reklama

Test horského kola Author Sector 27.5 – kolo jako napnutý luk

Na první pohled na kolo Author Sector je jasné, že se nejedná o jen tak ledajaký bike na líné vyjížďky, natož na cesty za nákupy. Je to prostě taková karbonová raketa druhé třídy.

Author Sector 27.5, model 2015
Author Sector 27.5, model 2015
Foto: Jiří Juřík

Proč karbonová je jasné, protože rám je rám karbonový monocoque. Raketa, protože to kolo takto jede. A druhá třída? Prostě existuje ještě větší raketa pojmenovaná Introvert, ale my jsme testovali model ze stupně nižšího, tedy Sectora. Mimochodem, s rámem z karbonu existují ještě dva kousky – RevoltModus.

Postavení Sectora na druhém stupínku odpovídá i jeho vybavení. Kolo je kompletně osazeno sadou Shimano XT, tedy druhou nejvyšší od tohoto výrobce (Introvert je pak logicky vybaven sadou XTR). Komponenty XT fungují velice spolehlivě a jistě uspokojí i uživatele se závodními ambicemi. O pohon se stará převod 2×10. Převodník má 28 a 40 zubů, vícekolečko pak od 11 do 36. V terénu jsme jezdili v naprosté většině na menší tác. V prudkých stoupáních pak poněkud scházel další lehčí převod. U jiných kol s převody 3×10 vychází nejlehčí převod 22 zubů vpředu a 36 vzadu. O přeřazování se starají přesně a lehce pracující páčky XT. Velice příjemné a návykové je odřazování palcem pomocí malého zoubku na páčce. Na kompletní řazení vám tak postačí pouze palce. O zpomalení Sectora se starají hydraulické kotoučové brzdy, ke kterým není co dodat, natož vytknout.

Rámové spoje
Čisté a elegantní provedení rámových spojů

Dalším důležitým komponentem moderního horského kola je odpružená vidlice. U Sectora je použita vidlice Fox 32 Float 27,5 Remote CTD O/C 100. Vidlice je vybavena dálkovým zamykáním, které se ovládá z pravé strany řídítek. Pro zvýšení pevnosti je spojení s předním kolem pomocí pevné 15mm osy, která je velice příjemná při ovládání, pokud potřebujete přední kolo vyjmout. Zdvih vidlice je 100 mm. Hodnotit chod vidlice je poněkud ošemetné, protože se odvíjí od jejího nastavení vzhledem k hmotnosti jezdce a jeho požadavkům. Obecně vidlice na námi testovaném Sectoru pracovala velmi dobře, jen u drobnějších nerovností byla o malinko pomalejší, ale to mohlo být dáno právě ne zcela přesným nastavením na našeho testovacího jezdce.

Odpružená vidlice Fox

Další drobnější komponenty jen doplňují celek. Sedlo z osvědčené líhně Fizik, model Nisene III sportovního střihu. S rámem sedlo spojuje karbonová sedlovka vlastní, tedy Author, produkce. Řídítka i představec dodala firma Ritchey. Šířka řídítek 660 mm poskytuje bezpečné ovládání kola. Určitou výtku máme ke gripům Author Pro Lock, jsou poměrně tvrdé a tenké, v oblasti palce a ukazováčku se dokonce ještě malinko zužují. Ale jejich individuální výměna je to nejmenší. Samozřejmostí pro kolo této kategorie jsou nášlapné pedály Shimano M 540.

Prohnutá rámová trubka

A jsme u největšího kousku, kterým je rám. Jak již bylo napsáno, jedná se o karbonový monocoque a i jeho označení písmenem B naznačuje, že Sector stojí na druhém stupni. Nicméně toto kolo není žádné béčko. Rám je velice čistě zpracován a má líbivý design. Každého, kdo kolo viděl zaujala horní rámová trubka, která plynule přechází do zadní stavby. Její profil je poněkud neobvyklý. Trubka, dá-li se tento útvar u karbonových rámu ještě takto nazvat, je výrazně plochá a připomíná luk. Tato plochost zřejmě podporuje tuhost a pružnost rámu, ale poněkud vadí pohodlnému úchopu při přenášení kola, tedy pokud k němu již dojde, protože na Sectorovi se především jezdí. Celková geometrie kola se vyznačuje výrazným slopingem. Čisté linie neruší bovdeny, které jsou vedeny vnitřkem rámu. U testovaného kousku se projevil klasický nešvar karbonových rámů. Prostě v něm občas něco křuplo, hlavně při prudším dosednutí na sedlo v terénu. Nepodařilo se nám zjistit, kde zvuk vznikal. Mohl to být zámek sedlovky nebo její rychloupínák. Navíc zvuk se nesl celým monocoquem.

Bovdeny
Všechny bovdeny jsou vedeny vnitřkem rámu.

Jízda na kole Author Sector je velice příjemná, i když se jedná o ryze sportovní stroj. Geometrie nám prostě sedla. Kolo dobře reaguje jak v zatáčkách, tak i po výjezdu z nich, kdy je potřeba rychle akcelerovat, pak se projeví ona raketa. Příjemné jízdě v terénu pomáhají i kola 27,5" obutá do plášťů Vittoria Barzo šířky 2,1".

Zadní stavba

Horské kolo Author Sector je určeno pro náročnější jezdce se sportovními až závodními ambicemi. Svižný stroj se hodí i do těžšího terénu, ale odsejpá mu to i v rychlých pasážích, třeba na silnici, kde se využije nejrychlejší převod a uzamykatelná vidlice. Svižnou jízdu podporuje perfektní reakce kola na šlápnutí do pedálů jak v terénu, tak i na rovině. Bohužel zájemce o Sectora bude muset sáhnout poněkud hlouběji do kapsy. Doporučená cena je totiž 69 990 Kč. Další drobnou vadou na kráse je hmotnost 11,4 kg, která za takto drahé a osazené kolo je relativně vyšší.

  • Kompletní sada Shimano XT
  • Čisté provedení rámu
  • Dobré jízdní vlastnosti
  • Tenké gripy
  • Cvakání v rámu

Technická specifikace

Název: Author Sector 27.5 (2015)
Velikost: 16", 17.5", 19", 20.5"
Rám: AUTHOR B karbon monocoque 27.5"
Vidlice: FOX 32 Float 27.5 CTD Remote O/C 100 vzduchová dálkově uzamykatelná 15 mm pevná osa 1.5" tapered sloupek (100 mm)
Hlavové složení: FSA Orbit 1.5B 1.5" tapered
Převodník: SHIMANO XT 40–28 zubů 170 / 175 mm kliky
Středové složení: SHIMANO XT BB unit
Přesmykač: SHIMANO XT (34.9)
Měnič: SHIMANO XT „clutch“
Řazení: SHIMANO XT (20)
Vícekolečko: SHIMANO M771–10 11–36 (10)
Řetěz: SHIMANO HG-95
Náboje: Přední – AUTHOR Xenon Disc 32 děr, zadní – 142×12 mm pevná osa 32 děr
Brzdy: SHIMANO XT kotoučové hydraulické (6" kotouče)
Brzdové páky: SHIMANO XT
Ráfky: AUTHOR Helium Pro 27.5 32 děr
Paprsky: nerez ocel 2.0 mm černé triple butted
Pláště: VITTORIA Barzo kevlar 27.5" x 2.10"
Pedály: SHIMANO M540 nášlapné
Řídítka: RITCHEY WCS Flat 0 mm 660 mm
Gripy: AUTHOR Pro Lock
Představec: RITCHEY WCS 4-Axis
Sedlovka: AUTHOR karbon (31.6)
Sedlo: FIZIK Nisene III
Hmotnost: 11.1 kg / 19"
Cena: 69 990 Kč (akční cena: 65 990 Kč)
Další informace: www.author.cz

Fotogalerie

Author Sector 27.5, model 2015 Prohnutá opravdu tenká horní rámová trubka Čisté a elegantní provedení rámových spojů Všechny bovdeny jsou vedeny vnitřkem rámu. Konec zadní stavby s brzdou umístěnou v rámu Detail uzamykání přední vidlice Fox Ovladač zamykání vidlice a řadicí páčky Páčky umožňují posunutí páček řazení vůči páčkám brzd.
redakce NaKole.cz, 21.09.2015
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 8 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 14:00
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 11:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

359 cyklistů (14 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024