reklama

Tyrolskem na horském kole – oblastí Achensee

Ať už patříte mezi milovníky vodních sportů, cykloturistiky, horské turistiky či jen povalování na pláži a opalování se, je největší jezero Tyrolska – Achensee lokalitou přímo pro vás.

Foto: TVB Stubai Tirol - Andre Schönherr

Se svojí délkou 9,4 km a šířkou 1 km je jezero Achensee největším ledovcovým jezerem v oblasti. Voda v jezeře je považována za pitnou, její teplota ani v létě nepřesahuje 20 °C a při dobrých světelných podmínkách lze vidět až 10 m pod její hladinu. Protáhlý tvar jezera a vysoké okolní hory, až 2 500 m vysoké, nápadně připomínají norské fjordy, proto se jezeru přezdívá „alpský fjord". Kolem jezera leží pět nevelkých obcí Pertisau, Maurach, Achenkirch, Steinberg a Wiesing. Všechny vám poskytnou zázemí na špičkové úrovni v podobě hotelů či turistických kempů.

Region kolem jezera je doslova prošpikovaný dobře značenými cyklostezkami. Ráz krajiny umožňuje užít si jízdu jak méně zdatným cyklistům v přilehlém údolí a k nízko položeným horským chatám, tak těm zkušenějším, kteří se po cestách dostanou až na okolní hřebeny, kde mohou podniknout i několikaden­ní trasy.

Pokud patříte spíše mezi rekreační cyklisty, bude pro vás tato oblast skutečným rájem a ideálním výchozím místem pro jednodenní výlety. Ať se ubytujete v jakémkoli letovisku kolem jezera, jsou tu pro vás připraveny kabinové lanovky, které jsou uzpůsobeny na převoz kol. Odpadá tak ufuněný zdlouhavý výšlap, někdy s převýšením až jeden kilometr. Lanovek je v okolí skutečně mnoho a tak si jistě vyberete tu, která vás dopraví na vámi vybrané startovní místo. Z vrchu pak po horských cestách pouze klesáte a kocháte se okolní pestrou přírodou s panoramatickými výhledy.

Máte-li větší ambice a chcete si přeci jen nějaký ten kopec vyšlápnout, ale nejste si jisti svou kondicí, je tu možnost zapůjčení elektrokola. To vám v krizových chvílích dodá dostatek energie na překonání strmých kopců. Soustředit se pak budete jen na přírodu kolem. Funguje tu navíc perfektní systém distribuce akumulátorů do elektrokol, dojde-li vám „šťáva", v horských chatách vám kolo rádi dobijí anebo vymění prázdný akumulátor za nový. Pro tuto službu se raději předem informujte v půjčovně.

Tyrolsko
Foto: TVB Stubai Tirol – Andre Schönherr

Čtyři dny v sedle

Nezapomenutelný cyklistický zážitek vás ovšem čeká na tzv. „Karwendel tour". Jedná se o čtyřdenní cyklistický okruh, který není ani tak okruhem, jako spíše ležatou osmičkou, jež se protíná právě u jezera Achensee. Můžete se na okruh napojit zde anebo se dopravit do města Kufstain a tady začít standardní trasu. Celková délka činí 305,5 km a stoupání bezmála 6 900 m.

Kufstainu se prvním stoupáním dostanete po udržovaných lesních cestách na náhorní plošinu, díky které ihned zjistíte, o čem celá cesta bude. Kam až oko dohlédne se do výšek tyčí bílé vrcholky hor, pod nimiž se táhnou nekonečná údolí, porostlá vzrostlými jehličnatými lesy. Každé takové místo zákonitě vyvolá v člověku dostatek potřebné energie na zvládnutí dalšího úseku cesty. Ta po úzké asfaltové cestě vystoupá až do 1465 m, kde se nachází Guffert Hütte, oblast rozsáhlých močálů a pastvin. Pro první den je to poslední stoupání, odpočinete si a po lesní cestě se klesáním dostanete až k jezeru Achensee.

Druhý den vás čekají opět dva vrcholy. První velmi zdlouhavé stoupání po široké a mírně stoupající silnici do oblasti Plumsjoch Ridge v 1 650 m. Po překonání hřebene se cesta mění na štěrkovou a prudce se snižuje do oblasti Großer Ahornboden, kde se vyskytuje vzácný alpský javor Opětovným výšlapem do 1 765m k jedné z nejdůležitějších odpočinkových horských chat Karwendelhaus odkud z kopce do obce Scharnitz.

Tyrolsko
Foto: Zillertal Tourismus GmbH_Daniel Geiger

Cesta další den není tak náročná, jako v předešlých dnech. Přes pár hřebenů cesta vede k řece Inn, podél níž budete postupně klesat až k Innsbrucku, hlavnímu městu Tyrolska. Městu se ovšem vyhnete a prohlédnete si jej pěkně z výšky. Cesta vede jižním úbočím masívu Karwndel na sever od města k známému poutnímu místu Höttinger Bild. Krásné lesní cesty vás zavedou přes malebné vesnice Arzl, Rum, Thaur a Absam. Dále do obce Gnadenwald, kde se nachází slavné poutní kostely svatého Michala a Martina. Pak už jen do kopce přes Terfens do městečka Schwaz – poslední zastávky třetího dne. Pokud dorazíte trochu dřív, navštivte určitě místní stříbrný důl, planetárium anebo starý hrad Freundsberg.

Poslední den okruhu se kolem námi již známého jezera Achensee dopravíme na horskou pastvinu Köglalm v 1 428 m. Při dobrém počasí nabízí toto místo famózní pohled na vrchol Seekarspitze, tyčící se nad modrým jezerem. Dlouhou a náročnou sjezdovou trasu můžete zpestřit koupáním v jezeře Thiersee. Odtud po vedlejších silnicích zpět do výchozího bodu – města Kufstein.

Ať už si vybereme jakoukoli variantu pobytu v oblasti jezera Achensee, setkáte se s nádhernou nezničenou přírodou, milými lidmi a perfektními službami. A když nestihnete vidět všechno, máte jen o důvod více se sem vracet znovu a znovu.


logo Tirol

Tyrolsko je ideálním místem pro trávení letní dovolené. Během jednoho dne můžete smočit unavená chodidla po horské túře v největším tyrolském jezeře Achensee. Nebo zažít trochu adrenalinu při raftingu na divoké vodě ve východním Tyrolsku (Osttirol). I milovníci vysokohorské turistiky si přijdou na své. Celým Tyrolskem se totiž táhne horský masiv, který nabízí nepřeberné množství značených stezek i zajištěných ferratových cest. Dech beroucí pohledy na malebná údolí nabízí Orlí stezka, na které budete moci pocítit i dotek alpinské historie. Je na vás, zda dáte přednost pohodě a odpočinku, nebo adrenalinu a sportovním výkonům. Důležité je jedno. Abyste si užili horské léto v Tyrolsku. Další informace a tipy na strávení léta v Tyrolsku najdete na webových stránkách www.tyrolsko.cz/hor­ske-leto.

Fotogalerie

Michal Kroužel (PR), 18.05.2015
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 01:37
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

294 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024