reklama

Test krosového kola Author Synergy 2017

Nestranný test kola probíhá tak, že dostanete nějaký bicykl a jezdíte na něm. Nezáleží (nemělo by záležet) na značce, barvě atd., ale na pocitech, dojmech, praktických zkušenostech. Občas se však stane, že sympatie se projeví již od prvního setkání. A to je příběh testu Authora Synergy.

Author Synergy model 2017
Author Synergy model 2017
Foto: Jiří Juřík

První setkání

Na začátku tohoto testu krosového kola Author Synergy byl problém, vymotat jej ze stojanu mnoha dalších testovacích kol. Šlo to kupodivu lehce, již víme proč. Nebudeme to prodlužovat, Synergy má karbonový rám a ve velikosti 20" (kterou jsme testovali) váží 11,4 kg, což je dost slušné na kolo této velikost a s tímto až archaickým MTB osazením.

Druhé překvapení pak nastalo, když kolo samo o sobě někde zastavilo. Prostě budilo nenucenou pozornost, a to napříč pohlavím a vyznáním (cyklista – necyklista). Design se Authorovi opravdu povedl, navazuje na předchozí, což je jen dobře.

Rám kola Author Synergy

Celé kolo je vlastně minimalistické, žádný bovden (až na…), vše matné (až na…), doplněné jen linkami ostře zelenými. Vlastní rám je hlaďounký jak – doplňte si sami. Prostě paráda jednoduchého designu.

Druhý pohled

Ani ne tak pouze druhý pohled, ale i druhý omak dokonalosti designu poněkud brousí růžky. Předně nutno podotknout, že následující připomínky nemají vůbec žádný vliv na funkčnost samotného kola.

Jako první „chyba“ v provedení se nám jeví vedení lanka k přesmykači, které je horní, takže vede podél celé sedlové trubky zvenku. Ostatní ovládání je vedeno zcela skrytě uvnitř rámu, a to velmi elegantně. Vedení lanka k přesmykači není jen nevzhledné, ale i nepraktické při přenášení stroje. Sedlovou trubku, za kterou se obvykle kola přenáší třeba do schodů, lze jen obtížně uchopit, lanko překáží. Přitom by stačilo, vyměnit ovládání přesmykače za dolní tah, na což je i konstruován.

Přesmykač
Vpředu se točí klasický trojtác.

Druhou, možná zcela podružnou výtkou, je výběr pedálů. Kolo Synergy je dodáváno s univerzálními pedály Author. Z jedné strany platforma, z druhé nášlapné. Je tím jasné, že pokaždé budete hledat tu správnou stranu, podle toho, jaké budete mít boty. Prostě šance 50 na 50.

Jedeme

Nástup na kolo Author Synergy usnadňuje výrazný sloping rámu. Velikost 20" snadno zkrotí i osoba 177 cm vzrůstu. Sedlo se zdálo poněkud tužší, ale to je věc velmi osobní. Přední odpružená vidlice RST Vogue se zdvihem 60 cm spolehlivě utlumí nerovnosti tak do 4 cm. Drobnější, rychle se opakující drncání, to již nestíhá. Výhodou přední vidlice jsou připravené úchyty na nosič nebo cokoliv jiného, kromě V-brzd. Nechybí ani dálkové uzamykání z řídítek. Velice příjemně se drží pěnové gripy o průměru 35 mm.

Uzamykání vidlice
Detail uzamykání vidlice

Při jízdě na kole Synergy je nutno mít na vědomí, že jedete na kole s karbonovým rámem. Karbon má totiž tyto vlastnosti: dobře přenáší energii šlapání, ale moc netlumí. U kola Author Synergy tak platí, že co přední, odpružená vidlice utlumí, to vám zadní (pevná) stavba do sedla spolehlivě vrátí a kvalitně vaše pozadí proklepe, takže i při jízdě jen po hrbolatém asfaltu asi bude raději stát nad sedlem. Ovšem jinak kolo poslouchá a reaguje skvěle. Hbitě, rychle a bez zbytečných protestů.

Vybavení

Sestava kola Author Synergy obsahuje jen nezbytné tři značky:

  • RST Vogue Air TRL, vidlice zdvih 60 mm, dálkové uzamykání
  • Tektro Gemini,hydraulické diskové brzdy
  • Author, zcela vše ostatní je od domácí značky (pláště až sedlo)

Výsledek je tudíž velmi kompaktní a ucelený.

Převody
Vzadu je deset rychlostí.

Převody jsou od Shimana, jak jinak, a to kombinace XT/LX v počtu 3×10, na současnost a tuto vyšší kategorii kola, poněkud archaickém. Je otázkou, zda by to nechtělo, co by se stalo, změnu na stále rozšířenější převod 1×11?

Oproti takřka kompletnímu matu jsou v opozici leskle černý představec a řídítka, bohužel, jinak by byl celek esteticky matně dokonalý.

Součet

Kolo Author Synergy se nachází na několika rozhraních, kde si jej musí potenciální zájemci nalézt. Tento stroj se pohybuje na hranici MTB a silnice. Kdo nemá ambice v těžším terénu, a ani nechce polykat kilometry silnic, pro něj je Synergy. Na své si přijdou jak milovníci svižných vyjížděk na lehko, tak (díky dostatku navářek a úchytů) i jezdci na těžko, stačí jen Synergy dovybavit blatníky a nosiči a lze se vydat na daleké cesty.

Kotoučové brzdy
Zadní brzda má třmen ukryt v zadní stavbě.

Dalším poselstvím kola Author Synergy je, že se karbon prosazuje stále více a více, a to směrem k běžně dostupným kolům. Nyní se tak můžete za rozumný peníz projet na parádním karbonovém kole, které vám může dělat partnera v mnoha oblastech cyklistického života.

  • nízká hmotnost
  • provedení rámu, design
  • ovladatelnost
  • vedení lanka k přesmykači
  • pedály

Technická specifikace

Velikost: 18", 20", 22"
Rám: AUTHOR C karbon monocoque 700c
Přední vidlice: RST Vogue Air TRL vzduchová dálkově uzamykatelná 1.5" tapered sloupek (60mm)
Hlavové složení: AUTHOR Integrated 1.5" tapered
Převodník: SHIMANO LX, 44–32–24 zubů, 170 / 170mm kliky
Středové složení: SHIMANO MT-800 BB unit
Přesmykač: SHIMANO LX (34.9)
Měnič: SHIMANO XT
Řazení: SHIMANO LX (30)
Vícekolečko: SHIMANO HG50–10, 11–36 zubů, 10 rychlostí
Řetěz: SHIMANO HG54
Náboje: AUTHOR Xenon 32 děr
Brzdy: TEKTRO Gemini kotoučové hydraulické (6" kotouče)
Brzdové páky: TEKTRO Gemini
Ráfky: AUTHOR Radon Cross 32 děr
Paprsky: nerez ocel 2.0 mm černé
Pláště: AUTHOR PANARACER Silk Road Cross kevlar 700 × 42c
Pedály: AUTHOR jednostranně nášlapné
Řídítka: AUTHOR 15mm/ 620–640–660 mm
Gripy: AUTHOR Luxus ErgoGrip
Představec: AUTHOR dural
Sedlovka: AUTHOR dural (27,2)
Objímka: AUTHOR (31,8)
Sedlo: AUTHOR Navigator
Počet rychlostí: 30
Hmotnost: 11,4 kg / 20"
Cena: 44.990,– Kč (akční cena 36.990 Kč)
Více informací: www.author.cz

Fotogalerie

Author Synergy model 2017 Author Synergy z levé strany Synergy se vyznačuje hladkými liniemi. Karbonové spoje jsou zcela hladké. Když zelená, tak ostře Detail uzamykání vidlice Vpředu se točí klasický trojtác. Vzadu je deset rychlostí. Zadní brzda má třmen ukryt v zadní stavbě. Značku Author naleznete i na vzorku plášťů Na pedálech z jedné strany zámek SPD, z druhé klasika Pěnové gripy s větším průměrem se drží velmi pohodlně a jistě.
redakce NaKole.cz, 22.08.2017
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 18.04.2024
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

335 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024