reklama

Pražské potoky jako cíle pro výlety na kole

Hlavní město Praha je bezesporu světovou turistickou destinací. Podle cestovatelského portálu TripAdvisor je pro rok 2018 na sedmém místě v žebříčku 25 nejkrásnějších destinací. Jenže,…

Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města.
Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města.
Foto: Jiří Juřík

… praxe bývá následující: Hradčany, Malá Strana, Staromák, hospoda, Kafka, Vyšehrad atd., na to dva noclehy postačí, odškrtnuto a rychle za dalším cílem.

Praha toho však může nabídnout mnohem více. Netvrdím, že pro uspěchanou cestovatelskou komunitu, ale pro Pražany a jiné, důkladnější návštěvníky metropole, určitě ano. Začít můžeme u zahrad, parků, následně u přírodních chráněných území, a dále u pozapomenutých historických, či technických památek nebo malebných zákoutí původní zástavby periferií, nacházejících se mimo hlavní turistické trasy. Právě tyto méně známé cíle a zajímavosti metropole pomáhají propojovat pražské potoky. Vydejme se na kole podél některých z nich.

Kolik jich vlastně je?

Na internetu naleznete několik seznamů mapujících vodoteče, dotýkajících se území Prahy++. Magistrátní Odbor ochrany prostředí eviduje asi 131 nejrůznějších malých vodních toků. Jsou zde však zahrnuty i „nepotoky“ (asi 20 bezejmenných přítoků, dále odtoky od dešťových usazovacích nádrží, čistíren odpadních vod a náhony), po jejichž odečtení dostaneme počet 102 vodotečí pojmenovaných jako potok. I s tímto číslem lze polemizovat, neboť v seznamu je 21 potoků s délkou do jednoho km, jde tak spíše o strouhy, mnohdy část roku vyschlé. Ono totiž není přesně stanovena hranice, co je strouha a co již potok. Na opačném konci pak co je potok a co říčka. Potok Rokytka bývá označován za říčku a porovnáme-li třeba řeku BerounkuObem nebo Amazonkou, stane se z ní větší potok, z Vltavy, nechť naše národní řeka promine, bezvýznamný přítok. Nicméně, zůstaňme u marketingově zajímavějšího čísla 100 potoků a dvě řeky.

Co od nich očekávat?

Každý potok má v přírodě primárně funkci vodohospodářskou, a to sbírat a odvádět vodu v krajině, dále krajinotvornou, estetickou a samozřejmě i ekologickou, přírodovědnou.

Vltava
Vltava – lávka pod Radotínským mostem

Ovšem poněkud jiná situace nastává, jestli se potok přiblíží, či dokonce vteče do zástavby města, natož Prahy. Pokud má potok tu smůlu, může se z něj stát až nevítaný host a je například sveden pod zem do kanalizace (odborně: je zaklenut či zatrubněn), případně je napřímen a vybetonován. Stává se z něj vlastně mrtvá stoka, co nejrychleji odvádějící vodu pryč. Naštěstí současnost je k potokům v metropoli příznivější. Nastala doba revitalizací, tedy navracení potoků zpět na povrch zemský, ale především do podoby přírodě blízké, vznikají meandry a tůně. Ve městě může revitalizovaný potok plnit i další důležité funkce: je prostorem pro rekreaci, případně je dopravní cestou, kterou využívají především cyklisté.

Existuje návod?

Jak po Praze a přilehlém Středočeském kraji cestovat pomocí tras podél potoků?

Jednoduchá otázka, odpověď nikoliv. Na území hlavního města Prahy je několik potoků, poskytujících mnoho služeb nejen cyklistům, ale i pěším návštěvníkům. Po Praze lze cestovat asi podél 40 potoků, možná i více. Jde o to, aby cesta byla bezpečná, pohodlná a měla smysl (nevedla od jednoho pole k jinému). Záleží na tom, co od vyjížďky očekáváte. Jak již bylo naznačeno, zda se budete chtít rekreačně projet nebo využít trasu čistě k přemístění se z jedné části města do jiné.

Rokytka
Trasa podél Rokytky je v Praze již takřka hotová.

V následujícím krátkém seriálu si představíme některé pražské potoky, podél kterých se dobře jezdí nejen na výlety, ale případně i do práce, jinými povinnostmi či zábavou. Věříme, že tyto tipy přinesou i vám něco nového, alespoň jiný pohled na tu naši matičku Prahu.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kola, silniční kola, krosová kolaelektrokola s tradicí od roku 1993.

 

Pražské potoky na kole

Fotogalerie

Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města. Vltava – lávka pod Radotínským mostem Vltava, modřanská cyklostezka, výjimečně opuštěná Trasa podél Rokytky je v Praze již takřka hotová. Hostavický potok nabízí dobrou spojnici mezi Dolními Měcholupy a Dolními Počernicemi. Lhotecký potok – cyklostezka za ulicí Zelenkovou Na tenis podél Litovického potoku. Podél Únětického potoku se také dobře jezdí. Stezka mezi Břežany a Lhotou Trasu podél Kunratického potoku snad netřeba představovat.
redakce NaKole.cz, 17.05.2018
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

320 cyklistů (6 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024