reklama

Cyklotrasa Odra – Nisa

Mezinárodní cyklotrasa Odra – Nisa je úspěšným společným projektem třech zemí: Německa, Česka a Polska, kterými trasa prochází. Vydejte se na 591 km dlouhou cestu od pramene Nisy v Jizerských horách až po Baltské moře (Ostsee), kterou částečně můžete absolvovat i po polském území.

Trojmezí
Trojmezí
Foto: Nisa o.p.s.

Trasa, jak již sám název napovídá, sleduje tok dříve hraničních řek Nisy a Odry. Dnes však tyto řeky nejsou tou obtížně překročitelnou překážkou mezi jednolivými státy, ale naopak symbolicky tvoří spojnici slibně se rozvíjejících vztahů v rámci rozšířené Evropské unie.

Cyklostezka Odra-Nisa

Celá trasa této cyklostezky je proznačena a na její trase budou umístěny informační tabule upozorňující na okolní zajímavosti. K lepší orientaci byl vydán informační leták s přehlednou mapkou, která pomůže při plánování každodenní trasy, stejně jako podrobná turistická mapa.

Celé putování začíná hluboko na českém území nedaleko obce Lučany nad Nisou. Zde se na úbočí Černostudničního hřbetu nachází malý pramen Lužické Nisy. Cesta pokračuje po tomto hřebenu a vy můžete ze sedla sledovat údolí říčky, která se rychle rozrůstá. Ta při průchodu tradičním sklářským městem Jablonec nad Nisou přibírá další přítoky a stává se opravdovou řekou. Nejlepší pohled na celé údolí Jablonce nabízí rozhledna Petřín, kolem níž trasa vede. Poté co cyklista překročí novou turistickou lávku u obce Rádlo, pokračuje trasa do Liberce, který však záměrně obchází. Zde je možné využít čas a vyjet si lanovkou k dominantě celého okolí, k horskému hotelu Ještěd, který se tyčí jako jehla ze stejnojmenného kopce. Za Libercem se cesta již přimyká k řece Nise, kterou až do jejího zániku neopustí. U zříceniny hradu Hamrštějn se začíná tok klikatit a vytváří romantické meandry. Poté trasa sleduje trasu bývalé kupecké stezky, jež sloužila k přepravě nejdůležitějších surovin do českých zemí. Na této stezce vznikla nejen města a obce, ale také obrané stavby jakým je hrad Grabštejn. Ten nabízí v letních měsících zajímavé prohlídky jeho vybavení a pohled z jeho věže ukáže jak strategickou pozici ve své době zastával. Na německé území pak cesta překračuje v obci Hartau a brzy se dostaneme do 750 let starého města Zittau (Žitava). To je plné architektonických zajímavostí z různých období. Po historii a pamětihodnostech města vás provede Žitavská kulturní stezka. Zajímavostí je také úzkorozchodná parní železnice, která spojuje město s lázeňskými obcemi Oybin a Jonsdorf.

Dále cesta pokračuje na sever, kde prochází městem Ostritz až dosáhne historického města Görlitz (Zhořelec). Centrum města si zachovalo tradiční ráz z doby kdy bylo ještě středověkým opevněním a proto zde nalezneme renesanční a gotické domy, starobylou radnici a další pozoruhodné stavby z pozdějších období.

Za Görlitz cesta pokračuje do nádherné přírodní krajiny, která je typická svými vřesovišti a rybníky. Nedaleko od stezky se nachází přehradní nádrž Quitzdorfer Stausee pyšnící se největší vodní plochou v Sasku, která láká rybáře i vyznavače vodních sportů. Mezi rákosovými dunami s močály se nachází chráněné území Dolní Spréva s Centrem ochrany přírody – zámkem Niederspree. Jedinečné přírodní zážitky nabízí biosférická rezervace UNESCO „Hornolužická krajina rybníků a vřesovišť“ s „Žabí“ cyklostezkou. Rovněž tak nezapomenutelné zážitky vám nabídne výlet loďkou po Nise, která zde protéká fantastickou krajinou. Park v Bad Muskau, který patří ke světovému kulturnímu dědictví, se rozkládá na ploše více než 600 ha po obou březích Nisy a je největším krajinným parkem anglického stylu v Evropě.

Město Niesky vám nabídne jedno z nejhezčích náměstí v Německu. V Sagar můžete navštívit Muzeum řemesla a průmyslu a v obci Rietschen skanzen Erlichthofsiedlung.

Proto neváhejte a vydejte se na cestu ve které Vás bude provázet idylická krajina, okouzlovat stále živá historie a při které poznáte speciality jednotlivých regionů. Stačí jen počkat na krásné počasí a vyrazit za poznáním.

Fotogalerie

Trojmezí Na cyklotrase Odra-Nisa pramen Lužické Nisy Ještěd
Nisa o.p.s., www.nisaops.cz, 26.03.2006
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | dnes

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 20:22
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část dnes v 20:15
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 19:32
Rada při výběru kola Jaké by jste doporučily? dnes v 18:21
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. dnes v 18:12
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 18:08
Lehokola Trhající se schwaldemaraton dnes v 16:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

376 cyklistů (15 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | dnes

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024