reklama

Cyklovýlet ve Vietnamu, ostrov Cat Ba

Ze všech ostrovů rozesetých v Tonkingském zálivu je Cat Ba tím největším ostrovem. Jakožto součást krasové oblasti zátoky Ha Long si mnozí turisté volí město Cat Ba Town na jihu ostrova za svou základnu pro výlety do okolí.

Mokřady, Cat Ba
Mokřady, Cat Ba
Foto: CK Go2

Užít si zde lze nejen populární plavbu po zátokách Lan Ha a Ha Long, relax na písečných plážích Cat Co 1,2 a 3, nebo projížďku na kajaku k nejbližším ostrůvkům, ale i cyklovýlet po ostrově.

Ne všichni půjčují běžná kola

Půjčovny motorek jsou prakticky na každém rohu. S půjčovnami kol je to již o něco horší. Ačkoliv mnozí nabízejí i kola, ne všichni je skutečně mají k dispozici. A když už kola mají, tak jsou to většinou jednoduchá dvoukola, na kterých se dvojice mohou projíždět z přístavní promenády k blízkým plážím. Na cestu do vnitrozemí to ale není. Možná proto většina těch, kteří se rozhodnou vydat za přírodními krásami ostrova Cat Ba, si raději půjčí skútr, než aby hledali někoho, kdo normální kola pronajímá. Hledání se ale většinou vyplatí a my budeme moct vyrazit po ostrově třeba na horském kole.

Národní park Cat Ba
Brána do Národního parku Cat Ba

Pokud se na ostrově ocitneme v zimních měsících, zřejmě nás překvapí, jak ospalým dojmem může městečko působit. Dvouproudá silnice lemující přístavní promenádu v porovnání s rušnými ulicemi pevninského přístavu Haiphong téměř zeje prázdninovou. Během cesty ostrovem jen zřídka narazíme na motorové vozidlo natož na dalšího cyklistu.

TIP: Láká Vás trošku netradiční zájezd do Vietnamu? Vyberete si například Velkou cestu Vietnamem od 58 890 Kč za 16 dní a poznejte, jak chutná jídlo v Hoi An, zátoku Halong a další.

Cesta k „nemocniční jeskyni“

Silnice vedoucí ostrovem jsou většinou v dobrém stavu a terén je pro jízdu na vypůjčeném horském kole až na několik úseků nenáročný. Pár kilometrů za městem možná budeme muset na chvíli sesednout a kolo vytlačit. Jakmile se dostaneme do krátkého průsmyku mezi dvěma vápencovými kopci, cesta se začne svažovat do údolí.

Ostrov Cat Ba je posetý vápencovými homolemi porostlými hustou vegetací. V mnohých skalních útvarech se ukrývají i jeskyně. Jedna z nejznámějších jeskyní je Hang Quan Y nacházející se na druhé straně údolí u vesnice Hai Son.

Nemocniční jeskyně
Východ z nemocniční jeskyně

Jeskyně je také známá jako „nemocniční jeskyně“. V letech 1963–65 v jejích útrobách byla vybudována základna štábu Vietcongu a také nemocnice a jeskyně byla využívána jako útočiště až do skončení vietnamské války. Odtud pak pochází její jméno.

Hang Quan Y si lze prohlédnout po zaplacení malého poplatku. Ze skalního okna, kde je vchod do útrob jeskyně, budeme mít vesnici a údolí jako na dlani. Většina betonových sálů, kde se v minulém století ukrývali vojáci, je dnes prázdná.

Hang Trung Trang

jeskyně Trung Trang
Vstupní brána do jeskyně Trung Trang

Na další zajímavou jeskyni narazíme po necelých čtyřech kilometrech. Upozorní nás na ni cedule s nápisem Hang Trung Trang. Jeskyně má ale dva vchody. K prvnímu vede stezka lesem kolem rekreační oblasti a druhý se nachází o pár desítek metrů dále po silnici. V zimě se ale může stát, že bude jeskyně zavřená.

Nedávno bylo v jeskyni zavedena světelná instalace a postaveno nové vstupní schodiště vedoucí ke skalnímu oknu nacházejícímu se o něco výše než původní vstup do jeskyně. Během procházky dlážděnými chodbami jeskyně je třeba si dávat pozor na hlavu. Strop je na několika místech dost nízko. V rozlehlejších sálech nám nad hlavou občas proletí netopýr. Krápníkové formace v jeskyni tvoří zajímavé tvary nechávají prostor představivosti.

Národním parkem Cat Ba na vyhlídku Ngu Lam

Zastávkou, kterou si během cyklovýletu po ostrově nemůžeme nechat ujít, je Národní park Cat Ba, jehož brána je od jeskyně Trung Trang vzdálená jen kilometr. Park zaujímá asi třetinu plochy ostrova a tropická džungle je domovem spousty jedinečných druhů rostlin a živočichů. Žije zde i kriticky ohrožený hulman zlatohlavý. Z původně několikatisícové populace této opice zůstalo na ostrově již jen pár desítek jedinců. V roce 2004 zařadilo Unesco park do světové sítě biosférických rezervací.

Výhled z Ngu Lam
Výhled z Ngu Lam na homolovitou krajinu

Parkem vede několik turistických tras. Na většinu z nich je třeba se vydat s průvodcem. Na vyhlídku na kopci Ngu Lam si ale můžeme zajít i bez doprovodu. Stezka není dlouhá a projdeme ji za dvě hodiny. Dobrá obuv je zde ale nutná. Úzká stezka džunglí je ke konci dost strmá a budeme muset stoupat po nerovných skalních schůdcích. Kousek pod vrcholem Ngu Lam zvedajícího se do výšky 210 m n.m. stojí betonový altánek, kde si můžeme odpočinout a užívat si výhledy na okolí. Nejhezčí panorama vápencových homolí se nám ale nabídne ze samotného vrcholu kopce.

Odpočinek na pláži plné ulit

Na rozcestí před bránou parku odbočíme doleva. Rovně vedoucí cesta by nás dovedla do 10 km vzdáleného severního přístavu Gia Luan. Silnice vedoucí vlevo směrem na jihozápadní pobřeží ostrova nejprve stoupá, a když se na obzoru objeví mořská hladina, začne opět klesat.

Pláž u Cat Don
Pláž za vesnicí Cat Don

Široká nově vypadající pobřežní silnice směřující na jih zpět do Cat Ba Town nás pak dovede přes údolí vyplněné močály a jezírky do malé vesnice Cat Don. Po dalším kilometru dojedeme k pláži s barem a houpacími sítěmi. Je tu i několik penzionků.

Na pláži si můžeme odpočinout a pozorovat místní rybáře a nebo ženy sbírající mlže ze dna moře, které obnažil odliv. Spousta ulit vývrtkovitých plžů se povaluje všude kolem.

Město Cat Ba je odtud vzdálené již jen pět kilometrů projet tento nenáročný závěrečný úsek nám zabere asi půl hodiny. Celkem během tohoto okružního výletu zdoláme okolo 37 kilometrů.

Fotogalerie

Mokřady, Cat Ba Brána do Národního parku Cat Ba Pláž za vesnicí Cat Don Cesta na vrchol Ngu Lam Stezka na vrchol Ngu Lam Výhled z Ngu Lam na homolovitou krajinu Vstupní brána do jeskyně Trung Trang Betonová chodba v nemocniční jeskyni Výhled z nemocniční jeskyně na okolí Východ z nemocniční jeskyně
Katka Francová, 29.01.2019
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

259 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024