reklama

Ostrov Elba na kole

Vymýšlet každý rok letní dovolenou není lehká záležitost. Navíc když jeden má rád pláž a moře a druhý zase hory a kola. Elba je ideálním řešením. Je to hornatý ostrov, který obklopuje teplá a čisté moře, ale povrch ostrova je dostatečně hornatý na cykloturistiku.

Na ostrově Elba
Na ostrově Elba

Hornatá Elba

Elba je malý ostrov v Tyrhénském moři, který náleží Itálii a spravuje ho oblast Toskánsko. Elba je 29 km dlouhá a 19 kilometrů široká a jedná se o největší z Toskánských ostrovů. Spolu s dalšími toskánskými ostrovy tvoří národní park. Ostrov Elba je vzdálená 35 km od Korsiky, která je horskými turisty navštěvovaná hojněji.

I když není Elba úplně klasický ostrov vhodný na aktivní dovolenou, dokáže velmi mile překvapit. Na svém malém území nabízí celou řadu tras a vrcholků, které si zaslouží během dovolené zdolat. Trasy a cesty jsou vhodné jak pro pěší tak i cyklistické zájezdy.

Problém se značením

Jedním z důvodů, proč není Elba turisty tak často navštěvovaná, je špatné značení tras. K dispozici jsou podrobné mapy i dostatek cest, ale značení ve velké míře chybí nebo je velmi špatně zhotovené. Často se stává, že je schované v keři nebo je značení zarostlé.

Čistá příroda

Pro Elbu je typické středomořské podnebí a tedy i fauna a flóra. K vidění jsou samozřejmě palmy, eukalypty, cedry, olivy nebo vinná réva. Na vrcholcích se pak návštěvníci setkají s typickou alpskou flórou, jako jsou dubové nebo kaštanové lesy. Celý ostrov je porostlý teplomilnou středomořskou macchií.

Na ostrově Elba

Na kole ráno

Díky lesnatým povrchům a celkově bujné vegetaci není na ostrově typicky tropické počasí. Fouká zde příjemný vzduch nasáklý chutí moře a nehrozí tak časté úpaly nebo vyčerpání. Poměrně časté jsou bouřky z tepla a denní teploty se v létě pohybují přes 30 ºC a v noci neklesají pod 15 ºC. Výlety na kole se tak doporučují v brzkých ranních hodinách a odpoledne strávit u moře.

Kudy na kole

Elba se snaží lákat turisty ze všech koutů světa, a zaměřila se na cyklisty. Pokud neradi ležíte jen na pláží, Elba na kole, bude pro vás ta pravá dovolená. Na ostrově je více jak 80 – 95 % cyklostezek asfaltových a zbytek je upraven za pomocí šotoliny. Cyklostezek je celá řada a tak záleží na kondici a náladě cyklisty, jakou se zrovna vydá.

  • Lacona – Portoferrario – Lacona (30 km)
  • Lacona – La Pila – Marciana Marina – Poggio – Patresi – Pomonte – Fetovia – Cavoli – Marine di Campo – Lacona  (65 – 70 km)
  • Lacona – Capoliveri – Morcone – Porto Azzuro – Lacona (30 km)
  • Lacona – Magazzini – Rio nell Elba – Cavo – Rio Marina – Porto Azzurro – Lacona (60 km)

Trasy jsou vhodné pro horská a trekkingová kola.

Monte Capone

Nejvyšší hora vrcholu Elby Monte Capane (1019 m) je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na ostrově. Z toho důvodu byla až na vrchol postavena lanovka, které turisty přiveze i odveze. Na vrcholu hory je vysílač, ze kterého se při dobrém počasí dá dohlédnout až na konec ostrova, na velkou část toskánského pobřeží a i na břehy Korsiky.

Lanovka pro odvážné

Jak již bylo řečeno na vrchol hory Monte Capone vede lanovka, která byla vystavěná v roce 2004. Jedná se o dvoumístnou lanovku, kdy místo kabinek jsou zavěšené klece, ve kterých cestující stojí. Klece se ve větru pohupují, zábradlí sahá zhruba do pasu. Cestování je tak jen pro otrlé cestující. U horní stanice lanovky bylo postaveno malé občerstvení s terasou a posezením.

Na ostrově Elba

Portoferraio

Portoferraio je hlavním městem ostrova a je to nejdůležitější přístav pro spojení s italskou pevninou. Jeho název v italštině znamená železný přístav. Název vypovídá o tom, že již Etruskové na ostrově těžili železnou rudu. Po Etruscích, ale také po Římanech zbyla ve městě a po celém ostrově celá řada památek a stop. Město Portoferraio jistě stojí za zastávku a je často součástí různých cyklostezek.

Napoleon na každém rohu

Po celém ostrově se nacházejí stopy po pobytu Napoleona Bonaparte. V hlavním městě si můžete na Napoleonově náměstí prohlédnout oficiální rezidenci Villa Molini, která patřila císařovi Napoleonovi, dnes je v ní napoleonské muzeum, kde je k vidění císařova knihovna, kancelář, ale i nábytek ve stylu císařství.

Fotogalerie

Na ostrově Elba Na ostrově Elba Na ostrově Elba
- inzerce -, 18.09.2015
Vyzkoušejte
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
03.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
05.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
9 990 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
17.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 990 Kč 12 990 Kč
 (CK Bondo)

Elba na kole: Ráj vůní, vůně ráje

Itálie
31.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
19 640 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 10:54
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 10:12
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

373 cyklistů (8 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024