reklama

Cestou necestou… Vysočinou na kole

Že má Vysočina někdy až celosvětový dosah, dokazují především významné kulturní i sportovní akce. Jednou z nich je už tradiční květnový Světový pohár horských kol ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě, který letos oživil Novoměstsko v závěru května. V Areně ale nemusíte jen fandit.

Krátká, Žďársko
Krátká, Žďársko
Foto: Jaroslav Horák

Na tradici MTB závodění navazují novoměstské stezky pro horská kola. Podle úrovně a schopností si ze singletrekových stezek vybere každý. Najdete tady technicky nenáročné, zábavné a bezpečné stezky pro děti, přírodní stezky pro handicapované cyklisty sjízdné na kolečkovém křesle nebo handbiku, ale také skutečně náročné traily pro zkušené bikery.

Vysočina Arena
Vysočina Arena, Foto: Archiv Nové Město na Moravě

Pamatujte, černá stezka je nejobtížnější, naopak modrá, oranžová a červená jsou ideální pro všechny typy sportovců. Skvělou zprávou navíc je, že Nové Město na Moravě plánuje do konce letošního léta postavit další adrenalinový areál pro cyklisty – takzvaný pumptrek. Půjde o krátké tratě se speciálně tvarovaným povrchem, boulemi, valy a profilovanými zatáčkami, které navážou na sousední terénní tratě pro rekreační bikery. Cyklisti si najdou ráj na zemi nejen v Novém Městě, ale po celé Vysočině.

Vysočinou s respektem k přírodě

Rádi cestujete „po svých" nebo třeba na kole? A rádi byste z Vysočiny, její čisté přírody i památek UNESCO například o prodlouženém víkendu chtěli vidět co nejvíce? Zvažte zapůjčení elektrokola nebo elektroskútru.

elektrokola
Žďár nad Sázavou, elektrokola z půjčovny, Foto: Penzion V Kapli

Dvě dámská a dvě pánská elektrokola nabízí na půjčení Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči a doporučuje projet si mezinárodní cyklotrasu Jihlava-Třebíč-Raabs. Využít ale můžete i elektroskútry – dobít je v jedné z partnerských půjčoven – v Bystřici nad Pernštejnem, Žďáru nad Sázavou, Telči, Slavonicích nebo i na Vranovské přehradě a udělat si delší výlet.

Další půjčovna na vás čeká ve Žďáře nad Sázavou hned pod památkou UNESCO – kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Nedaleko je nově zrekonstruovaný volnočasový areál Pilák, kde se kříží hned několik cyklostezek a turistických tras. Na elektroskútru nebo na kole můžete odjet i z Centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem.

elektrokola
U Zelené hory, Foto: Jaroslav Horák

Z krajského grantového programu letos pořídilo elektrokola Turistické informační centrum Jemnice. Mají celkem osm kol značky Leader Fox, které jsou pro půjčení k dispozici na jednu hodinu nebo třeba na celý týden.

Na koloběžce, tentokrát na vlastní energii, si můžete vyjet v Chotěboři na Havlíčkobrodsku a jejím okolí. Nově místní informační centrum půjčuje čtyři koloběžky pro dospělé a dvě pro děti. Vyrazit můžete například k Břevnické nádrži nebo po červené turistické trase ke kapli sv. Anny, odkud je krásný výhled na hřeben Železných hor. A pojede vám to také ve městě Hliníka – v Humpolci, kde jsou zdarma k dispozici veselé oranžové bicykly. A pokud plánujete vyrazit do přírody v okolí Humpolce, neztrácejte čas plánováním a inspirujte se cyklistickou novinkou – místní infocentrum připravilo šest cyklovýletů různé obtížnosti a vzdálenosti, na jejichž trasách navštívíte známé kulturní památky a další zajímavé turistické cíle. Najdete je na webu www.infohumpo­lec.cz.

Svět je krásných nejen ze sedla kola, ale také z koňského hřbetu. Vysočina se pyšní nejdelší vyznačenou sítí jezdeckých stezek o celkové délce 846 kilometrů doplněné o služby více než stovky jezdeckých stanic. Hipotrasy doplňují hustou mapu pěších a cyklotras, která za čistou Vysočinu představuje přes 5,5 tisíce kilometrů.

@regionvysocina

www.region-vysocina.cz | www.vysocina100let­.cz | www.filmvysoci­na.cz

Fotogalerie

Krátká, Žďársko U Zelené hory U Rozštípené skály Vysočina Arena, Nové Město na Moravě Žďár nad Sázavou, elektrokola z půjčovny
, 20.08.2018
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 15:12
Ukrajina 43 dnes v 15:02
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 14:00
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 11:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

362 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024