reklama

CYKLOŠVEC novým dovozcem Stevens

Stevens je známým německým výrobcem kol se sídlem v Hamburgu a šířka jeho nabídky je velmi nadstandardní napříč takřka všemi současnými kategoriemi jízdních kol. Logo Stevens známe z rámů nejlepších světových cyklokrosařů, ale i na špičkových celoodpružených modelů či superlehkých karbonových strojů.

Stevens Bike
Stevens Bike
Foto: CykloŠvec

Pokud si prolistujeme tři samostatné silné katalogy kolekce 2017 skoro se nám zatočí hlava. Takže pokud uvažujete o novém kole a chcete něco jiného než uniformitu nejprodávanějších značek na trhu, zahrňte do svého výběru určitě i Stevens, z jehož nabídky si vybere prakticky každý – od cykloturisty hledajícího primárně spolehlivost a co nejlepší poměr cena/výkon, až po náročného závodníka. Od loňského podzimu má německá značka nové zastoupení na českém trhu, jejím dovozcem se stala firma CykloŠvec u níž Stevens zapadl do portfolia exkluzivních značek Fox, Catlike, Kenda či Deda Elementi.

Hardtaily

Stevens je jednou z ne mnoha značek určujících si, jak velký průměr kol je adekvátní konkrétní výšce postavy, což je velmi sympatické. To znamená, že stejný model s průměrem kol 27,5" nabídne velikosti rámu 14 a 16 palců, devětadvacítková kola pak u rámů velikostí 18, 20, 22 a 24 palců. Jednoduše u navrhování kol někdo skutečně přemýšlí. Příjemné je i to, že vybrané modely jsou nabízeny ve dvou barevných kombinacích a co je ještě důležitější, to jsou nabízené převody. Stevens nejde za každou cenu s trendy, které ne vždy znamenají přínos pro uživatele. Takže závodní a sportovní modely jsou vybaveny dvoupřevodníkem a ty o něco turističtější klidně i trojpřevodníkem. Opět je vidět, že někdo při vymýšlení kol opravdu přemýšlel.

A teď už k jednotlivým modelům. Nejvyšším modelem mezi Alu hardtaily je Colorado 301, následovaný modelem Tremalzo. Skvěle provedený rám, pevné osy, vnitřní vedení bowdenů a přesmykače typu Side Swing – nic nebylo podceněno. Totéž se dá říci i v případě osazení Deore XT a vidlic Fox či RS Reba. Podobné konstrukční prvky rámu využívají i stroje Sentiero, Devil's Trail či Apllebee. Příjemné je, že i základní, cenově dostupné hardtaily Taniwha či Tonga stále respektují ideu založenou na určení průměru kola v závislosti na tělesné výšce.

Stevens Sonora 2017
Stevens Sonora 2017

Dostaneme-li se k čistě závodním modelům z karbonu, tak jim vévodí Sonora SL Di2. Již z dodatku je jasné, že řazení má na starost elektronika, a to nejvyšší sada XTR Di2. V nabídce je však i „mechanická“ verze téhož stroje, přičemž obě spoléhají na superluxusní vidlice Fox 32 Factory s nepřehlédnutelnou úpravou vnitřních nohou. Na totožném karbonovém rámu je postavena také dvojice Sonora ES/Di2, tedy opět s možností volby, zda preferujeme elektronickou řadu Deore XT či její mechanickou verzi. Základním modelem řady karbonových hardtailů je populární Sonora, jehož rám je tvarově zcela identický s výše zmíněnými, přičemž vidlice RS Recon a komponenty XT/SLX tento bike výrazně přibližují běžným hobby jezdcům.

Aby byl přehled kompletní, nesmíme zapomenout na dámské modely Mira, Nema a Luna, u nichž se vedle maximálního jízdního komfortu kladl stejný důraz na grafiku a použité barevné kombinace. Mezi hardtaily se dají zařadit rovněž fatbiky Mobster, kdy maskovaná kamufláž levnějšího z nich působí v reálu naprosto bombasticky.

Odpružená kola STEVENS

Celoodpružené stroje Stevens začněme maratonskou řadou Jura obsahující celkem šestici modelů. Na jejím vrcholu je full s dodatkem Carbon Team, sázející opět na to nejlepší osazení, jaké se dá vůbec koupit. Shodný základ s typickým čtyřčepovým zavěšením a 120mm zdvihem nad oběma koly využívá také trojice modelů a koncepčně totožné jsou i duralové rámy základních verzí modelu Jura. Řada Jura opět vychází s konceptu velikost kol v závislosti na velikosti jezdce.

Stevens Whaka 2017
Stevens Whaka 2017

Pokud budeme chtít větší zdvih kategorie All Mountain, tedy 140 nebo 150mm, nalezneme v nabídce zde populární řadu Whaka, a to opět s trojicí karbonových a dvojicí duralových modelů. Model Whaka je, jak je v této kategorii obvyklé, pouze ve verzi s 27,5" koly. Whaky si odnesly skvělé hodnocení z řady praktických testů, a to jak pro svou nemalou univerzalitu, tak pro skvěle naladěné geometrie. Zajímavostí je dvojice strojů s dodatkem +, tedy s plášti o šířce 2,8 palce. Na ještě tvrdší terén je připravena odolná enduro série Sledge se třemi hliníkovými modely na 27,5" kolech a zdvihy 160mm. 

E-bikes

Elektrokola nemohou v současné nabídce žádného výrobce chybět, a to jak městská a cestovní, tak i čistokrevně terénní, vše s preferencí středových motorů. Nabídka Stevensu je zde hodně silná a ačkoliv jej živí především řady E-Tour, E-City či E-Urban s motory Bosch, srdce bikerů zaplesá po spatření čistokrevných terénních e-biků využívajících nejvyspělejší pohon Shimano E8000.

Stevens E-Wawe Lady 2017
Stevens E-Wawe Lady 2017

Celoodpružené modely E-Whaka+ nebo E-Sledge+ jsou stavěny na nejtvrdší použití, o čemž vypovídají 150mm zdvihy a skvěle propracované rámy s integrovanými bateriemi. Ovšem ani pětice elektro-hardtailů rozhodně nezaostává a v případě modelů E-Cayolle+ či E-Wave se jedná o špičkové, zároveň však dostupné e-biky. Všechny e-biky z této kategorie (s výjimkou nejlevnějších model E-Wave) chytře využívají předností 27,5" plášťů v širokém plusovém rozměru.

Silniční a cyklokrosová kola

Silniční modely Stevens můžeme rozdělit na nejluxusnější profesionální stroje, u nichž zákazník může využít Custom Program staveb na zakázku z těch nejlepších možných komponentů, a na ty dostupnější. Na své si přijdou jak milovníci klasiky, tak i ti preferující co nejlepší aerodynamiku, stejně tak je možné vybírat z modelů s klasickými ráfkovými či moderními kotoučovými brzdami. Nejvyšší model Comet spoléhá na karbonový superlehký, kompletně inovovaný rám. Neméně precizní hrátky s karbonem má za sebou i model Ventoux, u nějž se podařilo dosáhnout vysokého stupně jízdního komfortu v kombinaci s nejvyšší boční tuhostí. Při vývoji rámu Arcalis hrál naopak největší roli nejmenší odpor vzduchu a výsledek je na pomezí závodního silničního a časovkovkářškého speciálu. Maximální hmotnostní redukce se promítla do modelu Xenon, jehož rám váží pouhých 880 gramů. Stálicí v nabídce je také model Izoard či cenově dostupnější hliníkové stroje Aspin, Stelvio či San Remo. Ultimátní záležitostí je pak časovkový model Super Trofeo.

Stevens Tabor 2017
Stevens Tabor 2017

V úvodu jsme zmínili cyklokrosové speciály, které značku Stevens zviditelnily nejen na našem trhu, jimž vévodí série s příznačným názvem Super Prestige, a to s klasickými i kotoučovými brzdami. Skvělé je, že se Stevens snaží „cyklokrosy" přiblížit i každodenním hobby jezdcům, kteří teprve začínají objevovat jejich kouzlo. Takže pokud modely Vapor či Prestige stále patří ke špičkovým strojům, Alu verze Gavere, Namur a Tabor jsou určeny pro cyklisty, kteří se s kategorií cyklokros teprve seznamují a vyžadují co nejvyšší univerzalitu i lákavý poměr cena/výkon. V nabídce cyklokrosů najdeme třeba i dětský model Junior CX

Věřte nebo ne, ale pokud jste dočetli až sem, jsme sotva v polovině nabídky německé značky. Minimálně stejně důležitou částí jsou cestovní, krosové, trekkingové nebo městské modely obsažené v samostatném katalogu. Mezi nimi nalezneme třeba i stroje spoléhající na řemenový pohon či v našich končinách nepříliš známou převodovku Pinion, stejně tak fitness modely či velmi zajímavou řadu crossů nazvanou X Series. A pokud patříte mezi nejnáročnější cykloturisty, tak pro vás bude určen model Sovereign, usazený nevšedním zadním čtrnáctirychlostním nábojem Rohloff. I takové unikáty najdeme v nabídce značky Stevens, potažmo dovozce do ČR – firmy CykloŠvec. 

Fotogalerie

Stevens Bike Stevens Whaka 2017 Stevens Sonora 2017 Stevens E-Wawe Lady 2017 Stevens Tabor 2017
Jiří Karfík (PR), www.stevens-bikes.cz, 18.07.2017
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

265 cyklistů (8 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024