reklama

Tipy na MTB trasy – Na nejvyšší vrchol Brd

Nejmladší naší chráněnou krajinnou oblastí jsou Brdy, které byly jako CHKO vyhlášeny teprve v lednu 2016. Výrazným zmenšením vojenského výcvikového prostoru se nám tak zpřístupnila unikátní příroda, kterou byste ve středních Čechách jen stěží jinde našli. Tak do sedel a vyjeďme rovnou až na nejvyšší vrchol Tok.

Vstupte do CHKO Brdy
Vstupte do CHKO Brdy
Foto: Václav Vrtal

Popis trasy

Za výchozí bod tohoto výletu jsme zvolili vlakové nádraží Jince, které leží na železniční trati Praha – Beroun – Příbram – Protivín a není nutné nikde přestupovat. Z jineckého nádraží se vydáme po hlavní silnici k náměstí 1. Máje, kde odbočíme vlevo na Ohrazenice a začínáme pomalu stoupat k brdským vrcholům. Cestou se nám otevírají nádherné výhledy na vrcholy Plešivec, Písek nebo Vystrkov. Ačkoliv jsme v nadmořské výšce jen 500 m n.m., máte z okolních scenérií pocit, že se nacházíte spíše někde v pohraničních horách.

Valdek
Zřícenina hradu Valdek

První zastávkou je romantická zřícenina hradu Valdek. Je to sice malá zajížďka, ale vynechat na trase tenhle brdský skvost by byl hřích. Zároveň je to skvělé místo na malý odpočinek po pětikilometrovém výšlapu. Od Valdeku potom budeme ještě trochu stoupat, zatím stále po asfaltce a na prvním rozcestí odbočíme vpravo.

Jordán
Bývalá dopadová plocha Jordán

Projedeme rovně křižovatkou U Bílého křížku, potom přes panelovou plochu jakéhosi bývalého letiště nebo odstavné plochy vojenské techniky a dál stoupáme, až se před námi objeví vylesněná krajina bývalé dopadové plochy Jordán – střelnice, na které jsou torza vojenských bunkrů z předválečného Československa. Mimochodem se zde točila i scéna z filmu Obecná škola, pamatujete? Za dobré viditelnosti se vám odsud nabídne i překrásný pohled na celý pás Krušných hor.

Carvánka
Lovecká chata Na Carvánce

Na nejvyšší vrchol Tok je to potom odsud už jen kousek. Jen nezapomeňte včas odbočit vlevo a potom po lesní cestě s označením Dřevěnka dorazíte k lovecké chatě Na Carvánce. Turistické značení ve Středních Brdech není v době psaní tohoto článku dokončené, a tak jsou cedule s označením lesních cest jediné orientační vodítko. Máte tak jedinečnou příležitost prověřit vaše orientační smysly. Od Carvánky na Tok šlapete už téměř po rovině. Samotný vrchol Tok není tak snadné najít, ale vy to určitě zvládnete a podělíte se o to s námi v komentářích k výletu.

Důl ve Vysoké Peci
Bývalý vysokopecký důl

A z Toku už jenom z kopce anebo po rovince. Nejdřív k vodní nádrži Pilské, kde se sice kvůli ochrannému vodnímu pásmu nevykoupete, ale oku pokocháte. Potom sjedete k hájovně U Slatiny, kde odbočíte k vesnici Kozičín a jste z brdských lesů venku. Nudu však nečekejte a klid divočiny teď můžete vyměnit za výpravu po hornické minulosti Příbramska nebo se jen tak pohodově projet podél říčky Litavky zpátky na jinecké nádraží.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Popsaný okruh vám dá zabrat hlavně na začátku, kdy budete stoupat na brdské vrcholky. Stoupání je ale po asfaltkách a zpevněných cestách. Druhá část trasy od vrcholu Tok vede z kopce a posledních asi 17 km po rovině podél říčky Litavky po částečně nezpevněných cestách.

Praktické na cestu

Výlet se dá sice zvládnout i na krosovém kole, ale pro lepší komfort doporučujeme vyrazit na horákovi. Občerstvit se můžete v druhé polovině výletu při průjezdu údolím Litavky, kde budete míjet i dva malé pivovary v Podlesí a Jincích.

Zajímavosti na trase

Valdek

Zřícenina gotického hradu, která byla po mnoho let ukryta ve vojenském výcvikovém prostoru Jince.

Jordán

Dopadová plocha dělostřeleckých střel v bývalém vojenském prostoru Jince. Testovala se zde i odolnost objektů československého předválečného opevnění.

Tok

Se svojí nadmořskou výškou 865 m je nejvyšším vrcholem brdského pohoří a zároveň středních Čech. Pod vrcholem se nachází podobně jako na Jordánu bývalá dopadová plocha.

Vysoká Pec

Obec na říčce Litavce, která je spjatá s minulou těžbou železné rudy na Příbramsku.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Vstupte do CHKO Brdy Výhledy při stoupání z Ohrazenic na Valdek Zřícenina hradu Valdek Zřícenina hradu Valdek Na rozcestí U Bílého křížku pokračujeme rovně k Jordánu. Bývalá dopadová plocha Jordán Zkušební a cvičný objekt CE „Jordán“ Bývalá dopadová plocha Jordán Lovecká chata Na Carvánce Na vrcholu Toku Na vrcholu Toku Kóta vrcholu Tok Studánka U Pilky Vodní nádrž Pilská Hájovna U Slatiny Bývalý důl pro těžbu železné rudy ve Vysoké Peci Vysokopecký rybník Cesta lesoparkem Na Litavce Pivovar Podlesí Cesta mezi Trhovými Dušníky a Bratkovicemi Hlubošský kostel Železniční přejezd na polní cestě mezi Dominikálními Pasekami a Čenkovem Litavka v Čenkově Stezka podél Kopáčovského rybníka Kopáčovský rybník Jinecké vlakové nádraží
redakce NaKole.cz, 07.08.2016
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

244 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024