reklama

Tipy na MTB trasy – Vlakem na Hradčany

Předem se přiznáváme, že titulek není pravdivý. Na Hradčany pražské, ani na ty u Mimoně se vlakem nedostanete. Nicméně, v následujícím výletě Hradčany navštívíte a i na ten vlak dojde. Hlavně se na kole projedete zajímavou krajinou mezi Českou Lípou a Mimoní, tedy po území CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

Cestou budete míjet řadu pískovcových útvarů.
Cestou budete míjet řadu pískovcových útvarů.
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Ideálním místem pro start dnešního výletu je město Česká Lípa, které je pohodlně dostupné autem. Například z Prahy je to přes Mladou Boleslav asi 100 km příjemné jízdy. Auto můžete zaparkovat v ulici České, kde je na rohu s ulicí Partyzánskou samoobsluha a před ní parkoviště. Právě zde se navíc můžete hned napojit na cyklotrasu číslo 3054, která záhy najede na drážní těleso bývalé železnice. Z toho pro vás vyplývá, že velmi pohodlně pojedete následujících asi 5 km až k opravdové železniční zastávce Vlčí Důl – Dobranov, kde se setkáte se skutečnou, tedy plně funkční železnicí. Bohužel na celé trase drážní cyklostezky nepotkáte ani jedno odpočívadlo, jen bývalé drážní domky, které se nyní změnily na rekreační objekty.

Bývalá železnice
Za Českou Lípou pojedete po zaniklé železniční trati.

Další trasa pak stále sleduje cyklotrasu 3054, která se u Brennského mlýnu na chvilku spojí se žlutou značkou KČT. Po pravé straně se zdvíhají pískovcové Hradčanské stěny, kde se ukrývá Skalní brána nebo jeskyně Psí kostel. Vyplatí se sem odbočit. Vlevo pak vytváří nepřeberně pentliček meandrující říčka Ploučnice.

No a ještě kousek a jste konečně v Hradčanech (na prezidenta zde však budete čekat marně), tedy v obci, kde je první možnost k občerstvení. Největší zajímavostí je kromě zdejšího informačního střediska, pláže na břehu Hradčanského rybníku a minizoo, nedaleký areál bývalého vojenského letiště v zaniklém vojenském výcvikovém prostoru Ralsko. Sem se rozhodně vyplatí zajet a kousek dráhy si projet. Třeba od začátku obce až k hangárům číslo 34 19 a 36 S 23, mezi nimiž lze projet k přírodní rezervaci Hradčanské rybníky, kde vede modrá značka místního značení (čtverec diagonálně rozdělený na barevnou a bílou plochu). Přes hráz rybníku Držník se dostanete k rozcestí U Trojzubce, odkud budete pokračovat po červené místní značce.

Na hrázi rybníku Držník
Cyklisté u rozcestí na hrázi rybníku Držník

Před vámi je jediný terénní úsek na trase, který představuje asi 150 m tlačení po příkré lesní cestě z rokle Kloctilky na Popelový hřeben. Následuje příjemný sjezd po Dělové cestě až k těsné blízkosti Máchova jezera. Do Starých Splavů můžete dojet buď po silnici nebo po modré značce. Ve Starých Splavech jsou další možnosti k občerstvení. Rovněž se zde opět setkáte se skutečným vlakem, který jezdí do České Lípy, takže zde můžete svůj výlet ukončit.

Máchovo jezero
Máchovo jezero, vpravo se tyčí Bezděz.

Jestliže se rozhodnete pokračovat dále, stačí jednoduchá rada – sledujte modrou turistickou značku. Přes Jestřebí, Srní u České Lípy a Okřešice dojedete zpět do České Lípy. Poslední úsek trasy vede po nezpevněných lesních cestách s mnohdy docela hlubokou vrstvou písku. Přestože pojedete po rovině, bude to místy fyzicky docela náročné, ale to jste již na konci této trasy.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Celý okruh měří asi 50 km a v naprosté většině vede po zpevněných cestách. Výlet lze tedy absolvovat s určitou pozorností i na crossovém kole, které se však bude více bořit do písku než širší pláště MTB. Jediný technicky náročný úsek je zmiňované stoupání po červené, ale toto lze objet po paralelní cestě.

Praktické na cestu

Trasa prochází střídavě zcela opuštěnou a romantickou krajinou a vesničkami či dokonce vyhlášenými letovisky (Máchovo jezero, Staré Splavy), kde je dostatek příležitostí k občerstvení. Druhou část výletu si můžete zkrátit nasednutím na vlak do České Lípy.

Zajímavosti na trase

Česká Lípa

Město začalo vznikat již od 10. století jako slovanská osada u vodního hradu Lipý. Současný vzhled města ovlivnila průmyslová výroba a těžba uranu. I přes řadu panelových sídlišť je centrum České Lípy zachováno a chráněno jako městská památková zóna.

Letiště Hradčany

Bývalé vojenské letiště začalo být budováno již koncem roku 1938, nejprve jako travnaté. Betonová dráha vznikla v letech 1951 až 1954. Od roku 1968 do roku 1991 bylo letiště obsazeno Sovětskou armádou. Letištní dráha je dlouhá 2500 metrů a je lemována několika hangáry, kde jsou nyní většinou sklady.

Národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala

NPP byla vyhlášena v roce 1967 na rozloze 903,50 ha, ale jako součást většího celku je chráněna již od roku 1933. Je zde chráněna široká škála biotopů, například rybníky, rákosiny, rašeliniště, mokřadní louky, podmáčené smrtčiny, či pískovcová skalní města.

Máchovo jezero

I přes honosný název jezero se v tomto případě jedná o běžný, byť veliký rybník, který byl založen rozhodnutím Karla IV. v roce 1366 jako Velký rybník, a to k především k chovu ryb.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Cestou budete míjet řadu pískovcových útvarů. Za Českou Lípou pojedete po zaniklé železniční trati. Jeden z charakteristických drážních domků Ukázka místního značení, které vás bude provázet na vaší cestě. Ha, ha, ha hangáry 2,5 km zcela rovné plochy letiště Hradčany láká k nejrůznějším aktivitám. Cyklisté u rozcestí na hrázi rybníku Držník Rybník Držník je součástí PR Hradčanské rybníky. Zde se budou tenčí pláště jistě bořit do písku. Prudké stoupání na Popelový hřeben Spárkatá zvěř ve oboře Velký Dub Máchovo jezero, vpravo se tyčí Bezděz. Rekultivovaný pískovcový lom nedaleko Srní u České Lípy
redakce NaKole.cz, 25.08.2015
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před 4 minutami
Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 6 minutami
Vyjížďky, srazy, akce BIKE SRAZ NA VYSOČINĚ - 21 ROČNÍK dnes v 21:00
NEcyklo Nejlepší vtip 54 dnes v 20:59
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 20:39
Komentáře k blogu Z Linze do Budapešti přes Alpy dnes v 18:33
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:31
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

241 cyklistů (18 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024