nebo 5–8 rokům. Kvalitní baterie elektrokola by měla mít elektronickou ochranu Battery Management System (BMS), která je zárukou dlouhé životnosti baterie.

Důležitým kritériem, kterému byste při výběru elektrokola měli věnovat pozornost, je správná velikost rámu. Pomůckou při volbě velikosti rámu je velikost kol v souvislosti s výškou postavy. Pro výšku cyklisty do 165 cm je vhodné kolo s průměrem kol 15–16", pro výšku 160–175 cm se hodí kola s průměrem kol 17–18", pro výšku 175–185 cm kola s průměrem kol 19–20", cyklisté s výškou 185–200 cm by měli zvolit kolo s průměrem kol 21–22" a pro nejvyšší cyklisty měřící více než 195 cm jsou v nabídce kola s průměrem kol 23–24".

I když si prostudujete všechny dostupné informace k výběru elektrokola, je velmi užitečné poradit se před nákupem s odborníky ze specializovaných prodejen nebo e-shopů, které najdete např. na VšeProKolo.cz. Vyhnete se tak zklamání, následkem kterého může nevhodně zvolené elektrokolo skončit po krátkém užívání někde ve sklepě. Po poradě se zkušenými odborníky se vám to nestane.

- inzerce -, 27.03.2019
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 22:06
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 21:43
Vyjížďky, srazy, akce BIKE SRAZ NA VYSOČINĚ - 21 ROČNÍK dnes v 21:00
NEcyklo Nejlepší vtip 54 dnes v 20:59
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 20:39
Komentáře k blogu Z Linze do Budapešti přes Alpy dnes v 18:33
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:31
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

264 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024